Disse ønsker avløsning

England i en VM-finale i fotball? Surrealistisk. Helt til juli 2018.

En mulig regjeringskrise i England når ikke opp mot nyhetstrøkket fra Moskva fra klokka 20.00 i kveld. Kanskje nylig avgått utenriksminister og sportsgale Boris Johnson er lettet over å kunne konsentrere seg helt og fullt om denne begivenheten.

Alt handler om 1966

Det handler om å skape de største engelske fotballheltene siden kaptein Bobby Moore løftet trofeet på Wembley for 52 år siden.

England er en kamp unna en VM-finale, to kamper unna å vinne tittelen. «It’s coming home» er refrenget i fotballsangen «Three Lions», som nå er den mest spilte sangen på øya. Den ble opprinnelig laget til EM på hjemmebane i 1996, da dagens landslagssjef Gareth Southgate bommet på straffespark og England ikke nådde EM-finalen i sitt eget mesterskap. Men fotballen skulle hjem, sang The Lightning Seeds.

– Ja, takk, vi vet hva det handler om, sa en smilende Gareth Southgate på pressekonferansen på Luzhniki stadion i går, der både kveldens semifinale og søndagens finale skal spilles.

Forberedt på alt

Det er et eventyrlig paradoks hvis England skulle vinne VM i Russland, i landet som de mener fratok dem muligheten til å arrangere VM akkurat i år.

Og Southgate er minnet på hvilken mulighet de har hver eneste dag de siste ukene.

Hans jobb er å glemme Wembley 1966 og holde fokus. Med andre ord: Hvordan slå Kroatia.

Det kan bli en ny lang kveld. Det kan bli en ny kveld med ekstraomganger og straffespark, som Kroatia har vært gjennom med lykkelig utfall i to runder på rad nå.

– Vi er forberedt på alle scenarioer, sier Southgate.

Gascoignes tårer

Sist England hadde denne muligheten var i VM i Italia i 1990 da laget røk ut etter straffesparkkonkurranse i semifinalene.

Bildet som står igjen fra den begivenheten er en gråtende Paul Gascoigne som følges av banen.

Dagens unge engelske lag skjønner at nostalgien lever. Men har ikke noe forhold til den. De fleste var ikke født i 1990. Eldstemann i troppen, Ashley Young var fem år. Og var mer opptatt av å bygge sandslott.

Harry Kane er lagets toppscorer og kaptein, han har tangert Gary Linekers VM-rekord på seks mål fra 1986 og han vet hvilke følelser som rører seg i hjemlandet.

Ligasuksessen

I tillegg er Premier League den ligaen i verden som nå har flest spillere igjen i VM.

– Vi vil skrive vår egen historie, sier Harry Kane og følger opp Gareth Southgates budskap.

– Vi er det yngste og minst erfarne laget som er igjen i VM. Med Kroatia er det motsatt. Men vi har en sult som skal prege oss, sier systematikeren Southgate som roses fordi han har fått realismen inn i den engelske troppen.

– Vi er ikke verdens beste fotballnasjon før vi faktisk har bevist det. Det gjenstår, men vi møter formidabel motstand, sa han etter kvartfinalen mot Sverige.