Sport

Disse har utmerka seg: Ukas Oslo-femmer – og alt du trenger å vite om hockeyen i hovedstaden

Utsatte kamper og tamme Oslo-gutter, slik var forrige uke for Grüner, MS og VIF.

Vi får starte med en oppdatering på Manglerud Star, som ikke spilte i forrige uke ettersom de har sittet i karantene etter kampen mot Sparta.

Alle Manglerud Star-spillerne har fått testa seg for korona, og heldigvis var det ingen av testene som var positive. Dermed var Manglerud Star tilbake på is mandag, og får noen økter før de skal i sving igjen hjemme mot Stavanger Oilers på torsdag.

Koronaen streifet forbi Grünerhallen også da søsteren til en av spillerne fikk påvist smitten. Spilleren ble satt i isolasjon, og torsdagens kamp mot Stavanger ble utsatt. Heldigvis var spillerens test negativ, og dermed kunne Grüner reise vestover for å møte Stavanger på lørdag – med buss. Ikke de beste forutsetningene, men Grüner hang ganske bra med.

Takket være scoringer av Christoffer Larssen Berger og Sean-Michel Sunnqvist var Grüner med helt til det gjensto snaut fem og et halvt minutt av den andre perioden. Da økte Stavanger ledelsen til 5-2, og kampen endte til slutt 7-2.

Grüner ligger på 9. plass. Ni poeng bak Manglerud Star, og fire foran Narvik.

For Vålerenga sin del gikk det ikke stort bedre, i likhet med Grüner klarte Vålerenga kun å få pucken i mål to ganger i løpet av uka, men VIF spilte i motsetning til Grüner, to kamper.

Les om kampen mot Lillehammer her

Det ble 1-3-tap hjemme mot Lillehammer og borte mot Storhamar. Dermed ligger VIF på tredjeplass, to poeng bak sistnevnte, og fire foran førstnevnte.

Les om kampen mot Storhamar her

Kamper denne uka:

Torsdag: Stjernen – Vålerenga (18.30)

Manglerud Star – Stavanger Oilers (19.00)

Lørdag: Vålerenga – Manglerud Star (16.00)

PS. Grüner skulle etter planen møte Sparta hjemme på lørdag, men på grunn av mye smitte i Sparta-troppen er kampen utsatt til torsdag 10. desember.

Ukas lag

Jesper Ekeberg, målvakt (Grüner)

###

Grüner-keeper Jesper Ekberg, her fra en kamp mot Manglerud Star tidligere i sesongen. Foto: Lisbeth Halvorsen/Manglerud Star

Ja, hva skal vi si? Vi etterlyste bedre målvaktspill fra våre keepere forrige uke, men den oppfordringen ser ut til å bli stående. VIF-keeper Steffen Søberg endte opp med under 90 i redningsprosent både mot Lillehammer (88,9%) og borte mot Storhamar (85%), og det gikk ikke stort bedre for Grüners Mikkel Wik. Han ble tatt av isen etter snaut 36 minutter i Stavanger, med seks baklengsmål på 23 skudd.

Erstatteren Jesper Ekeberg ble imidlertid ukas lille opptur blant Oslos målvakter forrige uke.

Ja da, vi vet at å komme inn på 6-2 borte mot Stavanger kanskje ikke byr på de største utfordringene. Vertskapet var fornøyde, og Grüner ville hjem. Men vi må gripe tak i det lille vi får, og Ekebergs innhopp var det mest oppløftende på keeperfronten i Oslo-hockeyen i uka som var.

32-åringen endte opp med å få bare ett skudd mindre mot seg enn Mikkel Wik, men slapp bare inn ett, og endte dermed opp med en redningsprosent på 95,5.

Mycket bra, grabben!

Daniel Sørvik, back (Vålerenga)

Oslo 20201112. 
Vålerengas Daniel Sørvik (t.h) i duell med Frisk Askers Magnus Geheb under eliteseriekampen i ishockey mellom Vålerenga og Frisk Asker i nye Jordal Amfi.
Foto: Fredrik Hagen / NTB

Daniel Sørvik med pucken. Foto: Fredrik Hagen/NTB

Daniel Sørvik har vært en av de som har levert godt for Vålerenga den siste tida, og fikk med seg en ny scoring fra hjemmekampen mot Lillehammer på torsdag.

Ser piggere ut for hver kamp, og får VIF Sørvik ordentlig i gang er det liten tvil om hvilke kvaliteter 30-åringen besitter. Han virker rolig og tilfreds med hockeyen om dagen, og bidrar godt både offensivt og defensivt – slik Sørvik gjør når han er på sitt beste.

Sørvik topper forresten også pluss/minus-statistikken til Vålerenga sammen med Andreas Stene. Begge med +10. Kun tre spillere i ligaen er bedre.

Fortsett nå!

Sean-Michel Sunnqvist, back (Grüner)

Grüner-back Sean-Michel Sunnqvist er en av spillerne som har fått plass på ukas Oslo-lag.

Sean-Michel Sunnqvist. Foto: Annika Byrde/NTB

Grüner har også en 30 år gammel back som leverer. Sean-Michel Sunnqvist er stadig en av de aller viktigste brikkene for Grüner. Leverer også offensivt denne uka med scoring mot Stavanger.

Den store backen sørget tidlig i andre periode for at Grüner bare lå bak med ett mål (3-2), men scoringen fikk ingen større betydning enn det. Likevel; en ny stødig og god kamp av svensken, som nok en gang loggførte flest spilleminutter i Grüner-troppen, med drøyt 22 minutter i DNB Arena.

Er nå den eneste spilleren i Grüner med poeng i de tre siste kampene.

Stødig og godt - som alltid.

Calle Spaberg Olsen, løper (Vålerenga)

Oslo 20201112. 
Vålerengas Calle Spaberg Olsen under eliteseriekampen i ishockey mellom Vålerenga og Frisk Asker i nye Jordal Amfi.
Foto: Fredrik Hagen / NTB

Calle Spaberg Olsen. Foto: Fredrik Hagen/NTB

I en uke der Oslo-lagene til sammen ikke klarte å score mer enn fire mål på ni perioder er det ikke flust å velge i offensivt, men vi ønsker å benytte anledningen til å gi Calle Spaberg Olsen en liten oppmerksomhet.

18-åringen plukka med seg sesongens åttende assist mot Lillehammer på torsdag, og med det har han nådd ti målpoeng. Dermed er det nå kun Sondre Olden og Tobias Lindström som har flere poeng for VIF denne sesongen. De står begge med tolv.

Dette er imponerende tall fra et stort talent.

Vi gleder oss til å følge med videre!

Axel Sundberg, løper (Vålerenga)

Eneste VIF-spiller med pluss i pluss/minus-statistikken etter forrige uke, etter han han spilte seg inn til null hjemme mot Lillehammer, og +1 mot Storhamar, takket være scoringen han selv satt i mål.

Er nå oppe på sju poeng for VIF (4+3).

Til tross for at han kom seg med på ukas lag denne uka er det fremdeles lov å håpe på enda mer fra svensken som ankom Vålerenga før denne sesongen.

Noe større i vente?

Christoffer Larssen Berger, løper (Grüner)

Oslo 20201119. 
Grüners Christoffer Larssen Berger (t.h) i duell med Frisk Askers Endre Medby under eliteseriekampen i ishockey mellom Grüner og Frisk Asker i Grünerhallen.
Foto: Fredrik Hagen / NTB

Christoffer Larssen Berger. Foto: Fredrik Hagen/NTB

Larssen Berger er en av de virkelige offensive kreftene hos Grüner, og selv om det ofte kan koste mål imot med 24-åringen på isen er han samtidig en av spillerne motstanderen må se litt opp for når han er utpå. Der feilet Stavanger på torsdag, og alene med Henrik Holm klarte Larssen Berger å lirke pucken forbi Stavanger-keeperen.

Mulig at det hadde vært en tryggere løsning å spille Carl Wassenius som var med han til venstre, men pucken gikk i mål, og det er tross alt det viktigste.

Larssen Berger er også en av Grüner-spillerne som har tatt Morten Elveruds oppfordring om at de må bli tøffere i hodet og våge litt mer. Løperen skaper ofte ugagn når han er i sving, og har kvaliteter til å straffe alle lag i ligaen. Så langt har han plukket med seg fire mål og tre assist på 14 kamper denne sesongen.

Vi tror Larssen Berger har kvaliteter til å kunne bidra med enda mer.

Øs på!

Skadesituasjonen

Grüner:

Rolf Thomas Aastad (usikkert hvor lenge)

Mathias Landrø (uke til uke)

Robin Olsen Syversen (tilbake i januar)

Sander Frøberg (uke til uke)

Trym Auren (uke til uke)

Tilbake:

Leo Halmrast var tilbake i trening på mandag, men uten kontakt.

Manglerud Star:

Emil Frøshaug, kneskade (håper å være i gang igjen før jul)

Vålerenga:

Jørgen Karterud (én til to uker)

Colin Spaberg Olsen (én til to uker)

Verdt å vite om …

… Grüner

Grüners nye finske målvakt, Rasmus Rinne (30), er ferdig med sin karantene på torsdag.

Grüner er ligaens dårligste lag i dropp, men veteranen Erik Lindhagen leder an og vinner omtrent halvparten av droppene. Én av mange viktige bidrag fra svensken som kom før sesongen.

Kaptein Håvard Steen gjorde ikke et eneste målpoeng i løpet av november. Etter tre assist på de seks første kampene, er han poengløs på de sju siste.

… Manglerud Star

MS har tapt tre av sine fem siste kamper med ett mål, og kun gått seirende ut av av én av de siste fem.

Manglerud Star har ennå ikke møtt Lillehammer denne sesongen, men skal møte dem tre ganger i løpet av 11 dager nå i desember. (8. og 16 hjemme, og den 19. borte)

MS skal i det hele tatt spille mange kamper før julaften. Seks kamper står oppført fra 3. til 19. desember.

… Vålerenga

Tobias Lindström er den eneste VIF-spilleren med poeng i tre kamper på rad nå, men det har blitt med én skarve assist i hver av de tre. Likevel; dette har ført han opp på like mange poeng som Sondre Olden, på toppen av Vålerengas interne poengliste (5+7 på begge).

Sondre Olden scorer på kun 9,1 prosent av sine skudd. Den eneste toppscoreren hos et av lagene i ligaen som har lavere uttelling er Grüners Carl Wassenius (8,9 prosent). Manglerud Stars Robin Haglund Mathisen er den mest treffsikre toppscoreren med 33,3 prosent.

Lillehammer er det eneste laget Vålerenga ennå ikke har klart å slå denne sesongen.

Mer fra Dagsavisen