På Frogner stadion har Lyn-supporterne skapt 3. divisjons mest profesjonelle ramme.FOTO: LARS OPSTAD/LYN FOTBALL

Disse får æren for Lyns opprykk

I morgen kveld kan Lyn være en del av norsk toppfotball igjen. Supporterklubben får mye av æren. Nå vil de ha medbestemmelse.

Oslos største fotballklubb tar etter all sannsynlighet enda et steg tilbake mot toppfotballen når de skal slå Lommedalen på Frogner stadion i morgen kveld. Der vil flere tusen Lyn-supportere være ringside for å hylle laget som har vært en eneste lang suksesshistorie siden konkursen for to år siden. Med opprykk til 2. divisjon er klubben pr. definisjon en del av norsk toppfotball igjen.

- Vi har ikke et fotballag som er gode nok for toppen ennå, men vi har supportere som allerede ligger en divisjon eller to foran oss, sier Lyns trener de to siste sesongene, Finn Bredo Olsen til Dagsavisen.

Han hater å snakke om opprykk før det er klart, men strekker seg til å være enig at det vil overraske om Lyn ikke spiller i 2. divisjon neste år. De leder sin 3. divisjonsavdeling med 10 poeng foran Ullern. Og vinner A-laget, rykker også annetlaget opp. De har allerede vunnet sin 4. divisjonsavdeling.

- Jeg kan faktisk garantere opprykk i morgen. Vi hadde matchball mot Bærums 2 lag sist, vi misser ikke to sjanser, sier Lyn-supporternes talsmann, Kristoffer Smith-Meyer til Dagsavisen.

Også Lyns daglige leder, Svein Erik Hope, peker på supporterne når Lyns raske retur skal forklares.

- Det var disse som tok tak da proffklubben var konkurs. Breddeklubben har alltid klart seg godt, men den nye given rundt A-laget ble skapt av supporterne, sier Hope.

 

Byens største klubb

Med så mye ros passer det bra at Bastionen samtidig med opprykket fyller 20 års jubileum. De hadde flere medlemmer da de spilte i eliteserien, men den nye entusiasmen er nesten enda mer synlig nå, Lyn har hatt et publikumssnitt på cirka 1100 tilskuere på sin nye hjemmebane Frogner stadion, og knuser i så måte sine bykollegaer i divisjonen over: Skeid, KFUM, Kjelsås, Frigg og Grorud. Det er bare Vålerenga i Oslo som trekker flere.

- Samtidig er vi byens største klubb med over 110 lag i de forskjellige seriene. Vi rykket opp med fire seniorlag i fjor (1 og 2. lag menn og 1. og 2. lag kvinner), og vi kan gjøre det samme i år, sier Hope, som fikk A-laget «i fanget» da konkursen slo ut det gamle Lyn Fotball A/S som formelt var en egen klubb.

- Også får vi endelig eget klubbhus, sier Finn Bredo Olsen, som har vært med på dugnaden og tatt det første strøk beis på klubbens nye samlingssted som reiser seg ved Lyns kunstgressbaner ved Kringsjå, der de ligger som nærmeste nabo til Norges idrettshøgskole.

Men verken Lyn eller Bastionen er fornøyd med å rykke opp i 2. divisjon. Målet er selvsagt øverste nivå igjen på sikt. I høst har det vært rykter om en intern maktkamp om veien videre, med klubb mot supportere i fokus.

 

Vil ha innflytelse

- Jeg vil ikke kalle det en maktkamp, men det er opplagt at Bastionen ønsker innflytelse videre. Vi har masse kompetanse om norsk toppfotball i våre rekker. Og da vil vi være med på å bestemme de strategiske valgene, sier Smith-Meyer.

For det er opplagt at klubben må organisere seg annerledes hvis man skulle gå opp enda en divisjon raskt.

- Det er mange prosesser som pågår nå om veien videre, sier Svein Erik Hope.