Sport

Disket for viljetap

Det internasjonale badmintonforbundet (BWF) har besluttet å diskvalifisere åtte spillere for ikke å ha gjort sitt beste for å vinne i OL.

LONDON: Det meldte BBC og flere britiske medier onsdag, og opplysningen ble senere bekreftet av Den internasjonale olympiske komite (IOK). Diskvalifiseringen skjedde dagen etter to kontroversielle kvinnekamper i doubleturneringen i London-OL.

De fire doublelagene er fra Sør-Korea (2), Kina og Indonesia. Lagene var allerede klare for kvartfinalene, og ønsket om å tape handlet om å få gunstigere vei i utslagsrundene.

IOK understreket onsdag at spillerne ikke er kastet ut av OL, men blitt diskvalifisert av badmintonsportens egne organer.

Publikum i Wembley Arena buet da de kinesiske verdensmestrene Yu Yang/Wang Xiaoli og deres sørkoreanske motstandere Jang Kyung-eun/Kim Ha-na tirsdag prøvde å overgå hverandre i feilslag i et forsøk på å tape den siste gruppekampen.

Rett etterpå utviklet også kampen mellom sørkoreanske Ha Jung-eun/Kim Min-jing og indonesiske Greysia Polii/Meiliana Jauhari seg til en farse da også de lagene gjorde det de kunne for å tape.

En dommer gikk ut på banen og lot til å diskvalifisere begge lag, men de ba om en ny sjanse og fullførte kampen. Under dommerens kritiske blikk gjorde de et forsøk på å se ut som de spilte for seier, og sørkoreanerne vant 2-1 (18-21, 21-14, 21-12).

Halvveis innrømmelse

Jang og Kim vant den første kampen i strake sett og anklaget kineserne for å ha begynt det råtne spillet.

– Kineserne startet. Det var de som gjorde det først, sa Sung gjennom en tolk.

– Det er komplisert med oppsettet for utslagsspillet. De ville ikke møte de andre kineserne i semifinalen. Da de gjorde det, tenkte vi at vi heller ikke vil møte våre landsmenn, så vi gjorde som dem.

Yu Yang benekter at hun tapte med vilje.

– Faktisk var motstanderen vår sterk. I morgen starter utslagsrundene, og vi ville bare spare krefter. Derfor ga vi ikke alt, sa hun.

Nye lag?

Det er foreløpig uklart om det blir hentet inn nye par til kvartfinalene, eller om de resterende fire lag går rett til semifinalen.

Før London-lekene beskrev IOK-president Jaques Rogge kampfiksing som den største trusselen mot lekene.

London-OLs sjef Sebastian Coe beskrev tirsdagens hendelse som «deprimerende» og «uakseptabel».

Mer fra Dagsavisen