Akkurat så glad var Ezinne Okparaebo etter søndagens forsøk på 100 meter. FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX

- Dette var mitt livs løp

Ezinne Okparaebo mente 11,12 på 100-meteren i motvind i Fugleredet søndag var «helt sykt». Hun gikk til semifinalen med god margin.

Av Per-Kristian Eriksen

BEIJONG:  Hun kvalifiserte seg riktignok ikke direkte, for hun ble bare nummer fire i heatet sitt, men likevel holdt tiden til 12.-plass totalt av de 24 som fikk plass i semifinalen mandag.

– Dette er egentlig helt sykt. At jeg skulle klare dette i motvind er utrolig bra. Dette er nok det beste løpet jeg har gjort noensinne, sa Okparaebo til NTB etter at forsøket på 100-meteren var over.

Hun fikk en knallstart og var med og kjempet helt i teten hele veien.

– Jeg fikk en veldig bra start i dette løpet og klarte meg greit mot slutten, kommenterte hun selv. Da ble hun også spurt om hvorfor hun ristet litt på hodet etter å ha passert målstreken.

– Gjorde jeg virkelig det? Ja, det kommer vel av at det alltid er noe jeg kan gjøre bedre, men jeg vil ikke si noe om hva det var i dette løpet, sa hun etter å ha slått fast at hun var greit videre til semifinalen.

– Flott løp

Sportssjef Ronny Nilsen fikk endelig litt å smile over etter mange nedturer søndag.

– Vi tar med oss de hyggelige tingene som skjer også, og det var virkelig et flott løp Ezinne presterte i dette forsøket. Hun løper inn til 11,12 i motvind. Det er et kjemperesultat, jublet sportssjefen til NTB.

– Det er helt klart at hun er i form, men jeg tror nok hun må ned mot 11,00 for å nå finalen. Etter dette løpet er jeg ikke i tvil om at hun kan ha det inne. Nå gjelder det bare at hun tar med seg godfølelsen videre i mesterskapet, mente Nilsen

– Jeg synes Ezinne sprudler litt på samme måte nå som hun gjorde i London-OL i 2012. Da klarte hun 11,10 og satte norsk rekord i semifinalen. Hun virker sterkere nå, og at hun var i god form, så vi under NM. Da klarte hun jo 11,19 under langt fra gode forhold, forklarte sportssjefen.

Nervøs

– Da jeg kom inn til fjerdeplassen i heatet mitt var jeg litt nervøs, for det var jo bare de tre beste som automatisk gikk videre. Men jeg var nær på en løper som Murielle Ahouré, og da visste jeg at tiden måtte være god, fortalte Okparaebo.

– Dette kan virkelig bli bra, men først og fremst gjelder det å nullstille for i morgen, sa hun smilende. Samtidig forklarte hun at selv om formen ikke har vært så god tidligere i år, så visste hun at det sto bra til rent formmessig nå.

– Vi har klart å prikke inn formen på en glimrende måte, og nå går jeg inn i min egen lille boble til mesterskapet er over, sa Okparaebo.

Hun plukket ut amerikanske Tori Bowie og Shelly-Ann Fraser-Pryce fra Jamaica som de største gullkandidatene ved siden av seg selv, som hun smilende sa det på pressetreffet fredag, og Bowie og Fraser-Pryce leverte de to beste tidene i forsøket søndag. Begge hadde 10,88.

I heatet til Okparaebo, det tredje, var det Michelle Lee Ayhe fra Trinidad og Tobago vant heatet med 10,98 sekunder. Også Ivet Lalova-Collio og Murielle Ahouré slo den norske sprintdronningen.

Semifinalen på 100 meter for kvinner går mandag.

Krampe stoppet Tysse

Kappgjengeren Erik Tysse fikk tidlig problemer med muskelfestet øverst i låret i kappgangfinalen. Halvveis ut i 20 kilometeren måtte han bryte.

– Jeg merket problemene allerede etter vel tre kilometer. Det er festet i muskelen øverst i låret som er vond og sår. Jeg håpet og trodde det skulle gå seg til etter hvert, men det ble bare verre og verre, sa Tysse til NTB etter at han var kommet inn på stadion sammen med legen Ove Talsnes.

– Da jeg kjente tendensene første gangen trodde jeg ikke det var noe alvorlig. De kom på et tidspunkt av løpet da kroppen begynner å våkne, men det ga seg ikke. Etter hvert som jeg gikk, krøp smertene nedover i låret. Det var ikke krampe, men noe som lignet, og det er ikke noe jeg har vært plaget med tidligere, forklarte Tysse.

Ingenting hjalp

Han åpnet som han hadde planlagt, og la seg litt bak i feltet ut fra start. De beste åpnet utrolig sterkt, og nordmannen så ingen hensikt i å forsøke og følge teten. Han lå langt bak da smertene ble så store at han måtte gi seg.

– Smertene ble verre og verre, og det gjorde så vondt at det også forplantet seg til teknikken. Jeg begynte å gå dårligere. Uansett hva jeg forsøkte å gjøre, så var det ingenting som hjalp, sa den norske kappgjengeren.

– Da jeg nærmet meg ni-ti kilometer hadde jeg så store smerter at avgjørelsen om å bryte var ganske enkel. Stefan (Plätzer) ba meg fortsette i et håp om at det skulle gi seg, men det var ikke mulig, sa Tysse.

Frustrerende og tungt

Erik Tysse la ikke skjul på at han var skuffet. Etter NM, der han vant en klar seieren på 5000-meteren, mente han formen var bra. Oppkjøringen til VM hadde også gått greit uten problemer av noe slag.

– Jeg har vært litt stiv og sår før også, men aldri hatt problemer som dette. I og med at jeg tok det litt forsiktig i starten, var jeg heller ikke så bekymret med en gang jeg merket noen små smerter, men det ble bare mer og mer vondt. Det gjorde at kraftoverføringen i gåingen min ble helt feil, forklarte Tysse til NTB.

– Nå er jeg frustrert og har det tungt. Det føles så meningsløst når jeg tenker på alle de treningstimene jeg har lagt ned, og så skjer dette, fortsatte han.

Han dro rett tilbake til hotellet for å forsøke og finne ut av den skaden som rammet ham. Legen, Ove Talsnes, sa det var en akutt skade som var oppstått, og han mente det var viktig å komme raskt i gang med undersøkelsen av den

– Vi hadde ingen indikasjon på at dette skulle skje. Det er en ukjent skade. På meg virker det som om muskelen har knytt seg i en slags krampetendens, sa Talsnes til NTB.

Seieren i kappgangen gikk til spanjolen Miguel Angel Lopez. Han gikk inn til 1.19.14 og satte personlig rekord. Kineseren Zhen Wang sikret en svært populær sølvmedalje og var 15 sekunder etter Lopez i mål. Bronsen gikk til canadieren Benjamin Thorne med nasjonal rekord og 1.19.57. Det var bare de tre beste som kom i mål på tider under 1 time og 20 minutter. (©NTB)