Dette er Jordal-skissen som staben i Oslo 2022 jobber etter. ILLUSTRASJON: OSLO2022/LINK

Dette kan bli OLs første anlegg

OL 2022: Dagens Jordal Amfi ble bygd til Oslo-OL i 1952. Hvis Oslo igjen blir tildelt vinter-OL, blir Jordal det første ferdigstilte anlegget.

Det bekrefter OL-direktør Eli Grimsby overfor Dagsavisen:

- Jeg kan si allerede nå at Jordal blir det første anlegget vi begynner å bygge. Det er sterkt behov for en ny ishall i byen, så Jordal er øverst på prioriteringslista vår, sier Grimsby.

I dag kan Dagsavisen presentere skissen som viser hvordan Jordal Amfi og området rundt kan bli seende ut hvis Oslo får OL-tilslaget. Før arbeidet eventuelt kan settes i gang, må imidlertid statsgarantien på plass. Den saken kommer opp i Stortinget i høst. 31. juli neste år blir det bestemt hvilken av de tre finalebyene som får OL i 2022. Oslo er finalekandidat sammen med Beijing og Almaty.

 

Et anlegg for folket

Grimsby mener området på Jordal er en fantastisk mulighet med tanke på å bygge nytt anlegg.

- Det kan bli en ny storstue for ishockey. Jordal er et område med hockeytradisjoner, og her kan vi også bygge et anlegg i et område der det bor mye folk, sier Grimsby.

I OL-debatter er det alltid et spørsmål om etterbruk. Grimsby mener anlegget på Jordal er perfekt i så måte.

- For tiden etter OL er det viktig for Oslo at hallen ligger der det allerede er et miljø for ishockey. Samtidig kommer vi til å ivareta funksjonene området allerede har. Det vil bli store, grønne områder og fotballarenaen blir værende. Under lekene blir dessuten Jordal nyttig på grunn av alt arealet som er tilgjengelig.

 

Flere sitteplasser

Siden anlegget på Jordal blir det første OL-planleggerne starter på om Oslo får OL, vil anlegget bli åpnet for bruk i god tid før lekene eventuelt starter.

- Det er for tidlig å si når anlegget kan stå klart, men det vil forhåpentlig være mulig å bruke hallen i årene før OL, sier Grimsby.

Skissen viser at store ting kan skje når det gjelder Jordals fasade. Men også inne i selve hallen blir det endringer.

- Vi har beregnet 6.000 sitteplasser. Det er en betydelig økning i forhold til dagens kapasitet. Dessuten kommer Jordal til å se ut som en moderne hockeyhall, sier Grimsby om Vålerengas hjemmebane som nylig fikk oppjuster tilskuerkapasiteten til 5.000.

Når det gjelder ungdomshallen som ligger vegg i vegg med Jordal i dag, skal denne beholdes. Det er ikke lagt konkrete planer for utbedring av denne per dags dato, men ifølge Grimsby kan det hende at hallen etter hvert vil oppgraderes.

 

Fullt kjør i sommer

Oslos OL-planer omfatter to nye hockeyanlegg. I tillegg til anlegget på Jordal skal det også bygges en storhall på Stubberud i Groruddalen. Tilskuerkapasiteten i storhallen blir på hele 10.000, men etter et eventuelt OL er det breddeidretten som i så fall får glede av anlegget på Stubberud.

- Vi har sammen med idretten kommet fram til at anlegget skal komme flere idretter til gode, forklarer Grimsby.

Det skal dessuten bygges to nye treningshaller. Disse skal ligge på Sogn og Mortensrud.

Selv er OL-direktør Grimsby på ferie om dagen, men må belage seg på flere avbrytelser.

- Selv om jeg har ferie, må jeg være tilgjengelig. Jeg må svare på spørsmål og gi rett informasjon om OL-søknaden.

Nylig gikk LO-leder Gerd Kristiansen ut i VG og flagget sin støtte til et Oslo-OL. Eli Grimsby oppfatter generelt mer positivitet når det gjelder OL-søknaden.

- Jeg har merket en endring blant folk bare de siste ukene. Nå blir det viktig for oss å få fram fakta og mer engasjement framover, sier Eli Grimsby.

are.kolstad@dagsavisen.no