Sport

Dette er Vålerengas mest salgbare spillere

Aron Dønnum, Felipe Carvalho, Odin Thiago Holm? Hvem i Vålerenga kan ta steget ut? Vi har sett på hvilke VIF-spillere som er hetest på overgangsmarkedet.

Se vurderingen av samtlige i troppen i bunnen av saken.

Chidera Ejuke ble fjorårets store spillersalg for Vålerengas del. Etter å ha vist fram storform i vårsesongen, ble han solgt til nederlandske Heerenveen i en avtale som skal ha vært verdt rundt 20 millioner kroner for Vålerenga. Flere har spekulert i at 22-åringens exit fra VIF var en stor faktor i klubbens katastrofale høstsesong.

Men hvem kan forsvinne i år? Hvem har potensial til å bli «den nye Ejuke»? Vi har sett på kandidatene i det som utgjør Vålerengas foreløpige tropp før seriestarten i 2020. 2019-form og spilletid, alder, antatt verdi og kontraktslengde er blant faktorene som spiller inn i regnestykket vårt. Listen går fra seks stjerner (mest salgbar) og ned til én stjerne (minst). Vi har imidlertid kommet til at ingen i dagens tropp er hete nok på markedet til å fortjene seks stjerner per nå.

Vi har også skrevet ned våre tanker rundt utvalgte spillere:

Fem av seks stjerner:

Aron Dønnum (21): Et av høstsesongens få lyspunkter i et grått Vålerenga-lag. Bidro med totalt seks scoringer og fire målgivende pasninger i serien på sine 20 kamper fra start + 5 innhopp. Litt het på grøten til tider, som da han fikk marsjordre mot Stabæk (0-2-tap), men har egenskaper som kan gjøre ham ettertraktet hos større klubber hvis utviklingen fortsetter. Har alderen på sin side. Kontraktslengden (utløper etter 2021-sesongen) er heller ikke voldsomt avskrekkende for potensielle beilere.

Odin Thiago Holm (16): Vålerenga sikret seg 16-åringen i kamp med flere andre klubber. Midtbanemannen fikk sin debut i Eliteserien i serieavslutningen mot Mjøndalen (0-1-tap) i 2019. Holm er utvilsomt en spiller med stort potensial, og har allerede vært på besøk hos den italienske storklubben Juventus. Tar han steget inn i startelleveren i 2020, kan større klubber fort snappe opp trønderen allerede i sommer eller etter sesongen.

Les også: Tidligere VIF-trener: Klubben bør ikke velge en fersking som Ronny Deilas etterfølger (DA+)

Fire av seks stjerner:

Christian Dahle Borchgrevink (20): Fikk sitt VIF-gjennombrudd på høyrebacken i høst, og slapp knapt til sjanser fra motstandernes venstreflanke. Henviste backrivalene Efraín Juárez og Amin Nouri til innbytterbenken. Har utviklet seg defensivt, men må bli enda bedre offensivt for å ta neste steg. 20-åringen virker «bankers» i elleveren når 2020-sesongen sparkes i gang, uansett hvem som styrer laget fra sidelinjen.

Tre av seks stjerner:

Felipe Carvalho (26): Midtstopperen fikk en god start i Vålerenga etter overgangen fra Malmö, men etter hvert valgte Ronny Deila å prioritere andre spillere på stopperplass. Carvalho dro på lån til Nacional i hjemlandet Uruguay, og har neppe en framtid i VIF. Alder, pondus og erfaring gjør likevel at VIF ikke bør ha store problemer med å finne en ny arbeidsgiver til stopperen. Spørsmålet er heller om klubben burde beholdt 26-åringen, som har vært en av få virkelige profiler i VIF-stallen de siste årene.

Samúel Fridjónsson (23): 23-åringen ble tatt med i Islands 23-mannstropp til VM-sluttspillet i Russland i 2018, men etter mesterskapet ble det smått med spilletid. Var på lån hos Viking i fjor, der han gjorde sine saker bra og fikk 25 kamper fra start. OBS! Ble nylig solgt til tyske FC Padelborn 07 i 1. Bundesliga.

Les også: Se Dagsavisens vurdering av Deilas spillerkjøp: Vålerengas topper og flopper (DA+)

To av seks stjerner:

Jonatan Tollås Nation (29): Vålerengas stopperbauta kunne fort vært et hetere salgsobjekt, hadde det ikke vært for skadeproblemene. 29-åringen mistet hele høstsesongen i fjor, noe som trolig også var en sterk faktor i VIFs svake høstrekke. Kommer han seg i gang igjen i 2020, vil nok VIF kjapt prøve å forlenge midtstopperens avtale. Den løper ut etter sesongen.

Adam Larsen Kwarasey (32): Alderen på 32 er ikke nødvendigvis et stort ankepunkt for en keeper, men Kwarasey har slitt med ryggplager, noe som kan ha påvirket prestasjonene i 2019. Sisteskansen virket ikke like kvass som tidligere i karrieren, og kontrakten med VIF løper ut etter kommende sesong. De faktorene gjør at han neppe blir et hett salgsobjekt på Valle i år.

Les også: VIFs sportssjef: – Jeg har ikke lest en eneste sportsside siden 2. januar (DA+)

En av seks stjerner:

Erik Israelsson (30): Ikke en spiller det nødvendigvis blir vanskelig for VIF å kvitte seg med, men man får neppe mye igjen for den svenske 30-åringen. Midtbanemannen fikk knapt spilletid i fjor, og har dessuten en kontrakt som løper ut i sommer. Har uttalt til svenske Fotbollskanalen at han nå ser seg om etter ny arbeidsgiver.

Se hele listen under:

###

Spillernes alder i parentes bak navnet.

Mer fra Dagsavisen