Sport

Dette er sannsynligheten for at Norge går videre i VM

Det er 99,8 prosents sannsynlighet for at de norske fotballkvinnene tar seg videre til cupspillet i VM, ifølge Norsk Regnesentral.

Av Sjur Natvig

CANNES: Norge måtte tåle 1-2-tap mot vertsnasjonen Frankrike i annen VM-kamp, men har særs liten grunn til å frykte exit etter den siste gruppespillkampen mot Sør-Korea.

Norsk Regnesentral (NR) beregner sannsynlighet for alle lag utfall i VM, og den er kommet fram til at Norge har 99,8 prosents sjanse for å ta seg videre til cupspillet.

Resultatet er instituttet kommet fram til ved å simulere de resterende VM-kampene på en datamaskin 100.000 ganger. Ut fra disse kunstig spilte kampene, beregnes lagenes sjanser til å vinne VM, til å vinne sin gruppe og til å nå finalen, for å nevne noe.

Frankrike favoritt

NR er kommet fram til at Frankrike er VM-favoritt med 21,7 prosents sannsynlighet for å hente hjem VM-gullet. USA er nestfavoritt (19,7), mens Tyskland har tredje størst sannsynlighet (18,8) for å gå helt til topps.

I samme beregning får Norge 5,5 prosents sjanse - sjette best - til å vinne VM. Sannsynligheten for å nå semifinalen er 33,3 prosent, mens de norske kvinnene har 12,2 prosents sjanse til å spille seg til finalen, ifølge regnesentralen.

Status i Norges gruppe foran siste kampdag er at Frankrike topper med 6 poeng. Norge og Nigeria har tre poeng, mens Sør-Korea står uten poeng.

De to beste lagene i hver av de seks VM-gruppene går videre til cupspillet. Det gjør også de fire beste treerne. Norge er dessuten klar favoritt foran mandagens oppgjør mot Sør-Korea.

Fikk fridag

Landslagssjef Martin Sjögren ga spillerne fri fredag, for å få hodene klare til den avgjørende gruppekampen mot Sør-Korea mandag.

– Allerede da vi fikk spilleprogrammet begynte vi å titte på hvor det ville være mulig å legge inn hviledager. Det er så viktig å ha opplagte spillere. Vi må ikke bare hvile kroppene, men også hodene, sier han til NTB.

– Å hente oss inn fysisk etter kampen mot Frankrike kommer vi til å gjøre, men det viktigste med fridagene er å hvile det som er mest belastet, og det er faktisk hodet.

Sjögren har vært forskånet fra skader i troppen både under oppkjøringen og fram til torsdag, da Emilie Haavi fikk en vridning i kneet under trening og er ute av VM. Da hadde landslagssjefen nettopp snakket om en tropp helt uten skadebekymringer, tross to tøffe VM-kamper.

– Vi har spillere som er slitne, men det skal de være etter en kamp. Det er noen blåmerker og ømme kropper etter duellspill, men det er del av denne sporten, sa han.

Plan

Sjögren er godt forberedt på hva Sør-Korea vil by på mandag. Han har allerede lenge hatt en klar plan for hvordan hver av de tre grupperivalene skal håndteres, og så langt har det lyktes bra.

– Sør-Korea er en helt annen type motstander enn både Frankrike og Nigeria. De bygger spillet sitt på pasningsspill og teknikk, men savner fart. Jeg tror vi har en veldig god sjanse til å framstå på en god måte mot dem, sier han.

– I de to kampene i VM har Sør-Korea slitt både med tempo og fysikk, to ting vi har ganske mye av. Vi skal forsøke å utnytte våre fordeler samtidig som vi har respekt for deres tekniske ferdigheter. Teknisk og taktisk er de ganske dyktige, så det kommer til å bli en utfordrende oppgave.

Respekt

Det norske laget har satt seg i respekt med to sterke kamper så langt i VM og høster ros både i inn- og utland. TV-seertallene fra kampen mot Frankrike var svært oppløftende, 660.000 seere i Norge. Mesterligafinalen for menn (685.000) er eneste fotballkamp i år med bedre tall. På det meste så 770.000 VM-kampen, som hadde en markedsandel på 60 prosent.

Mer fra Dagsavisen