Sport

Dette er Norges OL-målsetning neste år

I neste års sommer-OL i Rio håper Toppidrettssjef Tore Øvrebø at den norske medaljefangsten skal bli større enn forrige gang.

Av Geir Andreassen

KRINGSJÅ: «Sammen om de gode prestasjonene» er Olympiatoppens slagord, og mandag var det 249 dager igjen til OL i Rio 2016 åpnes.

– Bedre enn i London er målsettingen. Det enten ved at vi tar flere medaljer eller at vi tar mer av hver enkelt valør. Dette er en offisiell og realistisk målsetting, sa Øvrebø under mandagens pressemøte på Olympiatoppen.

I London-OL ble Norge nummer 35 av deltakernasjonene med 2 gull, 1 sølv og 1 bronse. Eirik Verås Larsen og håndballjentene vant gull, mens fekteren Bartosz Piasceki sikret Norge sølv og Alexander Kristoff bronse. Ellers var det mange gode prestasjoner plasseringsmessing, men lekene ble likevel de dårligste for Norges del på 28 år. I Los Angeles ble fangsten 0-1-2.

– Vi føler vi må snu trenden fra London og dessuten se framover mot Tokyo-OL i 2020, sa Øvrebø.

Null gull?

Skal man legge sommerens mesterskap i de forskjellige OL-øvelsene til grunn, så blir det ikke rare medaljefangsten i det første OL på det søramerikanske kontinentet.

I Rio står Norge i fare for ikke å få eneste medalje av edleste valør. Dessuten har Norge per i dag sikret bare 22 kvote- eller resultatbaserte OL-plasser. Hvis fotballjentene kvalifiserer seg til OL – avgjøres i Nederland i mars – vil den norske troppen bli opp til 70 utøvere. En OL-tropp i fotball utgjør 18 spillere og i London var den totale troppen på 67.

– Jeg vet ikke hvordan vi ligger an i forhold til der vi var på samme tid foran London. Vi har en del idretter hvor utøvere kan sikre kvoteplasser framover. Det må selvsagt gjøres en god jobb på det, men vi må likevel ha fokus på de aller beste, sa Øvrebø til NTB.

For å oppnå målsettingen vil det bli satt i verk en del strategiske tiltak:

1) Campus Sognsvann (Styrket møteplass for toppidretten)

2) Regional satsing (Aldersgruppen 19-23 år)

3) Satsing på Paralympics

4) Ny organisering (sommeridrettssjef og vinteridrettssjef)

5) Utviklingsidretter

6) Midlertidig basishall.

Brevik idrettssjef

Den tidligere landslagssjefen for håndballjentene, Marit Breivik er blitt idrettssjef for sommeridrettene. Hun hadde tidligere ansvaret for lagidrettene i Olympiatoppen.

– Målet er en smule optimistisk for det har ikke vært så mange norske besøk på pallen i løpet av sommeren, innrømmet Breivik.

– Jeg vet at målsettingene er høye innen hvert enkelt forbund, og litt av jobben min er å få realismen inn i disse målene. Det kan ta mange år, understreket Marit Breivik. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen