Dette er Nations League

Forvirret om hva Nations League er? Her er den lange forklaringen.

Turneringen varer kun i drøyt to måneder fra torsdag kveld. Skulle Norge vinne sin pulje i denne nye ligaen, kan vi få en ekstra sjanse til EM-plass i 2020 hvis Norge mislykkes i den ordinære EM-kvalifiseringen som begynner neste år.

Vi tar det punktvis: 

* Nations League er en turnering for Europas 55 landslag for menn, som er delt inn i fire divisjoner (A, B, C og D), hver med spill i fire grupper à tre eller fire lag. Plasseringene på nivå er foretatt ut fra tidligere resultater. Norge er i divisjon C.

* Gruppespillet ferdigspilles høsten 2018. Gruppevinnerne i B, C og D rykker opp til nivået over, mens lagene som ender sist i sine grupper i A, B og C rykker ned. Gruppevinnerne i A-divisjonen møtes til sluttspill i juni 2019 for å kåre tidenes føste mester i Nations League.

* Gruppene i A- og B-divisjonene består av tre lag. I C-divisjonen er det én gruppe med tre lag, tre med fire. I D-divisjonen er det fire lag i hver gruppe.

* Utfallet av nasjonsligaen brukes til seeding av lagene for EM-kvalifiseringen. Kvalifiseringen til EM i 2020 spilles i mars til november 2019, med spill i ti grupper. Disse gruppene trekkes i desember. De to beste i hver gruppe får EM-plass. Da er 20 av de 24 plassene i EM fordelt. Ingen lag er forhåndskvalifisert til EM 2020 som vertsnasjon fordi mesterskapet spilles over hele Europa med semifinale og finale i London.

* De fire siste EM-plassene skal gå til ett lag fra hver divisjon i nasjonsligaen. De fire best plasserte lag i hver divisjon som ikke allerede er EM-klare, skal i mars 2020 gjøre opp om sin divisjons «bonusplass» gjennom semifinaler og finale. 

* Gruppevinnerne i A-divisjonen, som spiller nasjonsligasluttspill i juni 2019, skal trekkes inn i EM-kvalifiseringsgrupper med bare fem lag.

* Norge har havnet i C-divisjonens gruppe 3 sammen med Bulgaria, Kypros og Slovenia. Første kamp spilles hjemme mot Kypros torsdag 6. september.

* Eksempel: Hvis Norge ikke blir blant de to beste i den ordinære EM-kvalifiseringen, får laget en ekstrasjanse hvis laget har vunnet sin pulje i Nations League. Hvis vinneren av Norges pulje har kvalifisert seg til EM gjennom den ordinære kvalifiseringen, får nummer to sjansen i sluttspillet i mars 2020.

*Hver nasjon får 7,5 millioner norske kroner (750.000 euro) for å delta. Samme sum går til hver puljevinner.

* Norge spiller hjemme og borte mot Kypros, Bulgaria og Slovenia med spilledatoer i september, oktober og november.

1. runde torsdag spilles slik (kampstart 20.45):

A-divisjonen, gruppe 1: Tyskland – Frankrike (i München).

B-divisjonen, gruppe 1: Tsjekkia – Ukraina (i Uherske Hradiste). Gruppe 4: Wales – Irland (i Cardiff).

C-divisjonen, gruppe 3: Norge - Kypros (i Oslo), Slovenia – Bulgaria (i Ljubljana).

D-divisjonen, gruppe 1: Kasakhstan – Georgia 16.00 (i Astana), Latvia – Andorra (i Riga). Gruppe 4: Armenia – Liechtenstein 18.00 (i Jerevan), Gibraltar – Makedonia (i Gibraltar).