Per-Mathias Høgmo har ledet Norge i elleve kamper. Ti av dem har endt uten seier. Han fortviler ikke. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Dette er motgangens mester

LANDSLAG: Per-Mathias Høgmo møtte veggen. Og taklet det. Nå har fotballands-laget møtt veggen. Takler han det også?

LONDON/OSLO: Han ble landslagstrener i en prosess som skapte opprør. Legenden Egil «Drillo» Olsen ble avsatt. Per-Mathias Høgmo ble kastet inn som landslagssjef. Dette er snart ett år siden. Siden har det norske landslaget levert en resultatrekke som man må tilbake til de mørkeste 70-talls-årganger for å finne maken til: 1-4-6. Elleve kamper har gitt en eneste seier. Og den kom mot Moldova i en B-kamp der ingen av lagene stilte med sitt beste mannskap.

Noen vil si at det reelle landslaget ikke har vunnet en eneste kamp.

Likevel er det nå solgt 22.000 billetter til tirsdagens kamp mot Italia på Ullevaal. Det kan faktisk bli fullt hus. I dag samler Høgmo landslaget igjen.

 

Takler motgang

Det er halvannen time siden Norge tapte 0-1 for England på Wembley. Resultatet var ingen katastrofe. Ikke det spillemessige heller.

Per-Mathias Høgmo møtte igjen mediene. Fra Norge ble det meldt at blant andre Kjetil Rekdal hadde slaktet det norske spillet underveis og kalte det destruktivt og tafatt.

Høgmo hører mye som fotballtrener.

Han har lært seg å takle motgang. Han utviklet egne teknikker etter at han møtte veggen som Rosenborg-trener og ble sykmeldt for seks år siden.

Nå er han kanskje den eneste topptreneren i verden som kan få en doktorgrad i fotball.

Og han er defintivt den eneste som har trent både landslagene for menn og kvinner. Med jentene tok han OL-gull i Sydney i 2000, isolert sett det største som er vunnet i norsk fotball.

- Jeg er helt uenig, svarer Per-Mathias Høgmo på Rekdals kritikk.

- Vi hadde en spilleplan som fungerte. Vi fikk på plass et forsvar som kneblet England. Og vi skapte sjanser etter pause, svarte han.

Høgmo smiler mye. Han har lært seg å tenke positivt. Han gleder seg alltid til neste kamp. Eller neste utfordring.

 

Lagbygging

Lagbygging, prosesser og utvikling er tre av de ordene han bruker mest. Akkurat nå er landslaget midt oppi dette. Og ingen vet hvor lang tid det tar før Norge vinner noe som helst. Han har brukt mye tid på spillerlogistikk. Spillerens hverdag på og utenfor banen.

- Vi har masse talent i Norge og et enormt engasjement. Dette er krefter vi må utnytte. Nå møter vi noen av verdens beste fotballandslag i løpet av en uke. Det er dette vi lærer av. Men fotball handler også om tålmodighet, sier Høgmo til Dagsavisen.

- Man må håndtere nederlag på en konstruktiv måte, ikke bli skremt, sier han.

Det har han lært seg. Og lærer han spillerne det samme, kan Norge slå Italia. Da er et helt års motgang visket ut.

reidar.sollie@dagsavisen.no