Fotball

Dette er blitt en gjenganger

RBK-SPARKINGENE: Ti trenere og fem sparkinger. Det er de brutale faktaene fra Lerkendal etter at Nils Arne Eggen ga seg som trener før 2003-sesongen.

Nok en gang fikk vi se en trener sitte slukøret med mikrofonene foran seg og forklare hvordan en sparking føles. En slik seanse er nærmest blitt en vane i Trondheim. Avskjedigelsen av Per Joar Hansen er den femte sparkingen i løpet av elleve år på Lerkendal.

I går var det en trist «Perry» som inviterte til pressekonferanse på Kirkebyfjellet konferansesenter i Meråker. Rakrygget og velartikulert, men preget av stundens alvor, fortalte han om beskjeden han hadde mottatt tidligere samme dag.

- Klokka 07.15 fikk jeg beskjed om å møte på kontoret. Jeg fikk sparken 08.15. Jeg er både skuffet og uenig, sier «Perry».

Fikk kontraktstilbud i mars

Ifølge Rosenborg-ledelsen er grunnen til sparkingen utelukkende sportslig.

- Klubben har ikke vært fornøyd med resultater eller prestasjonsutviklingen. Det er nødvendig å gjøre endringer for å få til dette, skriver Rosenborg i en pressemelding.

Dermed fikk Hansen bare 17 måneder på Lerkendal i sin andre RBK-periode. Også i 2005 måtte han forlate klubben etter svake resultater. Nå forlater han Rosenborg uten å ha tatt én tittel. Likevel understreker Hansen at han ble vurdert god nok for kort tid siden.

- Jeg ble evaluert i mars, og da fikk jeg spørsmål om jeg ville forlenge kontrakten min. I hele fjor var det heller ikke ett kritisk spørsmål. Nå har det plutselig kommet en rekke kritiske spørsmål bare den siste måneden. Samtidig må jeg være den første til å innrømme at vi har svingt for mye i prestasjonene i år. Hjemmekampene mot Ranheim (tap i cupen) og Sligo Rovers (1-2 i europaligaen) har vært eksempler på vårt bunnivå. Og bunnivået har vært altfor lavt i år, erkjenner «Perry».

Kritisk til RBK-ledelsen

Men selv om Rosenborg har variert, er han bestemt på at klubben trenger en realitetssjekk.

- I fjor endte vi som nummer to, men bare ett poeng bak seriegull. Nå har vi nesten to poeng i snitt per kamp og er nummer to. Det er innenfor ambisjonen om spill i Europa, men likevel ikke godt nok. Jeg mener klubben er nødt til å bestemme seg for hvilke ambisjoner som gjelder, er rådet fra den sparkede treneren.

Siden Nils Arne Eggen ga seg som trener før 2003-sesongen, har Rosenborg hatt ti forskjellige trenere. Hansen, Ola By Rise, Knut Tørum og Jan Jönsson er trenerne som er blitt avskjediget. Åge Hareide, Per-Mathias Høgmo, Trond Henriksen og Erik Hamrén er de øvrige som har forsøkt seg som RBK-trener. I tillegg hadde Nils Arne Eggen et kort vikaropphold i 2010.

- Rosenborg har nedfelt kontinuitet som en verdi. Når klubben har skiftet ut elleve trenere på så kort tid, kan man lure på hvor godt forankret det er, spør Hansen.

Får «prøvetid»

Per Joar Hansen mener organiseringen i RBK er preget av «mange kokker og mye søl». Klubbens ledelse medgir at de skal drøfte organiseringen den nærmeste tida.

- Styret innser at det sportslige arbeidet ikke har fungert optimalt og vil framover jobbe med å definere organisering og funksjoner på sportslig avdeling. Vi er innstilt på å bruke tid på dette, er meldingen fra Rosenborg.

RBKs tidligere midtbanekriger Kåre Ingebrigtsen går fra jobben som Viking-assistent til hovedtrener i Rosenborg.

Ingebrigtsen har skrevet under en prøvekontrakt som gir ham fire måneder til å overbevise om at han er rett mann som hovedtrener.

Sportslig leder Erik Hoftun blir Ingebrigtsens assistent.

are.kolstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen