Sport

Dette ble Sveriges største idrettsnavn

Skiskytterne dro hjem med tre av prisene under den svenske idrettsgallaen i Globen mandag. OL-vinner Hanna Öberg sto for to av dem.

Svømmeren Sarah Sjöström og stavhopperen Armand Duplantis tok hver sin utøverpris, men kom litt i skyggen av Öberg. Hun var også nominert til årets kvinnelige idrettsutøver, men dro i land den prestisjetunge Jerringprisen for sitt OL-gull i Pyeongchang.

Det var hun og orienteringsløperen Tove Alexandersson som sto igjen i finalen. Vinneren ble stemt fram av det svenske folket og ble delt ut for 40. gang.

Öberg ble også tildelt svenske Dagbladets bragdgull for sin OL-prestasjon.

De svenske skiskytterne med Sebastian Samuelsson i spissen tok innersvingen på Norge i OL-stafetten i kampen om gullet. Det var nok til å bli kåret til årets lag.

Ved siden av Samuelsson gikk Peppe Femling, Jesper Nelin og Fredrik Lindström på det svenske suksesslaget. Lindström slo knockout på Emil Hegle Svendsen på siste etappe.

Fjerde år på rad

Årets mannlige utøver gikk til stavhopperen Armand Duplantis. OL-vinnerne André Myhrer og Sebastian Samuelsson var ved siden av rallycrossverdensmester Johan Kristoffersson de tre andre nominerte.

Årets kvinnelige utøver ble Sarah Sjöström for sine fire EM-gull i svømming i fjor. Det var fjerde året på rad at hun fikk prisen. OL-vinnerne Charlotte Kalla, Stina Nilsson og Frida Hansdotter var også nominert.

Av andre priser ble Vancouver Canucks-spilleren Elias Pettersson årets nykommer. Han vant SM-gull med Växjö og var senere på året med å ta VM-gullet med Tre Kronor.

Andersson årets idrettsleder

Alpinisten Pernilla Wiberg mottok det svenske idrettsakademiets ærespris. Hun vant i sin karriere vant hun ved siden av utallige verdenscupseire to OL-gull og fire VM-gull. Hun er også medlem av IOC.

Prisen for årets idrettsleder gikk til det svenske fotballandslagets trener Janne Andersson. Han ledet Sverige til kvartfinale i VM-sluttspillet i Russland forrige sommer.

For beste prestasjon i svenske idrett i fjor var det også Duplantis som sto for da han tok EM-gullet med 6,05 meter. (NTB)

Mer fra Dagsavisen