Sport

– Det var ikke noe vits å bli i Holmlia

Akinbola Akinyemi var Kjelsås-trener Eivind Kampens første, men også hans siste signering for Kjelsås. Nå flyttes Akinyemi tilbake på spissplass, og skyte Kjelsås oppover på tabellen.

GREFSEN STADION (Dagsavisen): – Jeg ønsket å komme tilbake der jeg kan føle meg hjemme, og hvor jeg kan gjøre det så bra som mulig med Kjelsås. Jeg føler at Kjelsås nå trenger å være oppe i toppen, så kanskje jeg klarer å bidra til å få dem opp til toppen, men vi får se, sier Akinbola Akinyemi til Dagsavisen etter enda en Kjelsås-trening.

Han mener Kjelsås har kvalitetene som trengs for å kjempe i toppen av årets 2. divisjon.

– Jeg håper jo selvfølgelig på opprykk, og med de kvalitetene vi har her så kan vi klare det. Men vi bør ikke snakke for mye om det, men ta det ute på banen, fortsetter han.

Dagsavisens tabelltips for 2. divisjon: Grorud og Kjelsås i tetkampen (Dagsavisen+)

Fikk ikke spille på Holmlias a-lag

Akinyemi (26) har en fortid fra Kjelsås. I 2012 tok han turen fra barndomsklubben Holmlia, for å prøve lykken på Oslos tak.

– På A-laget til Holmlia ville ikke trenerne la meg spille, selv om jeg gjorde det bra. Så tenkte jeg at det ikke var noen vits i å bli der. Trenerne der ville bare bruke de som de hadde god kontakt med, forklarer Akinyemi, som dermed bestemte seg for å se seg om etter andre klubber. Da fant han Kjelsås, og det ble en god match.

– Jeg hadde en fetter som spilte her (Kjelsås), og jeg leita etter ny klubb så jeg spurte om han kunne fikse meg et prøvespill her. Så gjorde han det, og jeg kom hit og gjorde det bra, og fikk kontrakt. Jeg ville jo spille, men jeg tenkte ikke at jeg kom til å spille like mye som jeg gjorde. Jeg spilte fast, og det gikk bra, forklarer han.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Norge Rundt

Etter tre sesonger i Kjelsås gikk ferden videre til Follo. Siden har det blitt opphold i både Nest-Sotra, Sandnes Ulf og Notodden.

– Hvordan har Kjelsås forandra seg siden du forlot klubben i 2014?

– De har jo fått et nytt klubbhus, og en ny bane som jeg ikke ser noe forskjell på siden jeg var her sist, ler han, og legger til:

– Men det har kommet mange nye fjes også da.

– Hva med det sportslige?

– Det er bra nivå. Men jeg er ikke overraska for Kjelsås har alltid hatt bra spillere i hvert fall siden den tiden jeg var her. Jeg har fulgt med litt, og sett at de har gode spillere så jeg er ikke så overraska over at nivået er høyt her, svarer han.

En sønn kommer hjem

Akinyemi virker fornøyd med å være tilbake i Kjelsås, men gleden for returen er ikke noe mindre hos trener Eivind Kampen. Han innrømmer at det er litt ekstra spesielt med Akinyemi, på flere måter.

– Han var min første signering da jeg tok over i Kjelsås. Så det er nesten litt emosjonelt. Men det er som han sa sjøl sa. At han føler at han kommer hjem. Og det føler jo vi også. At det er vår sønn som kommer hjem. Hele klubben her er jo fryktelig glad i han. Han satte dype spor da han var her sist, sier Kampen som betrakter Akinyemi som en supersignering for Kjelsås.

– Ja, men det er det jo. For oss som klubb så er det en veldig sjelden signering å hente spillere fra ett nivå opp. Den vanlige modellen her er jo å hente spillere som ikke har etablert seg noe sted, og så blir de gode her, forklarer han.

– Det vanlige her er å gjøre sånn som dere gjorde da dere henta han første gangen?

– Ja, helt riktig. Det er mer modellen vår, svarer Kampen.

Les også: Nordlie tror enda et Oslo-lag rykker opp (Dagsavisen+)

Ingen Peter Crouch

I tillegg til dette er Akinyemi en spillertype som trener Kampen har leita etter. Også på den måten passa det bra å få på plass hans tidligere elev. I sin første periode i Kjelsås ble han brukt som spiss, siden har han stort sett spilt på midtbanen. Nå vil Kampen flytte han opp i angrepsrekka igjen.

– Det har jo vært det vi har lett etter i hele vinter. En spiss med litt mer fysikk, litt mer rutine, litt mer etablert. Det er stort sett bare vi som har brukt han som spiss, men han kan bekle flere roller. Det er det flere på dette laget som kan nå, sier Kampen og peker på at bredden i sesongens Kjelsås-tropp er veldig god.

Med sine 194 centimeter er Akinyemi en ruvende skikkelse på enhver gressmatte. Men både han selv, og treneren trekker fram hurtigheten i tillegg til fysikken som han fremste våpen.

– Så du er ingen Peter Crouch?

– Nei, det er jeg ikke. Jeg er ikke Peter Crouch i det hele tatt, sier han, og ler godt.

– Jeg er mer en type Adebayaor som spiss, skyter han inn.

Kampen deler hans oppfatning om at hans nye høyreiste spiss ikke er noen Crouch, og beskriver ham slik:

– Nei, han er ikke noe hodespiller. Men har fysikk til å holde på ballen. Stor rekkevidde og bra fart så du kan sende han ut på tur. Han har et voldsomt klyv, som jeg liker å slippe løs litt offensivt da. Også fra midtbanen, om han skulle spille der,  smiler han.

– Men artig at han ville sammenligne seg med Adebayor, den skal jeg trekke opp av hatten, ler Kampen.

Den siste brikken i puslespillet?

I fjor leverte Kjelsås en kanonbra vårsesong, og kjempet helt i toppen av 2. divisjon. Etter sommerpausen slet laget med skader på flere sentrale spillere. Blant annet hos spissen Walid Chafouk Idrissi. Med Akinyemi, og også Mohammed Jatta har Kampen fått inn to spisser med kvaliteter som ligner på Idrissi sine. Det betyr at Kampen ikke nødvendigvis behøver å gjøre like mange taktiske forandringer dersom spissen skulle få skadetrøbbel igjen.

– Jatta tilfører oss mye av det samme. Det er ingen tvil om at det toppnivået de har inne vil heve oss som lag. Spørsmålet er hvor fort vi får dem dit, sier Kampen.

– Jeg kan ikke bare forvente at jeg skal spille med Walid uansett. Jeg må prestere. Men hvis begge vi presterer så tror jeg at vi spiller sammen på topp, sier Akinyemi.

Og nettopp jobben med å få Akinyemi opp på toppnivået blir utfordringen. Selv er han ærlig på at kroppen ennå ikke er helt i toppslag. Søndag innledes sesongen borte mot Asker.

– Kroppen er ikke helt der ennå, men hodet er klart, smiler han.

– Du er klar for både benken og startelleveren?

– Jaja, selvfølgelig. Hvis jeg blir satt på benken er jeg klar for å komme inn, og gjøre mitt beste. Hvis jeg starter er jeg klar til å gjøre mitt beste, svarer han.

Kampen har imidlertid god tro på at «Akin» vil være klar til søndagens kamp mot Asker.

– Han er bittelittegranne rusten, men ikke verre enn at han rekker seriestart.

God start

Akinyemi har fått med seg én treningskamp etter returen til Kjelsås. Mot Kvik Halden lørdag fikk spissen spille de første 45 minuttene, og viste hva han var god for. Etter 22 minutter lobbet han iskaldt inn Kjelsås 1-0-scoring, i en kamp Kjelsås til slutt vant 6-0. En god start for 26-åringen, som skryter av lagkameratene.

– Ja, jeg er fornøyd. Sist kamp så jeg at mange av spillerne kan spille på mye høyere nivå enn 2. divisjon, sier han.

Etter Akinyemis lille rundreise både på Østlandet, og Vestlandet er han nå tilbake i hovedstaden, og 2. divisjon. Det virker han å være tilfreds med.

– Det kjennes bra. Jeg føler at dette her er klubben i mitt hjerte etter Holmlia. Så å være tilbake på Oslos tak er veldig godt. Greit å være tilbake i Oslo med venner og familie, smiler han fornøyd i solskinnet på Grefsen.

På ferden har han høstet erfaring, og rutine. Det skal han nå forsøke å forvalte på best mulig vis i årets Kjelsås-tropp.

– Det de får med meg er jo det at jeg har vært med på et opprykk før, og så har jeg spilt litt på høyere nivå, så jeg kan lære noen av unggutta mange ting de ikke kan, forklarer Holmlia-gutten, og legger til:

– Men det er ikke alt jeg kan, så jeg kan lære av dem også, understreker han.

Mer fra Dagsavisen