Sport

Det unge håpet

Vålerenga er klubben med flest spillere på aldersbestemte landslag. U21-uttatte Aron Dønnum (20) leder an den unge bølgen i VIF. – Det gir en veldig god følelse.

VALLE (Dagsavisen): I det ferskeste uttaket er totalt 163 spillere fra U15-nivå og opp til A-landslaget kalt opp til spill med det norske flagget på brystet. Vålerenga topper statistikken, viser tall fra Norsk Toppfotball. Dernest følger Stabæk (12), Strømsgodset (8), Rosenborg (7) og Sogndal (7). Øverst troner altså VIF med 13. På U21 er Dønnum og Magnus Retsius Grødem Vålerengas representanter. Grødem er for tida på lån hos Ull/Kisa.

Saken fortsetter under bildet

X-faktor: Aron Dønnum er for første gang tatt ut på aldersbestemt landslag. Vålerengas sportssjef gleder seg over uttaket. – Aron er en spiller som har noe helt spesielt. Han har slitt med noen skader tidligere, hvis ikke hadde han blitt tatt ut tidligere, sier Jørgen Ingebrigtsen til Dagsavisen. Her er Dønnum etter gårsdagens trening på Valle. FOTO: JØRN H. SKJÆRPE

Aron Dønnum etter onsdagens trening på Valle. Foto: Jørn H. Skjærpe

Snap og SMS

– Det lover kjempebra at VIF er på topp. Det viser at klubben gjør noe riktig. Vålerenga er en veldig fin klubb. Jeg har vært her i sju år, og har lært ekstremt mye. Det er «klasse» å være i VIF, sier angrepsspilleren Aron Dønnum til Dagsavisen.

Selv er han tatt ut på landslag for første gang. Dét motiverer.

– Selvfølgelig. Det er veldig gøy, en veldig god følelse. Det er ikke lov med mobiltelefon i VIF-garderoben, så jeg fikk faktisk vite om uttaket via Snap og SMS fra kompiser etter trening. Moro, sier han smilende.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Teknikeren Dønnum, som gjorde sine saker bra på lån i HamKam i fjor, får stor ros av VIFs sportssjef.

– Vi kan spole tilbake til 2017, da jeg var i Marbella på min første treningsleir som sportssjef i Vålerenga. Jeg fikk spørsmål om hvem som var den mest spennende unggutten i stallen. Av mange spennende spillere, så er Aron en som har noe helt spesielt. Han er litt unorsk i stilen. Ofte trenger man noe som kjennetegner deg som spiller for å kunne ta «the next level». Det synes jeg Aron har. Han har muligheten til å nå langt, bare han ikke blir for utålmodig, sier Jørgen Ingebrigtsen til Dagsavisen.

Saken fortsetter under bildet

###

Dønnum har gjort sine saker bra i sesongoppkjøringen. Foto: Jørn H. Skjærpe

Les også: Derfor gikk VIF flere millioner i minus (DA+)

VIF viktigst

– Aron har vist stor framgang, også i sesongoppkjøringen. Han har kommet sterkt tilbake fra skulderskaden han pådro seg i høst, legger Ingebrigtsen til.

– Og han går definitivt ikke på lån denne sesongen. Han er en av fem spillere som kjemper om en av de tre plassene bak spissen.

Ingebrigtsen er, i likhet med Dønnum, fornøyd med landslagstallene.

– Dette er først og fremst en anerkjennelse for spillerne, men også veldig artig for ungdomsavdelingen vår. Samtidig må vi huske på at målet for dem som er i ungdomsavdelingen hos oss, er å spille på Intility Arena hver søndag. Jeg er opptatt av å få fram at aldersbestemte landslag bare er et steg på veien, sier han og fortsetter:

– Aldersbestemte landslag gir en god mulighet til å få matchet seg mot jevnaldrende. Men når du blir 17-18-19 år, og du har som mål å komme deg et skritt videre, da må du ha tålmodighet. Samtidig må du være utålmodig, med tanke på å pushe på mot A-troppen. Det er en balanse. Og blir vi i VIF så gode som vi har lyst til, kan veien til A-lagsspill være litt tøffere enn noen skulle ønske. Ser man for eksempel på medaljelagene i fjor, så var det totalt 118 minutter med «tenåringsspill» i Rosenborg. I Molde var det bare Erling Braut Håland og litt Tobias Svendsen som fikk spilletid. Og i Brann var det bare reservekeeperen som fikk sjansen, av spillere under 20 år. Klart, da er nåløyet trangt. Da må du som ung VIF-spiller kanskje være innstilt på at veien må gå via gode samarbeidspartnere, enten de heter HamKam, Ull/Kisa eller noe annet. Så målet er ikke nådd om du kommer på U-landslaget. Målet er her på søndager. Det må være helt klart, sier sportssjefen.

Få fra Eliteserien

VIF har mange på de norske U-landslagene, men ingen på A-landslaget. Kun to spillere fra Eliteserien - RBK-duoen Even Hovland og Birger Meling - har fått innpass i Lars Lagerbäcks ferskeste tropp.

– Det nåløyet skal være trangt. Og det handler om at vi må se oss i speilet. Hvor er norsk fotball per i dag? Det at det bare er to spillere fra RBK der,  reflekterer nivået i Eliteserien per i dag.

– For VIF handler det om at vi må bli godt nok som lag, først og fremst. Da kan enkeltspillerne begynne å skinne, og da kan vi få med folk på det norske A-landslaget, sier Ingebrigtsen.

Saken fortsetter under bildet

###

VIF-sportssjef Jørgen Ingebrigtsen. Foto: Jørn H. Skjærpe

Aron Dønnum er på sin side helt klar på hva han sikter mot i 2019:

– Spilletid. Det er det som er målet hele veien, sier 20-åringen smilende.

– Jeg hadde en veldig god opplevelse på lån hos HamKam i fjor. Der fikk jeg spille omtrent samtlige minutter. Jeg fikk utvikle meg selv som spiller. Og jeg hadde veldig sansen for klubben og treneren der. Nå skal jeg bruke erfaringen derfra her i Vålerenga, sier 20-åringen.

Mer fra Dagsavisen