Sport

Det tok tid. Men denne 15-åringen tok russernes første gull

De har ventet lenge, OAR. Men Russlands første gull kom ved en 15-åring i kunstløp natt til fredag.

Mange spekulerte i at OAR kunne ende opp med å bli lekenes beste nasjon. Slik gikk det ikke.

Og det har vært en økende frustrasjon internt i det russiske laget at gullet aldri kom. Men i natt løsnet det.

Russisk dobbel

15 år gamle Alina Zagitova vant det første OL-gullet da hun vant kvinnenes kunstløp i Gangneung fredag. OAR vant attpptil dobbelt ettersom venninne og treningspartner Jevgenija Medvedeva tok sølvet. Zagitova ble den yngste OL-mesteren i kunstløp siden Tara Lipinski i 1998. Zagitova ble født 18. mai 2002. Sonja Henie var inntil da dn yngste.

– Vi er venner, men på isen er det en liten krig, har 18-åringen tidligere sagt om den ferske OL-vinneren, skriver nyhetsbyåret AFP.

– Hendene mine bare rister, sa Zagitova etter å ha sikret seg OL-gullet.

Verdensrekord

Hun satte verdensrekord i kortprogrammet med 82,92 poeng. Det holdt til gull etter at de to russiske jentene fikk lik poengsum (156,65) i friløpet.

– Jeg var veldig nervøs. Jeg var mye roligere i det korte programmet ettersom alt handlet om å kjøre rent, sa 15-åringen til OLs offisielle nyhetstjeneste.

OAR-laget sto med fire sølv og ni bronse i vinterlekene i Pyeongchang før Zagitovas gull. OAR kan også vinne gull i ishockey og har ambisjoner i langrenn.

Bronsen i fredagens kunstløp gikk til Canadas Kaetlyn Osmond. Norge har ingen deltagere i denne idretten denne gang.

De tre yngste

Kunstløp er stort i Asia og USA og på sosiale medier ble det heftige diskusjoner etter Zagitovas gull.

Sonja Henie hade rekorden som tidenes yngste OL-vinner uansett gren til 1988. Hun var 15 år og 315 dager da hun vant sitt første av tre-OL-gull i kunstløp i St. Moritz i Sveits i 1928. Tara Lipinski var 15 år og 255 dager da hun vant i Nagano i 1998. Hun far forøvrig tilstede i hallen som ekspertkommentator for NBC. Zagitova er 15 år og 281 dager.

I dette OL ble Johannes Høsflot Klæbo tidenes yngste mannlige vinner i langrenn, 22 år gammel.

Mer fra Dagsavisen