En liggende Andrés Escobar opplever marerittet; selvmål i en viktig VM-kamp. En drøy uke senere ble han skutt ned og drept på åpen gate. FOTO: ROMEO GACAD/NTB SCANPIX

Det skjebnesvangre selvmålet

FOTBALL-VM: Hele Colombia krysser fingrene for at et nytt selvmål ikke skal sende landet ut av VM. Sist gang det skjedde ble «syndebukken» Andrés Escobar skutt og drept på åpen gate.

I morgen kveld braker de brasilianske hjemmefavorittene og Colombias slitere sammen i en kvartfinale der hele Sør-Amerika vil holde pusten. Historien forteller med all tydelighet at det ikke bare er prestisje som står på spill i et fotball-VM. For spillerne på Colombias lag kan forskjellen mellom seier og tap være liv eller død:

Vi skrur klokka tilbake til 22. juni 1994. Etter å ha tapt den første gruppespillkampen i USA-VM med 1-3 for Romania, skal Colombia revansjere seg mot vertslandet USA. Det går ikke bedre enn at en av lagets beste spillere, Andrés Escobar, sender ballen i eget nett i en kamp Colombia taper 1-2. Selv om det blir 2-0-seier over Sveits i den siste gruppespillkampen, mente de mest hardbarkede tilhengerne i Colombia at det var selvmålet til Escobar som var den direkte årsaken til fotball-ulykken som rammet landet da laget ikke tok seg videre til sluttspillet.

 

Drept på åpen gate

2. juli 1994 forlot Andrés Escobar et diskotek i byen Medellin, og ble fulgt til bilen av en livvakt til eierne av diskoteket. De to brødrene som drev diskoteket hadde hatt så stor tro på colombiansk suksess i VM at de hadde satset store beløp hos bettingselskapene.

Framme ved bilen trakk livvakten plutselig pistolen, og pepret Escobar med 12 skudd fra kloss hold. Vitner fortalte senere i retten at for hvert skudd livvakten avfyrte, skal han ha ropt «mål, mål». Drapsmannen ble dømt til 44 års fengsel, men slapp ut i 2005 etter 11 års soning av straffen.

 

Samme status

Andrés Escobars heltestatus i Colombia før det skjebnesvangre selvmålet for tjue år siden, var på mange måter lik den statusen årets toppscorer i VM til nå, James Rodríguez, har i dag. I Radamel Falcaos skadefravær har Rodríguez stått fram og levert fem mål på fire kamper for et colombiansk lag i storform. Han er dermed noe overraskende blitt en av mesterskapets største profiler.

Brasils mannskap vet at veien til videre avansement er å stoppe Rodriguez i morgendagens kamp. Klarer de ikke det, risikerer Brasil å gå på en smell:

- Rodriguez er Colombias superstjerne. Vi må holde øye med ham, på samme måte som de må holde øye med Neymar, sier Brasils Ramires.

 

- Ikke en millimeter

Også Brasils reservekeeper Victor understreker viktigheten av ikke gi Rodríguez fritt spillerom:

- Vi kan ikke gi ham rom. Vi er nødt til å markere ham og redusere rommene. Han kan ikke få én eneste millimeter. Vi må også passe på de andre spillerne som vil servere ham ballen, sier han.

Både Ramires og Victor er enig om at Colombia blir en tøff oppgave for Brasil:

- Colombianerne har fantastisk teknikk i laget og spiller fotball i høyt tempo. De svever høyt om dagen. Jeg er sikker på at det blir en vanskelig kamp. Colombia er et lag som har spilt sammen lenge. Vi skal ikke glemme at de ble nummer to i den søramerikanske kvalifiseringen (til VM), sier Victor.

 

- Ingen enkle kamper

Ramires påpeker at det ikke er noe som heter lette kamper i VM. Chelsea-spilleren viser til at Algerie tvang Tyskland ut i ekstraomganger i åttedelsfinalen.

- Algerie kunne ha vunnet kampen etter 90 minutter. De spilte veldig bra, men måtte til slutt gi tapt i ekstraomganger. Sånn er fotball, sier Ramires.

- Vi må respektere rivalene våre. Det er ikke slik at vi kommer til å vinne kamper fordi vi er Brasil, legger han til.

Colombia er i sin første VM-kvartfinale noensinne, mens Brasil jakter sin første semifinaleplass siden 2002. Den gang gikk brasilianerne helt til topps.

tor-erik.roeberg-larsen@dagsavisen.no