Ski

Det nye kombinerteventyret

LAGGULL: To kombinertgull på rad i en tradisjonsrik norsk sport som hadde slitt en stund. Det er som et nytt eventyr.

SOTSJI (Dagsavisen): Først fikk Håvard Klemetsen til et kjempehopp. Så tok Magnus Moan igjen de 25 sekundene fram til Tyskland, som var lederlaget, i løpet av bare 1,5 kilometer. Håvard Klemetsen var det store spørsmålstegnet, men da han holdt følge med Björn Kircheisen og faktisk vekslet først med Magnus Krog, ja, da vêret man et nytt norsk kombinertgull.

En lang vei

Men veien fram til kombinertgullene og sølvet har vært lang. Det hele begynte sånn:

Det var sommer 2011 og hopping i Midtstubakken. Der sto kombinertleder Kristian Hammer og Olympiatoppens coach for kombinert, Roger Gjelsvik. Da hadde blant andre Magnus Moan valgt å stå utenfor landslaget.

De begynte å legge planer. Hovedfaktorene i denne planen var to ting:

* Bygge et lag som står sammen.

* Bli bedre til å hoppe langt og bli bedre i sporet.

- Og vi måtte få en ende på at Magnus sto utenfor landslaget. Han hadde heldigvis lyst til å komme tilbake, sier Roger Gjelsvik.

- Ja, og nå var både Jørgen Graabak og Magnus Krog kommet på landslaget, løpere jeg hadde vært sammen med på kombinertteamet i Trondheim. Så jeg tenkte: Hvorfor stå alene når alle kan dra lasset sammen, sier Magnus Moan til Dagsavisen om tilbakekomsten

- Og nå har vi fått et lag der folk bryr seg om hverandre, men som også vil prestere selv, forteller Roger Gjelsvik videre.

Samlet

De har greid å bygge opp et godt støtteapparat, og spesielt smørerne får mye heder etter det som har skjedde her i langrennssporet på skiarenaen RusSki Gorki.

- Dette har vært en steinhard prosess. Nå har hele kombinertfamilien i Norge kommet sammen - og samarbeidet med teamene i Trondheim, på Lillehammer og i Oslo er meget godt. Og Olympiatoppen har hjulpet til med å bygge opp støtteapparatet.

- Vi har et lag med stor kompetanse, men med små midler. Dette viser at man ikke behøver å ha et budsjett på 60 millioner for å lykkes, sier Magnus Moan.

Et annet eventyr

Og Magnus Moan (31) er et annet eventyr. Han har hatt mye motgang siden han begynte med kombinert i 2004. Nå står han med ett gull og ett sølv i dette OL. Ikke rart han var lagets gladeste løper. Etter at Jørgen Graabak hadde gått i mål som førstemann, og løperne hadde omfavnet hverandre, måtte han bare sette seg ned på huk og la tårene flomme.

- Det er helt fantastisk at jeg endelig har et gull, jubler han.

Nå har han fått betalt for den revansjelysten som bygde seg opp i forrige OL i Vancouver.

- Jeg fikk en merkelig revansjelyst etter lillebakken i Vancouver, begynner han (ble nummer 15).

- Etter å ha snakket med dere, gikk jeg ned til smørebua. Der var Kristian Hammer. Det var ti meter bort til veggen på motsatt side. Jeg tok bagen og kastet den i den veggen. Så satte jeg meg ned. Følelsene måtte få komme ut. Jeg satt i 20 minutter og gråt, forteller han.

- Før dette OL sa jeg til meg selv: Samme hvordan det gikk, skulle jeg vite at jeg hadde gjort alt jeg kunne for å lykkes. Så ble jeg nummer fem i lillebakken. Det tok jeg med meg inn i den store, og der ble det sølv.

Nå åpner han faktisk for enda et OL, i Sør-Korea om fire år.

- Jeg må gjøre en totalvurdering. Jeg har to barn, må tenke økonomi, for vi får ikke som langrennsløperne økonomisk støtte fra skiforbundet. Men jeg har veldig lyst til å oppleve den lykken her enda en gang og lover å synge nasjonalsangen av full hals under medaljeutdelingen.

tor.karlsen@dagsavisen.no

de norske gullguttene

Magnus Hovdal Moan:

Født 26. august 1983. Klubb: Byåsen IL.

Magnus Krog:

Født 19. mars 1987. Klubb: Høydalsmo Idrettslag.

Jørgen Nyland Graabak:

Født 26. april 1991. Klubb: Byåsen IL.

Håvard Klemetsen:

Født 5. januar 1979. Klubb: Kautokeino IL.

Mer fra Dagsavisen