Det er nå han må trylle

KOMMENTAR: Årets fotballsesong kan starte med et brak. Hvis Lars Lagerbäck lykkes.

Av Reidar Sollie

Spania i kveld. Sverige på et snart utsolgt Ullevaal på tirsdag. Dette er ikke Nations League. Dette er den gamle EM-kvalifiseringen der man møter de beste. Fjorårets suksessfulle landslagsår var grunnlaget for det som nå skal komme.

Året kunne knapt starte vanskeligere. Spania borte regnes som en av de verste oppgavene i internasjonal fotball. Inntil nylig har bare Tyskland borte vært verre. Det fikk Lars Lagerbäck smake på for halvannet år siden. 0-6 i Stuttgart. Han var sjokkert. Ikke over Tyskland, men over Norge.

Les også: Drillo tror det er mulig å ta poeng mot Spania

0-6 i Valencia i kveld skal det ikke bli. For på dette året har Lagerbäck formet Norge til en stram forsvarsmaskin som er så basert på de rette tannhjulene at Norges heteste fotballnavn, Martin Ødegaard, ikke passer inn. Bortsett fra til en ting: Når Lagerbäck trenger en som kan trylle. TV 2 spekulerer i at Ødegaard er i start-elleveren.

Under samlingen i Spania har Lagerbäck filosofert over Spanias styrker den gang de var virkelig gode og vant tre mesterskap på rad, i 2008 (EM), 2010 (VM) og 2012 (EM). Da var det Iniesta og Xavi som var hjernene i dette laget. De er ikke erstattet. Spania anno 2019 er ikke som 2012. De ble slått ut av Russland i VM i fjor og gikk på smeller i Nations League, riktignok på et høyere nivå enn hva Norge spilte på.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nå heter de største profilene i dette laget David de Gea og Sergio Ramos. Det er forventet at Spania vil ha ballen 70 prosent av tida, og det er det Lars Lagerbäck har forberedt laget på. Kunsten å løpe og jobbe uten ball uten å bli nedtrykt og utslitt. Tvert i mot til å ha kraft og overskudd til å benytte sjansene de få gangene de kommer. En gang kan være nok.

Joshua King er vår spydspiss. Ingen av de norske spillerne ville fått plass i det spanske laget og David de Gea påsto denne uka at han ikke hadde hørt om Joshua King. Til tross for at Romsås største navn har scoret to ganger på ham fra straffemerket. King liker fysiske dueller og går til møtet med Sergio Ramos med glede. Han anser ikke verdens mest beryktede midtstopper som den beste. Men han kan være lett å provosere. Det kan også være en vinneroppskrift.

Den norske planen i kveld er at Spania kjører seg fast i en norsk forsvarsmur og at Norge rapper med seg ett poeng foran møtet med Sverige på tirsdag. De har Romania i kveld. De to beste lagene går til EM. Klarer ikke Norge det slår seieren fra Nations League inn og Norge får en ekstra sjanse til å kvalifisere seg om et år.

Med to eller tre poeng etter disse to kampene, kan landslagsåret bli et fyrverkeri. Spania skal til Ullevaal i høst og Lagerbäcks menn skal også til Stockholm til årets andre svensk-norske thriller.

Det er nå Lars Lagerbäck må trylle, slik han har gjort med Sverige og Island før. Hvem trekker han opp av hatten? Martin Ødegaard?

Les også: Spania lokket fansen med åpen trening før kampen mot Norge