Sport

Det er 841 dager siden Vålerenga snudde en seriekamp til seier. Men VIF-leiren er ikke bekymret

Forrige gang VIF havnet under i Eliteserien for så å snu til seier og tre poeng, var i mars 2018. Trener Dag-Eilev Fagermo og midtstopper Jonatan Tollås Nation mener laget nå har den mentale styrken som kreves for å kunne stanse rekken.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): 18. mars 2018 havnet Vålerenga under 0-1 mot Odd og Dag-Eilev Fagermo – nå trener i VIF – men snudde da til seier etter scoringer av dagens kaptein Jonatan Tollås Nation og spissen Sam Johnson. Siden den gang har ikke VIF maktet å snu tap til trepoenger underveis i en match. Det er søndag 841 dager siden.

Ødelagt av rødt kort

Lørdag kveld kom Vålerenga tilbake fra 0-2 til 2-2 og hadde Aalesund på gaffelen. Den vonde statistikken så for alvor ut til å kunne brytes, men så fikk VIF Sam Adekugbe utvist. Dermed red tangotrøyene i land ett poeng.

Les også: VIF hardt ut mot dommeren

VIFs trener bruker lite energi på at det er lenge siden laget har snudd til seier.

– Er statistikken en faktor som kan påvirke spillerne mentalt, Fagermo?

– Nei, da hadde vi ikke greid å komme tilbake som mot Aalesund. Jeg er veldig tøff med at alle må jobbe i Vålerenga, og det skjønner spillerne. Det har de lært. Så har gutta et veldig bra miljø. De er glad i hverandre, de står på for hverandre. Det tror jeg er viktig, sier Vålerenga-treneren til Dagsavisen.

Tydelighet gjør det enklere

Han mener spillerne får mental styrke av at arbeidsoppgavene er krystallklare.

– Vi har en måte å spille på, en tydelighet, som gjør at folk vet hva de skal gjøre selv om vi ligger under. Da er det bare å male på, male på, male på, og være tålmodig, tilføyer Fagermo.

Les også: Stokkes første scoring

VIF-kaptein Jonatan Tollås Nation lar seg heller ikke bekymre.

– Nei, absolutt ikke. Tidligere var det kanskje sånn at vi slet med disiplinen hvis vi havnet under. Men slik er det ikke nå. I det siste har vi vist god lagmoral, for eksempel på slutten mot både Stabæk (2-2) og Viking (2-1-seier på tampen), sier midtstopperen til Dagsavisen.

Sterkere mentalt

– Egentlig synes jeg vi har vært sterke mentalt. Og med tanke på Aalesund-kampen konkret blir det feil å snakke om en sånn statistikk. For i dette tilfellet ble vi feilaktig redusert til ti mann. Vi hadde dem på gaffelen, men måtte ta hensyn til at vi ble en mann mindre da Sam Adekugbe ble utvist, fortsetter Tollås Nation. Han var svært oppgitt over dommer Tom Harald Hagen, som han mener gjorde en stor feil.

– Det føles helt for jævlig å få en sånn avgjørelse mot seg nok en gang, sier han, og peker på at Herolind Shala feilaktig ble utvist for filming mot Stabæk.

Stolt av moralen

Dag-Eilev Fagermo er meget fornøyd med at laget hans kom tilbake fra 0-2. Innbytterne Benjamin Stokke og Bård Finne bidro med hver sin scoring.

Les også: Innbytterne berget poeng

– Det viser fantastisk styrke å komme tilbake, for det er andre gang det skjer at vi at vi får et feilaktig rødt kort imot. Jeg tror ikke jeg har trent et lag med maken til moral. Vi fikk se steinhard jobbing med ti mann mot Aalesund, sier VIF-treneren.

– Det er jo veldig positivt at vi har en sånn gruppe som dette. De spiller til krampa tar dem. Jeg er veldig stolt at vi har en sånn moral, at vi har fått til det. Det er et suksesskriterie, legger han til.

Eliteserien menn lørdag, 6. runde: 

Start – Viking 1-1, Vålerenga – Aalesund 2-2.

Spilles søndag: Bodø/Glimt – Brann, Molde – Mjøndalen, Odd – Haugesund, Sandefjord – Sarpsborg, Strømsgodset – Kristiansund, Stabæk – Rosenborg.

Mer fra Dagsavisen