Sport

Det blir lenge til neste gang

KOMMENTAR: Tidenes beste VM i skiskyting er slutt. Alle som var der ønsker seg tilbake. Men det kan bli lenge til.

HOLMENKOLLEN: Da Ole Einar Bjørndalen gled i mål til en smått sensasjonell VM-bronse bak en ikonisk gullspurt, var antakelig en historisk epoke over. Og kanskje det var starten på en ny? Var det den optimale vekslingen vi fikk se da Johannes Thingnes Bø nedkjempet Martin Fourcade foran et nesten sjokkert Kollen-publikum? Et generasjonsskifte på første klasse? Neppe. Vi tror vi får se Ole Einar Bjørndalen mer. Men ikke i et VM på hjemmebane.

På standplass sto statsminister og kulturminister og hoppet, mens VM-sjef Per Bergerud gråt. VM ble avsluttet med en finale vi sjelden har sett maken til i skiskyting. Thingnes Bøs gullmedalje og Bjørndalens bronse satte punktum for VM i skiidretter på lenge i Oslo. Det er bare å ta vare på minnene.

Etter OL i Sotsji valgte Bjørndalen å forlenge i karrieren med to år for å få med seg VM i Oslo. Det er til å forstå. Han karakteriserer VM i Oslo 2016 som det største han har opplevd. Det sier som kjent ikke så lite. Han var med på Lillehammer i 1994 og alt sammen i tida i melom.

Oslo har i løpet av få uker hatt nyskapningen X Games og altså et VM i skiskyting som blant franske, tyske, østerrikske og italienske journalister ble skamrost i Holmenkollen i går. Det har vært publikum fra over 25 forskjellige nasjoner til stede. Og seiersseremoniene i Oslo sentrum har skiskytterne aldri opplevd maken til. Slikt pleier å foregå i små alpelandsbyer eller langt fra hovedstedene i Russland og Finland. Oslo skal være vintersportens hovedstad. Og da rydder man landets hovedgate.

Kanskje det er dette formatet norske arrangører skal legge seg på. Et VM er håndterlig på en helt annen måte enn OL. Før eller siden vil Norge arrangere vinterleker igjen. Men det ligger langt fram i tid. IOC lengter etter Norge som arrangør, også i lys av de vellykkede ungdomslekene på Lillehammer. Men før man i det hele tatt starter diskusjonen, handler det om å stable andre mesterskap. Neste store begivenhet i Norge er sykkel-VM i Bergen neste år.

Men det er noe med skiidretten som trigger norsk publikum. Selvsagt fikk Kollen-VM drahjelp av er sterkt norsk lag. Men alle i og rundt Holmenkollen var overrasket over hvilken måte mesterskapet tok av på. Glansbildene fra Oslo er godt brettet ut i Europa. Bare sola ønsket man seg litt mer av.

Men det er lenge til neste ski-VM eller skiskytter-VM fyller opp Holmenkollen igjen. Det er bestemt at neste ski-VM i Norge skal foregå i Trondheim. Det kan skje i 2021 eller 2023. VM i skiskyting holdes hvert år, men arrangørkandidatene er mange. Og ikke noe nytt VM er påtenkt i Norge. Det er uansett et stort økonomisk løft. Nå er det VM i alpint man ønsker seg i Lillehammer-regionen, kanskje midt på 20-tallet.

Da har selv Ole Einar Bjørndalen gitt seg. Alle ble forbløffet over at Thingnes Bø nedkjempet Fourcade, men det var nesten enda mer sensasjonelt den korte avstanden ned til Bjørndalen. Han skjøt 20 blinker rett ned i sin kanskje siste opptreden i et mesterskap. Kanskje? Det eneste vi kan love nå er at han har gått sitt siste VM i Holmenkollen. Et VM som i sum tangerte ski-VM i 2011 i drama, spenning og publikumsfest. Med andre ord: Innertier.

Mer fra Dagsavisen