Sport

Derfor slipper ikke Vålerenga inn mål etter dødballer

Vålerenga har ikke fått et eneste mål i mot etter cornere eller korridor-frispark denne sesongen. Det gir Dag-Eilev Fagermo assistenttrener Kenneth Dokken mye av æren for.

Søndag morgen satte VIF-spillerne kurs for Bodø og Aspmyra der hjemmelaget ikke har avgitt poeng i år og står med imponerende 33-7 i målforskjell. Glimt er fortsatt ubeseiret etter seier i 16 av 18 kamper.

Torsdag leverte laget som kjent en høyst respektabel kamp i Europaliga-kvalifiseringen der 2-3 for AC Milan viste oss et Glimt-lag som kan hevde seg mot alle.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Teori og praksis

Kenneth Dokken (41) er mannen som ble assistentrener i VIF etter åtte år som hovedtrener i Notodden, og som styrer dødball-problematikken i VIF. Både gjennom teori på møter og i praksis på feltet.

– Hva viser statistikken?

– At vi ikke har sluppet inn mål direkte etter cornere eller korridorfrispark. Vi har sluppet inn noe i etterkant, men vi regner om lag tre trekk etter dødballer før vi definerer det som åpent spill igjen, sier Kenneth Dokken til Dagsavisen.

Dag-Eilev Fagermo sier at VIF ikke bryr seg om motstandrne de møter, bortsett fra kartlegging av dødballene.

– Hvordan jobber dere?

– Vi starter vel tirsdag i uka med å analysere dødballene til kommende motstander og vi involverer spillerne etterhvert. Dessuten har vi jo våre egne offensive dødballer som vi jobber mye med.

– Hvordan evner spillerne å ta med seg teorien ut i kamp. Det koker jo litt i feltet på de fleste cornere?

– De er kjempeflinke. Bevisstheten er mye av det vi jobber med. Dette er kanskje ikke det mest sexy de opplever vi jobber med på feltet, men de tar det på alvor og det ser vi resutater av.

Les også: Vilhjalmsson vender tilbake til Island – blir i Vålerenga ut sesongen

Treffer på laguttakene

Så Kenneth Dokken kan observeres med mappe under armen på de fleste VIF-treninger når dødballer blir tema.

Han vet som regel hvilket lag motstanderne kommer med og hvordan de opptrer på dødball.

– Vi treffer nesten hver gang med motstandernes laguttak, i hvert fall ti av ellere i startoppstillingen. Men så blir det utfordringer utover i kampen hvis byttene blir mange. Nå når hvert lag  kan bytte hele fem spillere kan det jo bli store endringer i sluttfasen av kampene. I verste fall byttes ti spillere og da blir puslespillet omfattende, sier han.

Slik skal cornerne tas

Vålerenga støtter seg til forskning som viser at nesten bare innoverskrudde cornere gir scoringer.

– Jeg tar forbehold om ferskere forskning, men vi forholder oss til det og alle cornere skal være innoverskrudd. Og så skal vi ikke ha altfor mange bevegelser, men kontinuitet.

– Dere har bevisste sperretrekk under cornere, der dere ofte er blitt avblåst og til og med fått annullert scoringer?

– Vi har hatt tre situasjoner der scoringer er blitt annullert. De har vi analysert og jeg synes vi i trenerteamet har vært overraskende objektive under gjennomgangen! Men det må vi selvsagt være. En avgjørelse var helt riktig, en var tvilsom der vi ser at det kan dømmes, men en opplever vi som helt feil. Det var Jonatan Tollås Nations scoring mot Haugesund, og avgjørelsen fratok oss i praksis to poeng, sier han.

Les også: Lekven kan bli i Vålerenga (+)

Milan-fokus i Bodø

Mot Bodø/Glimt blir det garantert cornere, antagelig begge veier. Og Glimt er et lag med som regel forutsigbar startoppstilling. Så spørs det om kampen i Milano medfører noen endringer.

Vålerenga har møtt dem to ganger i år, seier 1-0 i treningskamp rett før seriestart (siste kamp Glimt har tapt mot norske lag i år) og 2-2 i seriekampen på Intility.

– Vi skapte mest i den kampen og burde vunnet, skyter Dag-Eilev Fagermo inn. Det var han som hentet Dokken fra trenerjobben i Notodden etter at han overtok VIF i vinter.

I Bodø er fokus fortsatt på kampen mot Milan og ryktene om at Jens Petter Hauge er på vei dit. Klubben skal være villig til å betale omlag 40 millioner kroner for spilleren som storspilte på San Siro, melder flere italienske nettsteder. Overgangsvinduet stenger 5. oktober.

VIF stiller med samme lag som slo Molde 2-1 sist helg. Etter at Molde tapte sin kamp lørdag er avstanden opp til sølvplass kun to poeng for VIF. Bodø/Glimt ligger 18 poeng foran Vålerenga og de fleste har kåret dem til seremester 2020 allerede.

19. serierunde i Eliteserien:

18.00:  Haugesund – Odd, Kristiansund – Brann, Mjøndalen – Viking, Stabæk – Start, Aalesund – Rosenborg, 20.30: Bodø/Glimt – Vålerenga.

Spilt lørdag: Molde - Sandefjord 0-1, Strømsgodset - Sarpsborg 08 0-0.

PS. Kenneth Dokken har spilt for Strømsgodset, Hønefoss, HamKam, Odd, Ranheim og Sandefjord og har 31 landskamper for aldersbestemte lag. Han er sønn av tidligere landslagsspiller Arne Dokken, som ble toppscorer i eliteserien i 1975 og 1980 og spilte profesjonelt i Panathinaikos i tre år der han ble både seire- og cupmester.

Mer fra Dagsavisen