Sport

Derfor løper 23.000 i dag

OSLO MARATON: For ni år siden var det 1.700 som løp. I dag er det over 23.000 som svetter seg gjennom Oslos gater. Hvorfor?

Svaret får vi prøve å finne hos Tony Isaksen. Han er daglig leder i arrangørklubben Vidar, som har gjenreist Oslo Maraton gjennom 2000-tallet.

- Vi vet at 75 prosent av befolkningen løper mer eller mindre regelmessig. Og vi vet at trendene fra USA kommer hit. I tillegg har vi utviklet arrangementet med løperen i fokus, at han eller hun skal få noe mer enn å løpe en vanlig treningstur, sier Tony Isaksen til Dagsavisen.

Vi kniper ham i en pause i et inspirasjonsseminar som ble holdt på Oslo Plaza i går der blant andre amerikaneren Rune Larsson fortalte om hvordan det er å løpe USA på tvers.

Fargelegger byen

Da Oslo Maraton gjenoppsto i 2004 var det et ganske enkelt løp fra start til mål.

I dag er den 21 kilometer lange basisløypa bygd opp med en rekke kulturpunkter underveis der forskjellige band, kor, dansegrupper, en pianist (!), sambadansere og korps lager liv og leven. Ved vrimleområdene Rådhusplassen og Aker Brygge forventes det opp mot 100.000 mennesker når halvmaraton starter litt over klokka 13 i dag.

- Norske mosjonister er bevisste, de vet hva som fungerer, de reiser mye og opplever tilsvarende i utlandet. Bare i september er det rundt 60 forskjellige maratonløp å plukke blant rundt i Europa, sier Isaksen.

Noen er elitepreget, andre satser mest på massemønstringen.

- Hva er viktigst for Oslo?

- Å skape et arrangement for de mange. Først i år har vi også jobbet mer med elitedelen, men det er mosjonistene dette primært er til for. Å løpe en halv- eller helmaraton er et mål man setter seg, og som det er veldig tilfredsstillende å fullføre, sier han.

Bare fra i fjor har deltakertallet økt med 5.000.

I dag får samtlige sin signalgule T-skjorte som de kan velge å løpe med eller ikke.

Navnet Oslo Maraton er egentlig misvisende, det kunne like gjerne hett Oslo løpsfestival. For de færreste løper fullmaraton på 42 kilometer. 3.076 står på startstreken der. Flere får ikke starte, av sikkerhetshensyn. Snaut 10.000 løper halvmaraton som også er fulltegnet. Og drøye 7.000 løper «10 for Grete», milløpet som settes i gang når halvmaraton er ferdig.

- Vi har ufarliggjort det å løpe. Alle kan finne sitt nivå, sette seg et mål og fullføre, sier Jack Waitz som sammen med avdøde Grete Waitz har vært med på gjenoppbyggingen av Norges største maratonløp.

Etter at Grete vant New York Marathon ni ganger på rad, har han kontakter hos arrangører over hele verden.

- Det gledelige nå er at kvinnene kommer så sterkt, også i yngre årsklasser, sier han.

Finansierer driften

Sportsklubben Vidar har eksistert siden 1919 og i dag er Oslo Maraton deres viktigste inntektskilde. Oslo Maraton er som Norway Cup er for Bækkelaget Sportsklubb. 800 frivillige har vært i aksjon de siste dagene og ikke minst under løpet i dag.

- Overskuddet pløyer vi tilbake til den sportslige satsingen i klubben, sier Isaksen som har sittet i sjefsstolen i Vidar i tre år.

- Løper du selv?

- Jeg er klassisk mosjonist, men dessverre akkurat nå skadet, sier han.

Men han er påmeldt i New York i november.

reidar.sollie@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen