kaptein: I rødt blant alle de blå. Per Ciljan Skjelbred vil igjen framstå som en løpsmaskin for Norge. FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX

Derfor løftes Norge

Per-Ciljan Skjelbred har en eventyrhøst i Bundesliga og med landslaget. Det kan gi norsk EM-plass.

Forrige lørdag spilte Skjelbred for 65.500 tilskuere på Olympiastadion i Berlin, der hjemmelaget slo Hamburg 3-0, Skjelbred spilte igjen hele kampen og Hertha Berlin ligger på 4. plass i Bundesliga. Sola skinner på småbarnsfaren i Berlin.

Er det da massivt å komme til Ullevaal, 25.000 tilskuere og Malta på den andre siden?

– Visst er det det! Alle fotballkamper lever sine egne liv, og atmosfæren på et fullsatt Ullevaal er spesiell. Dette merket vi veldig mot Kroatia og nå er det en veldig entusiasme rundt landslaget igjen, sier Per Ciljan Skjelbred til Dagsavisen.

Kapteinsrollen

Suksessen på klubblaget har stor betydning for selvtilliten, samme effekt som landslaget har opplevd i høst. En klassisk sunn suksessmitte.

Men å snakke om EM med ham er like dødfødt som å få startelleveren fra Per-Mathias Høgmo.

– EM kan vi kanskje snakke om etter Italia-kampen på tirsdag. Slik må vi tenke, sier Skjelbred.

Utdannelsen

Han vet godt hvilket løft et EM vil bety, men nå opplever han stor sportslig framgang også på egne vegne. Etter fire år i Tyskland er han en etablert størrelse. På landslaget er det bare lagkamerat i Berlin, Rune Almenning Jarstein og Alexander Tettey som er eldre enn ham. I Berlin er Skjelbred en løpsmaskin med en arbeidskapasitet som går utenpå de fleste. Men i alle kamper handler det om å bruke kreftene riktig. I kveld vil han fokusere på bevegelse og fart i pasningsspillet hele veien.

– Det betyr aggressivitet fra første spark, og jeg skal bidra til det, sier Skjelbred.

Å peke på årsaker til en suksess er aldri lett. Hvorfor 1–5 for Kroatia i vår ble til 2–0 nå, handler om små marginer, tilfeldigheter og strategiske valg. Norge i høst har framstått med større fysisk kraft.

Men både Høgmo og Skjelbred peker på forsvarsarbeidet i alle ledd.

– Egentlig skal vi slippe å spille med keeper, sa Høgmo på en av pressekonferansene denne uka.

Norge stiller med keeper i kveld, men alt vil handle om å få ballen i Maltas mål.

Om det skjer i det andre eller 89. minutt spiller ingen rolle.

PS. Kroatia – Bulgaria starter 20.45 i Zagreb. Når den er ferdig vet vi om Norge trenger enda flere poeng.