Ski

Derfor krangler Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund

Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund (NSF) har kranglet så busta fyker i flere år. Tirsdag flyttes krangelen inn i Oslo tingrett.

Av NTB-Ole Henrik Tveten

Uenighetene mellom partene er mange og komplekse, men en forenklet versjon kan se omtrent slik ut:

Kristoffersen har lenge ønsket å få kjøre med Red Bull på hjelmen, men skiforbundet har allerede solgt plassen til Telenor. I 2016 sa NSF definitivt nei, til tross for at Aksel Lund Svindal hadde kjørt med Red Bull-logo på hjelmen i flere år. Kristoffersen svarte med å stevne forbundet.

Den ferske verdensmesteren i storslalåm krever i tillegg 15 millioner kroner av skiforbundet for penger han mener å ha gått glipp av gjennom forbundets Red Bull-nekt.

Gikk bort fra muntlig avtale

Kristoffersen mener partene i mars 2016 hadde en muntlig avtale, men at forbundet senere gikk bort fra denne. I skistyret ble det i november samme år fattet et vedtak der Kristoffersen ble nektet å inngå en markedsavtale med Red Bull. Kristoffersen mener forbundet ville fått minst 1,5 millioner kroner i året med denne avtalen.

Året etter forlenget skiforbundet med hovedsponsor Telenor, en avtale som ifølge NRK vil gi skiforbundets alpinlag rundt 100 millioner kroner over seks år.

«For Kristoffersen er saken meget viktig da NSFs nektelse hindrer hans tilgang til Red Bulls støtteapparat, og NSFs holdning reduserer derfor hans muligheter til å prestere i verdensklasse», heter det i sluttinnlegget fra Kristoffersens advokat Odd Stemsrud hos advokatfirmaet Grette.

EFTA-medhold til begge parter

Striden var til behandling i EFTA-domstolen, som skulle avgi en rådgivende uttalelse om tolkningen av EØS-avtalen. De ga begge parter delvis medhold i sin uttalelse.

«Et nasjonalt idrettsforbunds ordning med forhåndskontroll og samtykke for individuelle sponsoravtaler kan utgjøre en restriksjon på en idrettsutøvers tjenestefrihet», uttalte EFTA-domstolen i november.

Domstolen skriver også at de enkelte idrettsforbund «kan utøve skjønn» når individuelle sponsoravtaler skal inngås.

Les også: Kjønø oppgitt etter tap mot Skeid: – Det vi har levert defensivt i år er nedrykkstandard (DA+)

Ikke sannsynliggjort

Advokatfirmaet Lund & Co, som representerer NSF, skriver i sitt sluttinnlegg at «Det saksøker i denne saken ba om var å få lisensiert en rettighet som tilhører NSF og som allerede var solgt til lagets hovedsponsor. Han har fra begynnelsen av vært klar over at rettigheten uansett ikke var ledig, men har ikke akseptert dette».

Skiforbundet mener også at summen 15 millioner kroner, som Kristoffersen krever, ikke på noen måte er sannsynliggjort.

Les også: Bild: To Bundesliga-klubber takket nei til Martin Ødegaard

Sluttet på dagen

Konflikten mellom Kristoffersen og Norges Skiforbund har pågått i flere år, og toppet seg på VMs siste dag i Åre i februar. Da bekreftet alpinistenes sportssjef Claus Ryste at Kristoffersen skulle trene for seg selv ut sesongen.

I Kitzbühel et par uker tidligere sluttet Stefan Kornberger på dagen som teknikktrener for Norges alpinlandslag.

I 2017 ville ikke Kristoffersen signere en ny utøverkontrakt med forbundet, og ble utestengt fra landslagssamlinger og nektet å trene på Olympiatoppen. Selv om han i juli 2017 skrev under ny utøverkontrakt, mente alpinlandslaget at han hadde brutt disiplinær- og sponsorregler gjentatte ganger, og skiforbundet utestengte slalåmesset fram til 1. oktober samme år. (NTB)

Derfor krangler Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund

* Den årelange juridiske striden bunner i Henrik Kristoffersens ønske om å kjøre med Red Bull-logo på hjelmen. Norges Skiforbund har sagt blankt nei til dette.

* Sponsorplassen på landslagsalpinistenes hjelmer er allerede solgt til forbundets hovedsponsor Telenor.

* Ved siden av retten til å inngå den omstridte Red Bull-avtalen krever Kristoffersen skiforbundet for 15 millioner kroner i tapte sponsorinntekter.

* Forbundet hevder å ha sitt på det tørre og mener Kristoffersens pengekrav ikke er sannsynliggjort.

* Da saken var oppe til behandling i EFTA-domstolen fikk begge parter delvis medhold.

* Tirsdag møtes partene i Oslo tingrett. (NTB)

Mer fra Dagsavisen