Derfor klikket det for svenske-sjefen

(Tyskland - Sverige 2-1). Sveriges landslagssjef Janne Andersson sprakk fullstendig da sluttsignalet gikk i Sotsji. Tysk provokasjon var årsaken.

Et av VMs heftigste dramaer ble avsluttet fire minutter og førti sekunder på overtid. Og da Toni Kroos skudd satt i nettet bak keeper Robin Olsen, tok det fullstendig av også på sidelinja på Fisht arena i Sotsji.

Tyske ledere kom med utsagn og bevegelser mot den svenske benken, noe som provoserte Sveriges landslagssjef Janne Andersson voldsomt. Tysklands teamchef Oliver Bierhoff var en av aktørene.

Andersson ble holdt tilbake av svenske spillere og ledere, men ropte og gestikulerte mot de tyske lederne. Han var rasende etter det han oppfattet som provokasjoner.

Menneskelig å reagere

Da dramaet hadde roet seg, kom han med forklaringen til svensk TV 4:

– Da scoringen satt der kom det løpende tyske ledere mot vårt område. De ropte ting som er helt upassende i en slik sammenheng. Jeg ble veldig provosert og måtte reagere umiddelbart. Når det er en slik spenning skal i hvert fall lederne opptre med verdighet. Ja, jeg ble illsint, slik er jeg, innrømmer Janne Andersson.

Da hadde han sett et svensk lag kjempe i 94 minutter for å holde unna det tyske presset og 1-1 hadde vært et glimrede resultat for Sverige. Nå må laget slå Mexico i siste runde.

Snytt for straffespark

– Vi gjorde en fantastisk match, vi tok ledelsen og vi ble snytt for et straffespark da Marcus Berg ble felt. Da er det knalltøft å få det avgjørende baklengsmålet i siste tileggsminutt. Man må skjønne at det er sterke følelser der ute da, sier han.

Han understreker at Tysklands trener Joachim Löw ikke var innblandet i tumultene. Han holdt seg rolig og trenerne tok hverandre i hendene etterpå.

– Da hadde vi roet oss ned. Jeg sa bare lykke til videre, sier Andersson.

Joachim Löw ville ikke si noe om det som skjedde etter kampen fordi han hevder han ikke så det. Han var opptatt av spillerne.

– Jeg skjønner at det blir sterke følelser når man taper på overtid. Men jeg så ikke noe av det som skjedde mellom lederne så det kan jeg ikke kommentere, sa Löw til TV 4.

Han roste Sverige for å ha et veldig godt organsiert lag defensivt.

Kan fortsatt vinne VM

Hadde Tyskland tapt kampen ville de vært slått ut av VM. Nå kan de fortsatt vinne hele turneringen. De skapte megasjanser mot Sverige etter pause og er videre hvis de slår allerede utslåtte Sør-Korea i neste kamp.

Tyskland har ikke tapt to VM-kamper på rad på 60 år. Og gjorde det ikke nå heller.

Ola Toivonen scoret Sveriges ledermål etter et brudd før pause.

– Vi leverer en stor prestasjon og mister alt på overtid. Ja, dette er det verste tapet jeg har vært med på, sier Ola Toivonen.

– Det er vondt, la han til etter det som blir stående som en av de mest dramatiske kampene i Sveriges VM-historie. 

Hadde svenskene vunnet og slått ut Tyskland ville det vært sett på som Sveriges største fotballbragd siden 1994 der laget tok bronse.

Må få kampen ut av hodet

At Marcus Berg også skulle hatt straffespark før pause var alle ganske samstemt om. Man skjønte ikke hvorfor ikke VAR-systemet fungerte i det tilfellet.

Men hovedregelen er fortsatt slik at dommeren kan ignorere VAR hvis han synes situasjonen er klar. Den polske dommeren Szymon Marciniak så ikke noe straffespark.

– En helt ubegripelig avgjørelse, sier Janne Andersson.

Nå skal han tilbake til basen og prøve å få kampen mot Tyskland ut av hode og sinn. Han innrømmet at det kunne ta tid.

– Men slik er VM og slik er fotballen. Vi må gire om og konsentrere oss om Mexico nå. Denne kampen får vi ikke gjort noe med, sier han.

Selv om Mexico har to seire, er heller ikke de klare for avansement. De må ha ett poeng mot Sverige for å være sikre.

Siste runde i gruppe F spilles onsdag 27. juni klokka 16.00. Kampene Mexico - Sverige og Tyskland - Sør-Korea har avspark samtidig.