Sport

Derfor går Vålerenga i Pride-paraden

Lørdag går Vålerenga sammen med supportere i feiring av skeiv kjærlighet og mangfold.

– Det er viktig at vår klubb går foran og viser at her er det plass til alle. Derfor bruker vi ledere, rollemodeller og spillere til å stå for dette, sier Lars Eirik Eggen, daglig leder i VIF Fotball Samfunn, til Dagsavisen.

Vålerenga har tatt et klart standpunkt mot all diskriminering fra så tidlig som fra 90-tallet, og har fortsatt med det siden. Både i 2017 og 2018 markerte VIF Pride, og denne helgen blir ikke noe unntak.

Kommentar: Kommer jeg ut av skapet nå?

Markering på Intility

A-lagsspillerne i VIF skal ikke ta del i lørdagens festligheter, men under søndagens kamp mot Sarpsborg, hjulpet av over 200 frivillige, skal Pride bli tydelig markert i klubben som Eggen omtaler som «Klubben for alle».

– Vi har en stor markering i «Fan zone» før kampen hos supporterne, og kapteinen vår skal bære regnbuefarget bånd. Cornerflagg og reklameflater skal være i regnbuens farger.

Målet med markeringen er å skape en bevegelse for mer aksept, slik at det blir lettere for idrettsutøvere å stå fram med sin seksuelle legning.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Rødt kort til homohets

Fortsatt har ingen aktive mannlige spillere eller trenere på toppnivå i norsk fotball stått fram som homofil. NFF forteller at de gjør det de kan for å slå hardt ned på diskriminering, for eksempel ved å gi direkte rødt kort til homohets, og i helgen går NFF sammen med Oslo idrettskrets i Pride-paraden. Men Henrik Lunde, seksjonsleder i NFF, mener at problemet også kan ligge hos den individuelle spilleren i tillegg til idretten.

– Dette er et idrettsproblem og det ser vi i flere land. Det er noe med menn og fotball og ingen har noen løsning på det. Enten er det kultur og holdning, eller en oppfatning av at du ikke kan være deg selv i idretten. Er det homofile menn i toppidretten, eller er toppidretten en arena man ikke vil gå til som en homofil mann?

– Hva kan gjøres?

– Vi er åpne for gode ideer og forslag. Vi må gjøre det vi kan på vår arena for at det skal være så enkelt og inkluderende som mulig for spillere å stå frem, sier Lunde.

Kommentar: «Sannheten er at norsk fotball egentlig er Røkla United»

Oslo Pride

* Oslo Pride er en feiring av skeiv kjærlighet og mangfold.

* Ti dager med festligheter og arrangementer.

* Hele festivalen er styrt av 80 helårsfrivillige og 300 frivillige under festivalen.

* I 2018 hadde pride­paraden 45.000 deltagere og 250.000 tilskuere.

* Pride Park hadde 76.000 besøkende.

Mer fra Dagsavisen