Sport

Derfor betyr verdenscupen så mye for Norge

Ikke noe mesterskap. Desto viktigere blir verdenscupen for Norge denne sesongen. Store endringer utfordrer norsk langrenn.

I dag åpner verdenscupsesongen i langrenn med sprint i finske Kuusamo. Og det fortsetter i morgen og søndag.

Og i en sesong uten mesterskap, blir verdenscupen av stor betydning. Også fordi den har endringer som utfordrer det norske hegemoniet. Her et par av de viktigste:

• Begrenset støtteapparat i langrennssporet.

• Begrenset kvote for antall løpere fra neste sesong av.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ikke fordel

De endingene som nå kommer, er ikke til fordel for Norge.

– Før har vi hatt fri tilgang til løypene. Det har betydd at vi har hatt en tolv mann pluss trenere ute i løypa for å teste ski. Nå er tallet satt til maks ti personer, sier sportssjef for langrenn Vidar Løfshus til Dagsavisen.

– Vi har vært mannsterke, og det har gitt oss et konkurransefortrinn sammen med Sverige og Russland. Men vi har også hatt flest løpere som skal få testet skiene sine. De nye reglene kan gi Polen en fordel, som stort sett bare har Justyna Kowalczyk og Sveits som har Dario Cologna.

– Dette betyr en ny situasjon for oss, og jeg er spent på om vi greier å følge opp den grundige jobben vi vanligvis har gjort, fortsetter han.

– Men vi henger ikke med hodet av denne grunn. Dette er en god utfordring som vi skal takle.

Antall løpere

Men det er ikke bare på dette området at Norge må belage seg på endringer som ikke er til norsk fordel.

– Nei, det har kommet sterke signaler på at kvoten på antall løpere vi kan stille med skal reduseres fra neste år av, forteller Vidar Løfshus.

– Nå kan vi stille med ti løpere i verdenscupen, inkludert vinneren av skandinavisk cup og vinneren av verdenscupen sammenlagt.

– Det nye forslaget innebærer at vi får ei grunnkvote på bare seks løpere mot nå åtte. Derfor blir det så viktig å vinne skandinavisk cup og verdenscupen sammenlagt denne sesongen. Da får vi i alle fall stille med åtte løpere, sier sportssjefen videre.

– Nå blir det viktig å posisjonere seg fram mot neste sesong sånn at flest mulig løpere kan få prøve seg i verdenscupen.

For konkurransen om å få delta på et norsk verdenscuplag er beinhard. Med færre løpere vil den bli enda hardere.

– Ja, et av våre konkurransefortrinn har jo vært at vi har hatt anledning til å matche så my folk på et internasjonalt nivå.

I dag starter verdenscupsirkuset i de finske skoger.

Mer fra Dagsavisen