Sport

Denne spilleren vet alt om hatoppgjør

Vålerenga mot Lillestrøm er en av Norges største høytrykkskamper. For Efraín Juárez blir det neppe noe sjokk.

For 31-åringen fra Mexico City har blant annet spilt det mexicanske byderbyet på legendariske Azteca stadion med plass til nesten 100.000 tilskuere.

Les også: Vålerenga fikk i gang målscorerne før LSK-duellen

På Azteca stadion

Og han har attpå til spilt for begge klubbene, mesterlaget Pumas, som representerer universitetet i byen, og for Americas, som har Azteca stadion som hjemmebane.

Den husker vi fra VM-finalen i 1986 da Diego Maradona feiret sin VM-tittel. (Aller mest fra kvartfinalen og «Guds hånd»).

Men da var Juarez ennå ikke født.

– Dessuten har jeg spilt Celtic – Rangers to ganger og i Spania var duellen mellom Real Zaragosa og Osasuna spesiell, sier Efraín Juárez til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Mer enn tre poeng

Da blir overgangen til Vålerenga – Lillestrøm for kanskje 14.000 tilskuere på Intility lørdag kveld overkommelig. Det er neppe noen andre av kampens aktører som har tilsvarede på cv-en.

– Jeg elsker disse kampene som betyr noe mer enn tre poeng, som representerer lidenskap og håp, disse kampene som betyr så mye ekstra for supporterne, kamper de kan snakke om hele året. Det er slike oppgjør alle spillere ønsker å være med på, sier han.

– Så ekstra press er ikke noe du lar deg stresse av?

– Jeg kommer fra en by der det kan være høyt press rundt neste gatehjørne, der du aldri vet hva som venter rundt neste gartehjørne, svarer han på det.

Han trekker også fram landskampene mellom Mexico og USA. Dem er det alltid noe spesielt ved.

– Ja, det er alltid ekstra prestisje mellom disse landene, og særlig etter at fotballinteressen i USA er blitt så mye større. Det er stort for Mexico å slå USA, sier han.

Ronny Deila er glad han har en spiller med en slik erfaring. Også Deila har opplevd Celtic – Rangers, som er noen nivåer over VIF – LSK uansett hva som måtte skje lørdag kveld.

– Men det er så viktig at vi har slike kamper. Oppgjør med ekstra temperatur trigger oss, sier Deila.

Stor kontrast

Kampen kommer bare tre dager etter at Vålerenga slo ut Eidsvold Turn 5–0 i cupen onsdag.

På Myhrer stadion spilte Juarez 90 minutter mot 3. divisjonslaget.

For spilleren med ett VM-sluttspill bak seg (i 2010) og 39 landskamper for Mexico var ikke det noen nedtur.

– Alle kamper er viktige, også på Eidsvoll var det atmosfære, sier Juarez, som håper kampen bidro til å sende Vålerenga helt til cupfinalen på Ullevaal.

For han liker finaler også. Han ble U17-verdensmester med Mexico i 2005, noe som gjorde at Barcelona ønsket å hente ham. Der ble det ingen suksess, men det brakte ham videre rundt i verden. Også til Oslo.

Reidar Sollie: «Vålerenga bygger Norges mest spennende offensive lag» (Dagsavisen+)

Over 12.000

Han har hørt spillerne snakke om oppgjørene mot Lillestrøm.

To uker før seriestart møttes lagene i treningskamp i en forunderlig affære som endte 4-4. Dette var kampen begge lags supportere holdt seg borte fra fordi de var i mot at disse lagene skal møtes i treningskamper.

Lørdag blir det ikke folketomt, fredag formiddag var det solgt over 11.000 billetter. Men VIF erfarer at Lillestrøm sliter med å fylle sin seksjon. Den svake sesongstarten plager Kanarifansen.

– Det blir morsomt å se hva dette er for noe. Selv om det ikke er 80.000 her, er det et veldig bra trykk på Intility selv med bare 10.000, sier Juarez, som håper og tror Vålerenga kan følge opp den gode sesongstarten.

Etter lørdagens kamp er det tre ukers seriepause.  Rosenborg på Lerkendal er neste oppgave for Vålerenga i serien.

Fakta

Navn: Efraín Juárez Valdez

Født: 22. februar 1988.

Fødested: Mexico City.

Klubber: Pumas UNAM (Mexico), Barcelona, Pumas, Celtic, Real Zaragosa (utleie), America (Mexico), Monterrey (Mexico), Vancouver Whitecaps (Canada), Vålerenga.

Landslag: U17 VM-gull 2005, 39 A-landskamper, 1 mål. Spilte VM-sluttspillet i 2010 i Sør-Afrika.

Mer fra Dagsavisen