Aksel Lund Svindal trilles inn til mandagens pressekonferanse i Innsbruck. FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX

Denne mannen satser på VM i 2017

Aksel Lund Svindal er en tålmodig mann. Mandag møtte han mediene i Innsbruck og fortalte om sin videre satsing etter uhellet og operasjonen i helgen.

Av Per-Kristian Eriksen

INNSBRUCK:  Aksel Lund Svindal skal tilbake til verdenscupsirkuset i alpint. Den korsbåndskadde 33-åringen sikter seg inn mot fartsrennene i Lake Louise og Beaver Creek.

Deretter blir det å fortsette i så god form som mulig fram mot VM i St. Moritz i februar neste år, og på den måten fortsetter han karrieren etter skrekkfallet i Kitzbühel lørdag.

– I utgangspunktet skal jeg komme tilbake igjen. Det er ingen andre planer. Jeg har ikke noe press på meg nå, som det var etter akillesskaden, som satte meg utenfor det meste av sesongen i fjor. Da følte jeg at det kunne være en mulighet til å rekke VM i Beaver Creek. Det så jeg på som en utfordring for et år siden, sa Svindal til NTB på en pressekonferanse på sykehuset i Innsbruck mandag.

– Nå er det ingenting det er mulig å rekke, så da er hele situasjonen annerledes. Tiden jeg har på meg er mye bedre nå, la han til. Han sa også at målet selvsagt er å være tilbake så fort som mulig.

33-åringen trenger ni til 12 måneder på å være tilbake. Det blir ikke aktuelt å stå på ski før om minimum ni måneder, noe som gjør at sesongstarten i Sölden i slutten av oktober nok går uten den skadde verdenscuplederen. Men til rennene i Nord-Amerika en måned senere, håper han å være tilbake med startnummer på bryst og rygg.

Topp i St. Moritz

I 2017 er det VM i St. Moritz. Svindal, som delvis mistet det siste mesterskapet i Beaver Creek, satser på å være 100 prosent til mesterskapet i Sveits.

– Jeg håper at jeg er tilbake i god tid før VM. Jeg må bare ta den tiden som trengs. Det er ikke mye annet jeg får gjort. Nå kan jeg ikke være tilbake på ski etter bare et par måneder. Jeg gjør det jeg kan for å komme tilbake så fort som mulig, og jeg håper å prestere i alle fall i Nord-Amerika til høsten, sa han i Innsbruck.

Han er på offensiven, selv om det bare er et par dager siden han ble operert og fikk ødelagt tidenes sesong for egen del.

Og når han nå får muligheten til å kjøre neste VM og komme tilbake for fullt, kan det tenkes at han tar med OL i Sør-Korea også i 2018, men så langt har han ikke tenkt ennå.

Tre alvorlige skader

Aksel Lund Svindal har vært utsatt for tre alvorlige og omfattende skader i løpet av karrieren. Han falt stygt og kuttet seg opp i Beaver Creek i 2007. Da var han borte noen måneder.

Han var uheldig igjen på høsten 2014. Da røk han akillesen like før sesongåpningen i Sölden. Det gjorde at han mistet hele sesongen, bortsett fra de to fartsrennene i VM, der han imponerte med sjetteplasser.

Denne sesongen tok han sju seirer i verdenscupen før uhellet var ute. Nå må han se resten av løpene på TV-skjermen.

– Hva tenker du om å miste siste halvdel av sesongen i år etter å ha vært borte hele fjoråret?

– Det som har skjedd de to siste sesongene er litt uflaks. Vi vet alle at dette er en risikoidrett, og jeg føler også det er litt derfor man må være takknemlig når man vinner renn. Det er ingen selvfølge. For å klare det er det nødvendig å være i superbra form og skadefri, forklarte Svindal til NTB. Han har alltid kommet styrket tilbake etter de omfattende skadene han har vært gjennom.

– Det er «digg» når det funker, og så er det en risiko når det ikke går som man håper, la den beste norske alpinisten til. (©NTB)