Den nye langrennssjefen kjenner Northug godt

Eirik Myhr Nossum (32) blir ny trener for allroundlandslaget i langrenn for menn. Det ble bekreftet på en pressekonferanse tirsdag.

Av Espen Hartvig

ULLEVAAL: – Jeg er klar over at det ikke bare blir positive beslutninger jeg må ta, sa Nossum.

Det skal nå utlyses to stillinger som assistenter til Nossum.

Den nye landslagstreneren har før vært trener Petter Northug og får mer med ham å gjøre etter denne utnevnelsen, selv om Northug er på sprintlaget.

– Er Petter Northug tilbake i formen fra 2015, er han selvfølgelig hyperaktuell også til å gå annet enn sprint (i VM), sa Nossum på spørsmål fra VG.

Den nye treneren tror ikke at det blir noe problem at han er barndomskompis med Northug.

– Jeg synes at det var vanskeligere før. Akkurat nå synes jeg på ingen måte at det er vanskelig. Han er fryktelig motivert slik jeg ser det og er godt i gang på laget til Arild Monsen. Det synes jeg er fryktelig gledelig, sa Nossum.

Nossum har vært assistent under Tor Arne Hetland i de to siste sesongene. Hetlands kontrakt løp egentlig ut neste sesong, men sterk intern misnøye gjorde at Hetland ikke fikk fullføre denne.

Dermed endte kabalen med at Nossum rykker opp som sjeftrener, og stillingen som Nossums assistent lyses ut.

– Dette har vært drømmen i mange år. Helt siden jeg startet opp som trener. Det å få være hovedsjef for et norsk landslag har vært en drøm, og jeg er veldig glad for muligheten jeg har fått, sa Nossum på spørsmål fra NTB.

– Jeg er klar for oppgaven, sa Nossum.

– Nå får du virkelig vist hva du er laget av, sa landslagssjef Vidar Løfshus da han presenterte sin nyeste trener.

Utøverkontakt

Nossums navn dukket tidlig opp som en mulig erstatter for Hetland, og han la heller skjul på at han hadde ambisjoner.

– Jeg har hatt en stilling i skiforbundet som jeg har trivdes godt i, og jeg har fått formet den rollen som jeg har ønsket. Jeg har hatt mye utøverkontakt, og det liker jeg godt. Det tror jeg også er en av mine styrker. Nå sitter jeg her som hovedtrener for herrene, og jeg håper at jeg kan fortsette å ta vare på mine styrker som trener. Jeg er klar over at det blir vanskelig å ta med videre den 100 prosent godhetsfølelsen. Det vil overraske veldig om det kun blir populære avgjørelser jeg må være med på å fronte i året og årene som kommer, sa Nossum.

- Vi er så heldig at langrenn er en idrett som veldig mange mener noe om, og det skal vi være veldig glade for. Det er dette som gjør langrenn så fascinerende i Norge. Jeg er klar for både ros og kritikk, sa Nossum til NTB.

Lang fartstid

Til tross for sine unge alder, så har Eirik Myhr Nossum lang fartstid i skimiljøet.

- Jeg har skaffet meg erfaringen og pondusen som trengs for å ha gjennomslagskraft for ting. Jeg tror at jeg blir hørt. Jeg tenker ikke på at jeg er så veldig ung. Når jeg er ute og løper med dem så kjennes jeg ikke så ung ut, dessverre, sa den nye landslagstreneren.

Han var i en årrekke trener i Lyn ski, og han har også vært både altmuligmann og personlig trener for Petter Northug i de to første sesongene som Northug sto utenfor landslaget.

Eirik Myhr Nossum er utdannet ved Norges idrettshøgskole og har en mastergrad i idrettsfysiologi. (NTB)