Sport

Den koreanske muren sprakk

I 55 minutter var den nordkoreanske muren like lukket som landet er selv. Men så sprakk den. Og Brasil fikk

JOHANNESBURG (Dagsavisen): - Har Nord-Korea mulighet til å slå Brasil, ble trener Kim Jong-hun spurt om dagen før kampen mot Brasil.

- Nord-Korea er ingen nasjon. Neste spørsmål, svarte han tvert.

Det betydde: Det vi kaller Nord-Korea skal benevnes som Den demokratiske folkerepublikken Korea.

Vi velger likevel Nord-Korea. Som vi velger Sør-Korea. For oss blir det litt enklere sånn.

Men Nord-Korea ga i alle fall Brasil uventet stor motstand.

Greit: Laget slapp inn bare sju mål på sine 16 kamper for å nå dette VM. Med det var mot nasjoner som vi i europeisk selvgodhet ikke regner som fotballnasjoner.

Men i går - mot en av VMs favoritter - Brasil, gjorde de en heltemodig motstand. Som maur var de på hver eneste brasilianske motspiller, og når de selv fikk ballen bar det rett i angrep.

På mange måter overrumplet de Brasil.

Men det var først og fremst det kompakte forsvarsspillet som imponerte. Det var - som nevnt - like lukket som landet er kjent for å være.

Den lukketheten holdt til en ny keepermiss i dette VM gjorde det mulig for Maicon å sette ballen inn bak Ri Myong-guk etter 55 spilte minutter. Han sto altfor langt ute, og Maicon satte ballen i mål fra død vinkel. Den sjansen fikk han etter å ha blitt spilt perfekt gjennom av Elano.

– Jeg var helt utkjørt, så jeg skjøt bare. Etterpå var det store følelser. Jeg tenkte på alt jeg har vært gjennom for å komme til min første VM-kamp, sa Maicon etterpå.

Deretter var det pasningslegger Elanos tur. Etter en utsøkt stikker fra Robinho bredsidet han inn 2-0.

Da hjalp det lite at Ji Yun-nam reduserte minutter før slutt etter at Jong Tae-se hadde headet en lang crossball tilbake i feltet.

– Åpningskampen er den vanskeligste. Vi har ventet lenge på den, og alle var spente. Jeg er fornøyd med at vi vant, men jeg vil ha mer. Jeg vil ha flere mål, sa Brasils landslagssjef Dunga.

Nord-Korea viste at de ikke er noen kasteball i dette VM. De er hurtige, oppofrende og spiller med hjertet.

Så får vi mene hva vi vil om Nord-Korea, men da nasjonalsangen ble avspilt, gråt de fleste av de nord-koreanske spillerne.

Og: Brasil er et av de fleste favorittlandene som slett ikke overbeviser. Selv om de tok et lite skritt mot sin sjette VM-tittel, er det i høyeste grad liv i «Dødens gruppe» der de to andre lagene, Elfenbvenskysten og Portugal, spilte 0-0.

Mer fra Dagsavisen