Sport

Den gangen Lyn var nesten best i Europa

5. februar1969 var Lyn 17 minutter unna å slå Barcelona ut av Europa.

Av Per Erik Moen, Reidar Sollie og Espen H. Rusdal

Deler av saken var publisert i 2015 og 2018

På fotballmuseet på Nou Camp i Barcelona er det ikke mange norske innslag å se, men den som leter godt finner en Lyn-vimpel i jungelen av internasjonale minner.

Lyn har kanskje den mest fargerike historien i norsk fotball, og den hentes fram ved passende anledninger.

– Dette Lynlaget var i cupfinalen i 1966, 1967 og 1968, så kom Europacup-eventyret som tappet oss mye og da rykket vi ned i 1969! Så gikk vi rett opp igjen og kom til ny cupfinale i 1970, forteller Lyn-legende Andreas Morisbak, som fortsatt holder seg i form med fotballspill.

Oslo 19701025. 
Fotball. Cupfinale Strømsgodset - Lyn 4-2, Ullevaal Stadion. Her LYNs lag. Bak fra venstre: Svein Bjørn Olsen, Jan Rodvang, Tore Børrehaug, Andreas Morisbak, Helge Østvold og Knut Kolle. Foran fra venstre: Arild Gulden, Ola Dybwad-Olsen, Sven Otto Birkeland, Trygve Christophersen og Jon Palmer Austnes.
FOTO: NTB  / SCANPIX
Lyn i cupfinalen 1970. Foto: NTB Scanpix

Morisbak spilte i Lyn på hele 60-tallet og var en av bærebjelkene både der og i landslaget.

– Jeg kom til Oslo fra Orkanger i 1959 for å gå på lærerskolen og visste ikke hvilken klubb jeg skulle spille for. Så jeg møtte opp i Norges Fotballforbunds lokaler og spurte den legendariske generalsekretæren Nicolai «Nicken» Johansen hvor jeg burde prøve meg. Du bør spille i Lyn, sa han. Og da ble det slik, forteller Morisbak.

OSLO 19680827 Cupfinalen Lyn - Mjøndalen. Kong Olav overrekker kongepokalen til Lyns kaptein Andreas Morisbak etter seieren over Mjøndalen. De øvrige Lyn-spillerne er Karl J. Johannessen, Helge Østvold og Knut Kolle.
Foto: Erik Thorberg / NTBscanpix

Kong Olav gratulerer Andreas Morisbak i 1968. Foto: NTB Scanpix

Disse årene var Oslofotballens gullalder med også Vålerenga, Skeid og Frigg på øverste nivå. Skeid og Frigg møttes i cupfinalen i 1965 og Skeid ble seriemester i 1966 før Lyn vant både serie og cup i 1968.

– Men jeg kjente ingen her, og det var ingen vandring mellom Osloklubbene. Så slik ble jeg Lyn-spiller, sier Morisbak.

Etter at Lyn ble tidenes første norske doublemester (serie- og cupgull) i 1968, måtte de ut i Europa. Det gikk over all forventning.

OSLO 19681027 Cupfinalen 1968.
Norgesmesterskapet (NM) i fotball 1968. Lyn - Mjøndalen 3-0. Her jubler Lyn-laget etter å ha mottatt kongepokalene. Lyn tok "The double" i 1968, ved å vinne både cup og serie.
Foto: Aktuell / Scanpix

Lyn feirer cupgull i 1968. Foto: NTB Scanpix

Tyrkisk og svensk motstand ble feid ut i de innledende rundene i Cupvinnercupen.

I kvartfinalen ventet selveste Barcelona.

Reidar Sollie husker tilbake til da han hørte kampen på radio: Det var et kvarter igjen og Lyn ledet 2-0 over Barcelona. På Nou Camp

Vinter og sne

Problemet var at kampene skulle spilles om vinteren. Og dette var lenge før oppvarming av fotballbaner var noe man kunne tenke seg å ta seg råd til.

Det innebar at både hjemme- og bortekampen måtte spilles i Barcelona.

Amatørene fra Oslo vest skulle opp mot proffene i spanske Barcelona. Lyn var ikke akkurat favoritter.

Og resultatene 2-3 og 2-2 er legendariske i Lyns historie.

– Jada, vi blir minnet på dem ganske ofte. Og vi har fått laget en kassett med Bjørge Lilleliens radiooverføring som vi tar fram ved festlige anledninger, sier Lyn-angriper Ola Dybwad-Olsen.

OSLO 19681027 Fotballklubben Lyn tok  "The double" i 1968. Her en glad Lyn-gjeng etter Cupfinalen, der Lyn slo Mjøndalen 3-0. Fra v: Ola Dybwad Olsen, kaptein Andreas Morsibak med Kongepokalen, og th. Jan Berg.
Foto: NTB / Scanpix
Ola Dybwad-Olsen, kaptein Andreas Morsibak med Kongepokalen, ogJan Berg. Foto: NTB Scanpix

Og Ola Dybwad-Olsen husker vinteren i 1969 og kampene mot Barcelona godt.

– Vi kom jo til kvartfinalen og spilte begge kampene der nede, forklarer Dybwad-Olsen.

Den første kampen var altså 30. januar, med returoppgjøret 5. februar.

Med en snau ukes mellomrom var det to matcher mot mektige Barcelona, i Barcelona. Ikke akkurat noe godt utgangspunkt for Lyn.

– Vi holdt på å slå dem ut. Vi hadde et veldig bra lag den gangen, legger en nøktern Dybwad-Olsen til.

Og på det laget fant vi store Lyn-navn som Hard «Dutte» Berg, som scoret to ganger i første møte, Knut Kolle, Andreas Morrisbak, Helge Østvold og keeper Svein Bjørn Olsen.

Av spillerne som møtte Barcelona har to gått bort, keeperen Svein Bjørn Olsen og Jan «Julle» Berg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ledet rett før slutt

– Vi tapte den første kampen 2-3 (to scoringer av Harald Berg), og vi røk ut etter 2-2 i den andre. Vi ledet 2-0 ti minutter før slutt, sa Lyn-legende Andreas Morisbak til Dagsavisen sommeren 2018.

Barcelona. Lyn - Barcelona. Kvartfinalen i Europacupen 5/2-1969.  Her er Andreas Morisbak i kamp om ballen med en Barcelona spiller.
Andreas Morisbak i aksjon 5. februar 1969. Foto: NTB Scanpix

Karl Johan Johannesen puttet to i det andre møtet. Med 2-0 var altså Lyn videre til semifinalen. Stillingen holdt seg helt til det 73. minutt.

– Jada, vi tapte hjemmekampen først, og ledet 2-0 til det var igjen ti minutter. Så fikk de to på slutten, mimret Dybwad-Olsen tilbake i 2015.

Det mange har glemt i forbifarten, er at Lyn rykket ned i 1969, året etter å ha vært første norske klubb til å vinne både serien og cupen samme sesong.

Dybwad-Olsen husker det som et lag som til slutt ble utslitt. Det ble ikke funnet tid til en vinterpause og Lyn bare fortsatte hardkjøret vinteren igjennom.

– Så mistet vi «Dutte», han ble proff i Nederland. Selv om vi da fikk inn et par andre, så tror jeg det var årsaken. Vi ble rett og slett kjørt i senk vi, forklarer han.

I dag spiller Lyn i 3. divisjon.

Mer fra Dagsavisen