Innenriks

Den farlige andreplassen

I Europa er det ni grupper med lag som kjemper om en VM-plass i Brasil 2014.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): I åtte av gruppene får toerlaget en ny sjanse i playoff. I Norges gruppe kan det være farlig å gamble på den plassen. For her kan alle ta poeng fra alle. Da kan toerlaget stå med minst poeng av de ni toerlagene.

- Denne gruppa er så jevn at den kan vinnes av et lag som taper fem eller seks poeng, sa den islandske treneren Lars Lagerbäck til Dagsavisen før Norges kamp mot Island i Reykjavik.

- Eller kanskje med enda flere tapte poeng, sa Egil «Drillo» Olsen da vi siterte Lars Lagerbäck for ham like etterpå.

Men går det sånn, lever man farlig hvis man er toerlaget i Norges gruppe. Da kan man være toerlaget med minst poeng og dermed miste muligheten til playoff.

Visste ikke

I går tok vi dette opp igjen med Drillo.

- Det er jo bare åtte av de ni toerlagene som går videre, meldte vi.

- Er det det. Det visste jeg ikke, var Drillos umiddelbare svar.

- Nei, det har jeg ikke tenkt på. Men da kan det være farlig å bli nummer to, fortsetter han.

For både Lars Lagerbäck og Drillo mener at denne gruppa med Norge, Island, Slovenia, Albania og Kypros er ei gruppe der alle kan stjele poeng fra hverandre.

Må vinne

Drillo-assistent Ola By Rise var klar over dette.

- Ja, det er helt riktig, sier han når Dagsavisen legger det fram for ham.

- Dermed kan vi ikke regne med noe som helst ved å bli nummer to. Derfor handler alt om å vinne kamper og sikre seg de tre poengene. I den forrige kvalifiseringen, den til EM, tok vi to poeng i snitt og ble nummer tre i gruppa.

Alt dette viser hvor viktig det er med seier over Slovenia på Ullevaal i morgen.

Skjedd før

Toppfotballsjef Nils Johan Semb er helt innerforstått med det som kan bli et problem for et toerlag.

- Jeg ser den, sier han til Dagsavisen.

Og så minner han om at i den forrige kvalifiseringen som Norge var med i, ble Norge nummer tre med likt antall poeng som Portugal. Men da røk Norge ut på målforskjellen.

- Og i VM-kvalifiseringen før det, røyk vi ut som det dårligste toerlaget. Da var det Nederland som vant gruppa, sier han.

- Derfor er det så viktig nå å ha fokus på hver eneste kamp.

Røk ut av EM

Nils Johan Semb ledet Norge i Norges siste EM-sluttspill - i 2000. Da møtte Norge nettopp Slovenia i den siste gruppespillkampen. Og med seier ville Norge gått videre.

I den andre kampen sto det mellom Jugoslavia og Spania. Da Norges kamp var avsluttet, var resultatet i den andre kampen sånn at Norge var videre. Men på overtid snudde Spania opp ned på resultatet.

Spania og Jugoslavia var videre. Norge var ute. Og bildet av Nils Johan Semb i knestående med hodet og hendene i gressmatta er blitt legendarisk.

- I den kampen gikk vi for å vinne. Men både spillerne og jeg var hele tida orientert om hvordan det gikk i den andre kampen. Og kanskje det preget oss litt. Kanskje ble vi litt for reserverte, sier han om det nå.

Tenker laguttak

I morgen handler det igjen om Slovenia. Og etter det skuffende og smertelige tapet for Island, har Egil «Drillo» Olsen fått enda flere grå hår når det gjelder å ta ut en ny ellever.

- Jeg har jo de samme spillerne å velge blant, sier han.

- Jeg tenker jo på laget hele veien. Midtbanespillerne våre er så like, og det gjør det vanskelig å velge. Å gjøre store utskiftinger har både fordeler og ulemper, mener han.

- Fordelen er at du kan få inn spillere som er uthvilte og som har friske bein. Ulempen er at du kan bryte opp relasjoner.

Bedring

Til tross for tapet i åpningskampen i denne VM-kvalifiseringen, finner Drillo også noe positivt:

- Det var en bedring i forhold til Hellas-kampen (tap 2-3), mener han.

- Men jeg skulle ønske at vi kunne starte flere angrep fra vår midtbane og ikke fra den bakre fireren. Det kunne gitt raskere og farligere overganger.

Drillo etterlyser også mer presisjon i pasningsspillet.

- Det ble slått bort mange gode muligheter, sier han.

I motsetning til Island.

- De scoret jo på en fantastisk overgang, minner han om.

Det var da midtstopperne Brede Hangeland og Kjetil Wæhler sto høyt og på Islands banehalvdel, og da John Arne Riise sto og sov og dermed opphevet offsidelinja.

Null poeng

Én kamp og null poeng. Da blir det stygt med nye null poeng. Norge er nå i samme klasse som Makedonia, Wales, Malta, Kasakhstan, Færøyene (Sverige og Østerrike ikke spilt ennå), Estland, Tyrkia, Andorra, Kypros, Slovenia, Luxemburg, Nord-Irland, Latvia, Lichtenstein, Moldova (San Marino og Ukraina ikke spilt ennå), Finland og Hviterussland (Spania ikke spilt ennå.)

Dette er nullpoengslag vi sikkert helst ikke vil sammenligne oss med.

Det mest urovekkende i forhold til tidligere kvalifiseringer er at Norge slipper inn så mange mål. I de siste kampene har Norge sluppet inn nesten halvpartene av sjansene mot. Det må det stoppes for i morgen.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen