Sport

Den avgjørende duellen

Barcelona mot Milan på Camp Nou. Lionel Messi (24) mot Zlatan Ibrahimovic (30). En kamp i kampen. Viasats Roar Stokke vet alt om det.

I jobbsammenheng har Viasat-kommentator Roar Stokke sett Barcelona over 40 ganger. Han har også vært tett innpå Milans svenske stjernespiss Zlatan Ibrahimovic, og til Dagsavisen kan han fortelle både om likheter og forskjeller mellom han og Barcas Lionel Messi - «tidenes beste fotballspiller», som han sier.

- Den eneste likheten jeg ser mellom de to er at de er eksepsjonelt viktige for hver sitt lag. De kreerer sine lags angrepsspill. Zlatan er Milans oppspillspunkt, og kanskje er han viktigere for Milan enn Messi er for Barcelona. Barcelona har så mange andre stjernespillere, Xavi og Iniesta for eksempel. De er kanskje like viktige for Barcelona som Messi.

Ulikheter

At begge to er viktige for sine lag, er altså et poeng.

- Men der stopper mye av likheten, mener Roar Stokke.

- Zlatan er kreativ, ja, men han er mye mer stasjonær enn Messi. Zlatan er den gode, gammeldagse tanksenteren. Og på dårlige dager er han veldig statisk. Han er også mer avhengig av sine medspillere.

- Messi er den store kreatøren. Han skaper så utrolig mye på egen hånd. Og som 24-åring har han allerede blitt tidenes beste fotballspiller. Sånn sett kan ikke Zlatan sammenlignes med Messi. Messis laveste nivå er veldig høyt. Lørdag så jeg Messi i en rolig dag på jobben mot Athletic Bilbao, som nylig rundspilte Manchester United. Barcelona fikk dem til å se ut som et juniorlag. Messi scoret på straffe og var pasningslegger til det andre målet, forteller han.

Barcelona terroriserte Athletic Bilbao. Det var som tyrefekting. De terget tyren gjennom hele kampen.

Unik

Pelé, Johan Cruyff, Beckenbauer, Zidane, Maradona, «you name it», men Roar Stokke er overbevist:

- Der er mye som skiller Messi fra disse spillerne. Han spiller 60-70 gode kamper i året. Han er aldri skadet. Og han godtar lange flyturer for å være med på landskamper for Argentina. Sånt har aldri skjedd før.

Messi er da også Barcelonas mestscorende gjennom alle tider. Med sine bare 24 år har han rukket å score 234 offisielle mål for katalanerne. I sine 66 landskamper for Argentina har han scoret 19 mål.

- Og bare i løpet av denne sesongen nærmer han seg et tredobbelt antall når det gjelder scoring, være nest sist eller tredje sist på ballen, sier Roar Stokke.

Milans sjanse

Det første oppgjøret mellom den italienske tabelltopperen Milan og nummer to i den spanske La Liga, Barcelona, endte 0-0. Og Barcelona har vunnet 23 av 26 hjemmekamper denne sesongen.

Hva er Milans sjanse?

- Milan har spilt 2-2 på Camp Nou før, og to av de tre siste kampene mot Barcelona har endt uavgjort, sier Roar Stokke før han lister opp det som må stemme for Milan i kveld.

* Det mentale må være på plass.

* Det fysiske må klaffe. Milan må vinne flere dueller enn de taper.

* De må følge det taktiske opplegget.

* Og Ambrosini må greie å ta ut Messi.

*

Helspansk

Roar Stokke har ikke tro på at Milan greier å oppfylle disse kravene.

- Men jeg er glad for at Barcelona ikke vant 1-0 i Milano. Derfor blir dette det endelige oppgjøret, sier han.

- Jeg tror ikke på et nytt uavgjortresultat. Jeg tror Barcelona vinner, og jeg tror Barcelona blir det første laget som vinner Champions League to år på rad. Det har ingen greid før. Spillere som Messi, Xavi og Iniesta har løftet Barcelona til nye høyder. Jeg tror det kommer til å bli helspansk i finalen. Barcelona mot Real Madrid.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen