Sport

Deila har tillit fra toppen i Vålerenga: – Jeg må snu alle steiner

Ronny Deila gikk rett bort til Klanen og takket for støtten. I spillergruppa og i klubben har han også full tillit. – Men jeg må gå i meg sjøl, samtidig som jeg skal fronte dette utad, sier Deila til Dagsavisen.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Høsten er blitt et mareritt for Vålerenga og Ronny Deila. Da dommeren blåste av var Ronny Deila en av de første som gikk bort til Klanen og takket for støtten.

I og rundt klubben ulmer det, og mens damelaget og hockeylaget vinner, annetlaget styrer mot opprykk og Vålerenga er best på talentarbeid, er det krisesnakket som nå preger det meste på Valle.

A-laget må prestere

– Det er A-laget vi lever av, og det er det som må levere. Vi har ikke fått det til, samtidig som vi vet at vi har noen av landets beste fotballspillere her. Det er mitt ansvar å få dette til å fungere, og jeg skal snu alle steiner for å få det til, sier Ronny Deila, som svarte på alle spørsmål han fikk i pressesonen utenfor garderobene på Intility arena.

Les også: Dette er helt krise, Vålerenga

Lørdag fylte han 44 år, søndagen kom med et av de verste tapene han har vært med på. Og på helt feil tidspunkt.

«Deila må gå», ble det ropt av noen få på tribunen.

– Jeg er avslappet til det. Det er ikke mitt bord. Men supporterne har lov til å være skuffet, men de skal vite hvor skuffet vi er også, sier han.

– Og det er helt naturlig at min stilling diskuteres når vi ser slik ut som vi gjør nå. Men jeg er topp motivert til å snu dette, legger han til.

Største motgang som trener

Det er fullt trøkk rundt Vålerenga nå, men det skyldes en av tidenes største nedturer og Ronny Deilas største motgang som trener noensinne. Åtte kamper på rad uten seier er helt ødeleggende.

– Vi som driver med dette må også se bak resultatene. Vi går ut med fin energi, og vil mye. Kanskje spillerne vil for mye. Vi får et straffespark som vi misbruker, som kunne endret kampbildet. Men vi taper 0-4 og det blir stående, sier Deila.

Han har jevnlig kontakt med investor Tor Olav Trøim, som tross alt finansierer dette prosjektet som akkurat nå har sporet av.

Les også: Vålerenga ble ydmyket på eget gress - slik var kampen

– Du er ikke alene i trenerapparatet, det er mange tenkende hoder der, hvordan spiller dere hverandre gode?

– Vi har mange ressurser i klubben, men det er jeg som hovdtrener som må fronte det utad og stå i det. Vi skal snu dette sammen. Jeg synes synd på spillerne som opplever dette. De vet de er så mye bedre enn det vi får vist. Og det er mitt ansvar.

– Hva betyr det?

– At jeg må se på hva vi har gjort og hvorfor det er blitt slik. Dette blir en stor utfordring nå for resultatene går også ut over selvtilliten til spillerne, i valgene de gjør på banen. Samtidig vet jeg at en seier kan snu alt. Og den skal komme mot Ranheim om en uke, sier han.

Finne om straffebommen

Og hvis ikke den kommer, blir vi stående her med en ny reprisetime.

Bård Finne bommet på straffesparket som kunne fått VIF inn i kampen igjen på stillingen 0-2 rett etter pause.

– Et elendig straffespark og enda dårligere at jeg ikke scorer på returen. Men dette er kanskje symptomatisk for det som skjer med oss nå, sier Bård Finne til Dagsavisen.

Også for ham er denne høsten et mysterium. 6-0 i en blendende forestilling mot Bodø/Glimt 5. juli, er siste lyspunkt for dette laget.

– Vi vet jo hva vi kan, og energien og trykket på treningene er der, sier han.

Det har vært kritikk mot Vålerengas spillerlogistikk, om valg av spillere inn, om å hente gamle etablerte spillere i stedet for å satse på egen ungdom.

Svaret på det er at VIF trengte "sjefer" på banen, samtidig som de er blant de beste til å slippe unge spillere til.

– Men miksen er blitt feil når vi ikke vinner fotballkamper, avslutter Ronny Deila.

Viking-trener Bjarne Berntsen mener Viking fikk god uttelling:

– Vi scorer på riktige tidspunkt og Iven Austbø redder straffesparket. Ja, vi hadde flyt i denne kampen, sa han.

Vålerenga er nå nummer ni på tabellen med sju seire på 22 kamper. De har åtte kamper på rad uten seier.

Åtte serierunder gjenstår og de to neste oppgavene er Ranheim hjemme og Odd borte.

Mer fra Dagsavisen