Sport

Deila føler seg trygg i New York

Ronny Deila lever i tilnærmet isolat i New York, men føler seg trygg. Han har korte møter med spillerne hver uke.

New York er knallhardt rammet av korona-epidemien. I USA nærmer det seg nå  15.000 dødsfall. Byens helsevesen er helt på bristepunktet.

For Ronny Deila er det blitt en svært spesiell start på jobben som trener for New York City Football Club (NYCFC). Han rakk ikke en gang  å debutere på sin nye hjemmebane Yankee Stadium før pandemien stoppet all idrett i USA.

I et lengre intervju med klubbens hjemmeside forteller han hvordan hverdagen er. Han er ved godt mot og lener seg på klubbens medisinske støtteapparat.

Aerobics og yoga

– Veldig mye styres fra mitt lile hjemmekontor, men vi har tiltak for spillerne i små grupper. Det handler om løping, enkle øvelser, men også aerobics og yoga, sier Ronny Deila i tv-intervjuet.

Han er som alle andre veldig mye inne, men er glad for at han nettopp har flyttet inn i sin nye leilighet sammen med hans colombianske kone Ana og unge datter Isabella. Disse kom ikke over fra Oslo før den nye leiligheten var klar.

Deila har to voksne døtre fra tidligere.

– Nå får vi tid til å innrette oss og det blir også mye tid til refleksjon, sier han i video-intervjuet fra sin leilighet i New Jersey, nabostaten til New York.

Bodde lenge på hotell

44 år gamle Deila bodde på hotell i byen til i midten av mars. Før det var han veldig mye på reise med laget. Nå opplever han dramatisk verdenshistorie på nært hold i en by der dødstallene er skremmende store.

Men både han og spillergruppa føler seg trygge.

– Vi er nøye med å følge de retningslinjer som er gitt og støtter hverandre gjennom videosamtaler, sier han.

Han prøver å organisere aktiviteter så godt han kan sammen med klubbens sportslige apparat.

Ingen vet når fotballsesongen i USA kan fortsette, men det er uansett ikke Deilas hovedfokus. Nå handler det bare om å komme seg gjennom pandemien.

To tap i serien

Sportslig har han hatt en tung start i Major League Soccer (MLS) med to 0-1 tap i de to første seriekampene. Begge ble spilt på bortebane. I den lokale mesterligaen (CONCACAF) har de spilt på Red Bull Arena i New Jersey, men i serien skulle nå hatt sin debut på sin egentlige hjemmebane Yankee Stadium.

– Det blir en stor opplevelse når det en dag vil skje. For da betyr det at denne sykdommen er over, sier Ronny Deila, som ble kontakten av klubben i romjula i fjor etter han nettopp han signert ny treårskontrakt med Vålerenga.

Første hjemmekamp skulle vært mot FC Dallas 14. mars, men ligaen ble stoppet to dager tidligere. New York ligger sist på tabellen i Eastern Conference, men det er bare spilt to runder. Også David Beckhams nye lag Inter Miami er uten poeng så langt.

Smitten kom fra Europa

Forskere har funnet en tidligere skjult spredning av koronaviruset i New York og antyder at den kan ha sirkulert i millionbyen fra midten av februar.

Nye studier viser at smitten trolig ble brakt til New York av reisende fra Europa flere uker før det første tilfellet av covid-19 ble påvist, skriver  The New York Times.

To ulike forskningsmiljøer har studert ulike genanalyser tatt fra smittede i begynnelsen av mars og kommet til like konklusjoner.

Forskerne mener den skjulte spredningen av viruset kunne ha blitt oppdaget med utstrakt testing, skriver NTB.

Mer fra Dagsavisen