Sport

Deila: – Fantastisk ramme, kun noen få som ødelegger

(Lillestrøm - Vålerenga 0-0). Det smalt både før og etter dramaet på Åråsen. Men VIF-trener Ronny Deila mener norsk fotball trenger slike oppgjør. Keeper Adam Larsen Kwarasey er helt enig og følte seg aldri truet av supporternes oppførsel.

Av Mathias Eftedal

ÅRÅSEN STADION (Dagsavisen): Det smalt og ble kastet bluss både før, under og etter kamp, det smalt fra fyrverkeri da kampen endelig ble satt i gang, det smalt i hodeduell mellom Johan Lædre Bjørdal og Thomas Lehne Olsen og det smalt i stolpen fra Herolind Shala.

Det smalt overalt, men ballen smalt ikke i nettet. Vålerenga hadde ikke vunnet på elleve kamper, Lillestrøm hadde ikke vunnet på seks. I kampen ingen hadde råd til å tape, endte det selvfølgelig med uavgjort 0-0.

Derbyet kommer uansett til å bli mer husket for det som skjedde utenfor banen.

Intens stemning

Selv om spillet ble stoppet flere ganger og det kom advarsler om konsekvenser dersom det utartet seg mer, virket de fleste stort sett fornøyd med rammen rundt kampen.

– Rammen er fantastisk. Det er trøkk, virkelig trøkk. Det er to lag som liker hverandre dårlig og det trenger vi i norsk fotball. Men så er det sånn at det er litt voldsomt og så er det noen få som ødelegger, det synes jeg er trist, men vi har fantastiske supportere, sa Ronny Deila til Dagsavisen etter kampen.

Daglig leder i Vålerenga og overhodet i det mye omtalte «Team Drammen», Erik Espeseth, var litt mer bekymret for etterspill. Det kan bli økonomiske reaksjoner både mot Lillestrøm og Vålerenga.

–  Det blir litt for voldsomt. Jeg tenker at begge lags supportere gjennomgående er stort sett veldig bra og så er det noen som ødelegger for resten, sa Espeseth til et samlet pressekorps i etter noen hektiske øyeblikk etter kamp.

Blussing blir vanligvis bøtelagt i norsk fotball. Og det er nesten umulig å kontrollere om publikum har med seg dette inn.

«Møkkalag» ropte Herolind Shala på vei inn i garderoben etter kamp. Han føler at Lillestrøms mangel på respekt både i media og på banen førte til reaksjonene på tribunen og sikter kanskje til flaggstuntet til Aleksander Melgalvis etter kampen mellom lagene på Intility.

Stemningen hadde han uansett ingenting å si på i sitt første derby mot Lillestrøm som Vålerenga-spiller.

– Det var fantastisk hele veien fra begge supportergjengene egentlig. Det var klasse å spille i dag, ramma var fantastisk, banen var bra og det var en god kamp. I et derby som det her skal det være sånn, sa Shala til Dagsavisen etter kamp, med munnen full av pizza.

Fyrverkeri

Det var fyrverkeri på banen fra start, men ikke spillemessig. Det ble bokstavelig talt skutt en rakett ut fra en seksjon av Klanen som smalt rett over hodet på spillerne etter at minuttet var spilt. Det luktet riktignok som nyttårsaften etter massevis av tente bluss fra begge lags supportere, men en fotballbane er ikke et sted for fyrverkeri, og kampen ble stoppet.

Etter 33 minutter kom det nok et bluss på banen fra en i Klanen og Skjerven måtte igjen stoppe kampen. «Ut med pakket» ropte Klanen og pekte mot den skyldige. Selvjustisen fungerte i alle fall.

Begge lags fans fyrte seg opp mer og mer og det ble en intens steming på tribunen, men det var lite festfotball på banen i et klassisk derby. Et skudd like utenfor fra Lillestrøms Daniel Gustafsson og et par skudd over mål fra Deyver Vega og Pierre Kanstrup var det eneste som ble skapt i en første omgang som ble preget mer av det som skjedde hos supporterne.

«Føler meg ikke truet»

Adam Larsen Kwarasey som sto i Vålerenga-målet foran Klanen hadde ingen problemer med omstendighetene da han snakket med Eurosport i pausen.

– Hva skal jeg si? Jeg føler meg ikke truet eller noe. Det er tenning og supporterne er klare og har møtt opp mannssterke. De er klare for en fest og får kose seg, sa keeper´n til Eurosport i pausen.

Til Dagsavisen etter kamp sier han mye av det samme, uten at han hadde fått med seg den stygge situasjonen etter kamp der blant annet et bluss ble kastet opp mot en leilighet bak Klanen.

– For meg er det helt greit at supporterne holder på som de gjør så lenge ingen blir skada. Vi vil heller ha det sånn her enn daue kamper. Jeg skulle ønske jeg kunne stått bak der sjøl i dag for jeg tror det var mer fest enn det som foregikk på banen.

Stolpe ut

For på banen var det lite å skrive hjem om, men kampens store sjanse fikk Vålerenga etter at en knapp time var spilt.

Det smalt igjen, denne gangen var det ballen som gikk rett i stolpen fra Herolind Shala etter at Mayron George hadde kriget til seg ballen høyt i banen. Returen endte også opp hos George, men avslutningen sto ikke i stil med prestasjonen som skapte sjansen og skuddet gikk rett i keeper Maric.

Både Shala og Deila forventet at det skulle bli mål.

– Jeg ser den går inn og så snur den akkurat i siste liten. Istedenfor å gå stang inn, så går den stang ut og det er typisk oss for tiden, sier Shala til Dagsavisen om kampens spillemessige største øyeblikk.

- Han pleier å sette de der han, sa Ronny Deila.

«Stolt av gutta»

Det ble en kamp som forventet på forhånd for Vålerengas trener og han synes det var mye positivt å ta med seg fra det intense derbyet.

– Jeg er stolt av gutta i dag og de sto opp i krigen. Vi kontrollerte kampen veldig bra og de skapte nesten ikke en målsjanse mot oss. Under det trøkket vi har vært under den siste tida, så er det en veldig veldig bra prestasjon. Det er synd vi ikke klarer å sette ballen i mål, for vi har en sjans der som vi bør sette, men organisasjonen og lagmoralen var fantastisk, sa Deila til Dagsavisen etter kampen.

Det gir han tro på å endelig hale i land en seier mot Brann neste kamp. Det har nå gått tolv kamper på rad uten seier for Vålerenga, men det er ikke mangel på selvtillit verken hos Deila eller spillerne.

– Brann har vi hatt bra tak på, så vi gleder oss til kampen, sier Deila om det som blir Vålerengas siste sjanse til å vinne mot en av sine store rivaler og gi fansen en veldig etterlengtet seier.

Å vinne krigen, la finspillet komme etterhvert og sette sjansene sine er mantraet som går igjen hos alle i Vålerenga. Får de med seg støtten fra supporterne, har alle i Vålerenga tro på at seiern skal komme mot Brann.

– Klanen var helt fantastiske i dag, så det er bare å takke de for støtten. Håper de kommer og blir vår 12. mann mot Brann så skal vi sørge for at det blir tre poeng, avslutter Shala, som blir en viktig mann for Vålerenga i innspurten.

KAMPFAKTA

Eliteserien fotball menn lørdag, 26. runde:

Lillestrøm - Vålerenga 0-0 

Åråsen Stadion: 9884 tilskuere.

Dommer: Tommy Skjerven, Kaupanger IL

Gule kort: Christian Dahle Borchgrevink, Vålerenga

Lagene:

Lillestrøm (4-4-1-1): Marko Maric – Tobias Sahlquist, Joonas Tamm, Simen Rafn – Daniel Gustafsson (Arnor Smarason fra 68.), Kristoffer Ødemarksbakken, Simen Kind Mikalsen, Aleksander Melgalvis (Erik Brenden fra 84.), Ifeanyi Matthew, Fredrik Krogstad – Thomas Lehne Olsen.

Vålerenga (4-2-3-1): Adam Larsen Kwarasey – Christian Borchgrevink, Johan Lædre Bjørdal (Sam Adekugbe fra 54.), Pierre Kanstrup, Ivan Näsberg – Deyver Vega, Magnus Lekven, Herolind Shala, Bård Finne (Ousmane Camara fra 90+2.) – Matthías Vilhjálmsson, Mayron George (Felix Horn Myhre fra 82.)

Mer fra Dagsavisen