Sport

De skinnende EM-stjernene

Cristiano Ronaldo (27). Nå har han heller ikke konkurranse av Lionel Messi.

KIEV (Dagsavisen): Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo? Hvem er best? Da handler diskusjonen om hvem som er verdens beste fotballspiller.

Nå behøver vi ikke den diskusjonen. For nå handler det om Europa, mens Barcelonas største spiller, Messi, kanskje befinner seg i hjemlandet Argentina.

Dermed er det Cristiano Ronaldo som vil skinne klarest på den europeiske fotballhimmelen. I alle fall så lenge Portugal greier å henge med.

Det er knyttet store tall til denne 27-åringen:

* Han ble verdens dyreste spiller da han gikk fra Manchester United og til Real Madrid for rundt 900 millioner kroner sommeren 2009.

* I dag anslås prislappen på ham til én milliard kroner.

* Hvis du googler Cristiano Ronaldo, får du 120 millioner treff. Wayne Rooney har til sammenligning 97 millioner treff, mens Sveriges Zlatan Ibrahimovic har 33 millioner.

* Men kanskje det mest imponerende: På sine 144 kamper i Real Madrid har han scoret 146 mål!

Femte mesterskap

Dette er Cristiano Ronaldos femte mesterskap. Det begynte med tårer på hjemmebane i 2004 da Portugal tapte for Hellas i finalen. I 2006 ble han buet av banen på grunn av all filmingen sin. I EM to år senere ble Tyskland for sterke i kvartfinalen. Og i VM i Sør-Afrika for to år siden ble Portugal sendt hjem av VM-vinner Spania. Derfor er det ikke rart at han nå sier:

- Jeg kommer ikke til å være fornøyd med min karriere før jeg har vunnet noe med Portugal.

Men da må han gå videre fra det som kalles «Dødens gruppe» i dette VM. Portugal kjemper om videre avansement sammen med Nederland, Danmark og Tyskland.

Ikke bare elsket

Cristiano Ronaldo skinner først og fremst med sin blendende teknikk og for å utføre de vanskeligste ting med den runde lærkula i stor fart. Dessuten har han noen beryktede dødballer.

Men gutten er ikke bare elsket for sine ferdigheter på den grønne gressmatta. Nesten ingen er mer kjent for å prøve å filme til seg frispark enn han. Dermed er han ikke akkurat med på å promotere slagordet om fair play i fotballen. Likevel kan ikke dette frata ham de unike ferdighetene han stadig framviser.

Oppkalt etter Reagan

Ronaldos fulle navn er Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro. Ronaldo-biten av navnet fikk han fordi faren var en beundrer av den tidligere amerikanske presidenten og B-skuespilleren Ronald Reagan.

Faren var alkoholiker, men han måtte oppdra lille Ronaldo alene. Moren er ukjent og borte. Pappaens alkoholvaner har satt sine spor. Cristiano Ronaldo toucher ikke en dråpe alkohol.

Flere stjerner

Selv om Ronaldo - etter vår mening - er den største av de skinnende stjernene i dette EM, er det også flere på den funklende fotballhimmelen.

La oss starte med Ronaldos naboland og landet der han tjener langt mer enn til sitt daglige brød - Spania.

Klubbkamerat Iker Casillas (31) har vært med i samtlige mesterskap på 2000-tallet. Han er kanskje verdens beste målvakt og den eneste som har greid å holde nullen både i en EM- og en VM-finale. Han har kontrakt med Real Madrid til etter 2017.

Xavi Hernandez fra Real Madrids erkerival, Barcelona, er den genierklærte midtbanegeneralen. Både i forrige EM og i VM i Sør-Afrika ble han regnet som den beste av alle. Og vi kan fortsette med en annen spanjol - Manchester Citys David Silva (26). Han har både en EM- og en VM-tittel å vise til, og denne sesongen har han også vunnet Premier League og detronisert byrivalen United.

Zlatan

Blant EMs 368 spillere fra 16 land (se også side 60-61), er Sveriges Zlatan Ibrahimovic en av dem som lyser på stjernehimmelen. Og skal Sverige ha suksess i dette EM, må den bosnisk-svenske spilleren også ha det. Første utfordring kommer mandag når Sverige har sin åpningskamp mot vertslandet Ukraina.

Ryktene går nå også om at han vil ta et nytt klubbytte. Både franske Paris St. Germain, Real Madrid og, naturligvis, Manchester City, snuser på ham. Zlatan regnes som Sveriges største spiller noensinne. Og dersom Sverige ikke skulle ta seg til VM i Brasil i 2014, vil dette være hans siste mesterskap.

Må vente

På stjernelista må vi også ta med Wayne Rooney (26). Hans problem kan bli at England kan være ute av EM før han får spille sin første kamp. Han soner en suspensjon og må stå over Englands kamper mot Frankrike og Sverige. Det kan bli skjebnesvangert for England. For Wayne Rooney er spilleren som kan vippe alt i Englands favør - et lag som ikke har lykkes i et mesterskap siden de vant VM på hjemmebane i 1966.

En annen som tilbringer sin fotballhverdag i England er Robin van Persie. Han bøttet inn 37 mål for Arsenal denne sesongen. Fortsetter han sin målkåthet på landslaget også, kan Nederland gå hele veien inn. Men han må ikke bare score mål. Han må også bedre kjemien til sin landslagssjef Bert van Maarwijk.

Robin van Persie jaktes også av andre klubber - blant andre Manchester United og Juventus. I den italienske klubben skal han være lovet to millioner kroner i uka.

Tyskland

Tyskland må også regnes som en av EM-favorittene. Podolski kan være målgarantisten, men Tysklands største stjerne er Bastian Schweinsteiger (27). Bare man leser navnet hans høyt, så hører man hvor tysk han er. Spilleren fra Bayern München kan bekle alle midtbaneplassene, og har også litt å revansjere. Noe av det siste vi så til ham, var da han brente Bayern Münchens siste straffespark i Champions League-finalen mot Chelsea på hjemmebane.

Et artig poeng er at Tyskland aldri har tapt en kamp der han har gjort mål.

Hjemmeidolet

Andrej Sjevtsjenko (36) har nok passert middagshøyden som fotballspiller både med hensyn til alder og kvalitet. Men vi skal ikke undervurdere hva han kan stelle i stand i sitt eget hjemland. Det kan den svenske backrekka få merke allerede mandag.

Men konklusjonen er klar: 
Cristiano Ronaldo - ingen over, ingen ved siden, men ganske mange et stykke bak.

Mer fra Dagsavisen