Sport

De leverer OL hvis de får lov

OL 2022: I et godt bortgjemt lokale midt i sentrum sitter gjengen som jobber med OL i 2022. At stopp­ordren kan komme når som helst, bekymrer ikke.

Hva skjer i Oslo i februar i 2022? Hvis det er opp til de 25 personene som nå sitter og jobber med Oslos OL-søknad rett ved siden av Klingenberg kino i Oslo sentrum, vil vi oppleve tidenes mest folkelige vinter-OL.

Kritikerne hamrer løs på byens politikere for at dette får skje. Regjeringsparti Høyre har ennå ikke bestemt seg for ja eller nei til OL. Bare Oslo Høyre er klare.

Sier regjeringen nei til statsgaranti, er eventyret over. Det har OL-arbeiderne tilsynelatende et avslappet forhold til.

- Dette er en fantastisk morsom jobb som handler om å skape muligheter for en by som skriker etter idrettsanlegg, sier Simen Bakken til Dagsavisen.

Han er en av planleggerne som sitter med bunker med tegninger over hva som kan komme. Eller tegninger som havner i en arkivskuff for evigheten.

- Her ser du deltakerlandsbyen og mediehovedkvarteret på Økern. Hvis det lander der. Vi er privilegert som kan være med og skape noe fra bunnen av, sier han.

Eksploderte

Vi er i Oslo kommunes lokaler. Akkurat nå er det Oslo 2022 som holder hus her. Toppledelsen er rekruttert fra Vann- og avløpsetaten, inkludert OL-sjefen Eli Grimsby.

«Wish it, dream it, do it», står det på et skilt som henger på informasjonssjefens kontor.

Dagsavisen får være flue på veggen under dagens ledermøte. Sommeraktiviteter er et av temaene. Oslo-OL vil ut i familieparkene i Norge, og ungdoms-OL i Nanjing. Bør Oslo/Lillehammer være der?

Noen mener de jobber med et luftslott. Andre mener de driver med noe som vil endre byen, slik OL i 1952 endret det daværende Oslo.

Tove Ingjerd jobbet som frivillig under OL på Lillehammer i 1994 og under ishockey-VM i 1999. Og hun var ansvarlig for sentrumsaktivitetene under ski-VM i Oslo i 2011.

- Vi kalkulerte med rundt 20.000 på seiersseremoniene på Universitetsplassen. På de heftigste kveldene kom det over 100.000. Det var ikke til å tro. T-banestasjoner måtte stenges på grunn av sikkerheten, sier Ingjerd, som ikke lar seg affisere av dystre meningsmålinger utenfor vinduene.

Gjenbruks-OL

Simen Bakken sitter egentlig med hele moroa i fanget.

Åpnings- og avslutningsseremoniene er storslagne under OL, og er den enkeltbegivenheten som sees av flest TV-seere. Nylig har amerikanske NBC kjøpt rettighetene for flere OL, inkludert 2022, uansett hvor det blir avviklet.

- Hvor skal ilden tennes, Bakken?

- På Bjerkebanen! Der er det stor og flott plass, sier Bakken, som har sett Oslo med nye øyne underveis i prosessen.

Egen seremonistadion har aldri vært noe tema. Han vet at Osloidretten trenger hvert eneste anlegg. Storstua for ishockey blir flerbruksanlegg etter OL.

Milevis foran

Lenger inn i gangen sitter John Aalberg. Han er OL-veteranen framfor noen her. Han har vært involvert i fem OL tidligere og var ansvarlig for skistadion i Salt Lake City i 2002 og Vancouver 2010. Stedene het Soldier Hollow og Whistler. Og han kan begeistret fortelle at begge de to skiarenaene er i flittig bruk blant langrennsløpere.

- Planene til Oslo ligger milevis foran hva jeg har opplevd andre steder, sier Aalberg, som var sportssjef under ski-VM i 2011.

2018 ble stoppet

Oslos OL-arbeid har startet nesten fra scratch. Men byen lagde et konsept for 2018-lekene også, der det ble en nasjonal kamp mellom Oslo, Trondheim og Tromsø om å bli Norges kandidat. Ekspertgruppen som gikk gjennom konseptene ga Oslo best karakter. Men idrettsstyret valgte Tromsø. Som så ble stoppet da det daværende idrettsstyret skjønte at grunnlagsarbeidet ikke var godt nok. Prosessen ble stoppet før den kom på regjeringens bord.

Nå er situasjonen helt annerledes.

Sotsji-OL var dårlig reklame for både OL som konsept og «pampene» i IOC. Nylig var IOC-president Thomas Bach på besøk, men han var ikke innom Oslos OL-base. Det hadde han ikke lov til. Formelt var han her for å besøke ungdoms-OL på Lillehammer. Men alle så besøket hans i en større sammenheng.

Mange deadline

I dag er det fire kandidater igjen: Beijing, Almaty, Lviv og Oslo. «Alle» sier at IOC ønsker seg Oslo. At OL er ønsket tilbake til et vestlig demokrati. Men IOC består av over 200 medlemsland med vidt forskjellige kulturer.

- Vi må ikke glemme at vi også deltar i en reell konkurranse om faktisk å få lekene, sier OL-direktør Eli Grimsby.

Hun vet at Almaty i Kasakhstan har et godt og kompakt konsept. Og hvis kineserne vil ha OL vet alle hva slags ressurser som settes inn. Men det bringer neppe OL «ned», hvis noen ønsker det.

Fortsatt er den norske opinionen den tøffeste utfordreren. Vi får ikke noe OL uten nasjonal entusiasme.

Stian Gundersen og Aziz Elkhou sitter med økonomi og regnskap.

- Her er det 15 ansatte og resten konsulenter, og alle smiler, sier Elkhou som ikke aner hva han gjør i februar 2022. Eller februar 2015.

Mer fra Dagsavisen