Fotball

De kan restarte Norge

FOTBALL: Her kommer fotballandslagets framtid. Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli skal restarte et Norge på bunn.

GOLDEN BAY: I kveld kan han bli tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp i fotball. Dagen før oppførte Martin Ødegaard seg igjen like voksent i møte med pressen som vi er blitt vant til å se ham på banen.

Det er lett å glemme at gutten som gir reflekterte og fornuftige svar på all slags spørsmål bare er 15 år gammel, og litt lettere å forstå hvorfor så mange faller for fristelsen til å stille egentlig uhørte forventninger til Strømsgodsets unge juvel.

- Det føles godt å være her. Det er en fin gjeng, og en fin gruppe å komme inn i. Vi bor på et fint hotell, og det er et proft opplegg, sier Ødegaard til NTB.

- Det er stor forskjell fra eliteserien og landskampen mot Emiratene. Det er et helt annet trøkk nå.

Han er klar til å bidra med det han kan på banen, også om han skulle få sjansen fra start.

- Jeg vil jo spille så mye som mulig. Jeg føler at jeg ble tatt ut her fordi jeg er klar for det, men det er ikke noe jeg tenker mye på, sier han.

To typer

Mange vil se Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli på banen samtidig. Mens Dæhli er opplagt i en startellever, er ikke Ødegaard det. Begge passer i den sentrale rollen bak spissene. I kveld vil Dæhli antakelig få den jobben. Om Ødegaard starter, blir det antakelig på kant.

- Vi skal ha ballen mye i laget. Og vi er spillere som er i stand til det. Vi har mange landslagsspillere som vil styre kampene nå, og det gleder meg, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Også han er imponert over hvordan Martin Ødegaard takler oppmerksomheten. Og det er ikke tilfeldig at Ødegaard og Dæhli deler rom.

- I fotball handler det om å utvikle relasjoner. Disse to gutta har mye å snakke om, sier Høgmo.

Oppmerksomhet

Martin Ødegaard er ikke veldig opptatt av alt som skrives og menes om ham.

- Jeg kommer over en del via sosiale medier, men jeg sitter ikke og søker opp ting. Det er mye rart, sier Ødegaard, som setter pris på at Fotballforbundet skjermer ham for en del. Blant annet har britiske The Sun og japansk TV fått avslag på henvendelser.

Sigurdur Jónsson er fortsatt den yngste som har spilt EM-kvalifiseringskamp i fotball. Han var 16 år og 251 dager gammel da han spilte for Island mot Malta i 1983. I dag er Martin Ødegaard 15 år og 297 dager gammel.

- Jeg har fått med meg at jeg kan bli den yngste. Det betyr ikke så veldig mye, men litt kult og morsomt er det, sier han.(NTB)

Mer fra Dagsavisen