Sport

De har spilt VM-finale før. De tok bronse i 1994. Sverige er en fotballstormakt.

Kollektivets kraft. Laget uten stjerner. Sverige gir lagbyggingen et nytt ansikt. Victor Nilsson Lindelöf vet alt om dette.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

KOMMENTAR: REIDAR SOLLIE

I teorien skulle han være dette svenske landslagets største stjerne. Det står Manchester United bak navnet hans. Han møter lagkamerater i Samara i ettermiddag. Men han er ikke noen stjerne i United. Mange mener han var et feilkjøp.
Derfor er det et paradoks at nettopp han kan være mannen som bidrar til at den engelske drømmen om en VM-finale for første gang siden 1966 kan ende hundre mil øst for Moskva i ettermiddag. José Mourinho kjøpte svensken, men har nesten ikke benyttet hans tjenester.
Sveriges største stjerne heter Andreas Granqvist, spiller til daglig i russiske Krasnodar, men har nå sagt nei til nye millioner av rubler og vender hjem til sin barndomsklubb Helsingborg på tampen av karrieren. For en måned siden bar han et ikke-navn i internasjonal fotball. Nå kan han bli kåret til VMs beste forsvarsspiller.
Mange ser på den svenske framgangen som en sensasjon. Det er feil. Sverige er Nordens største fotballnasjon og de har vært det lenge. VM-finalen på hjemmebane i 1958 skapte de første svenske legendene, siden har Sverige (i motsetning til Norge) tatt det for gitt at svenskene skulle kvalifisere seg til sluttspill. Da Norge var nesten blendet av vår første VM-deltakelse etter krigen, i 1994, gikk Sverige helt til semifinale. De tapte 0–1 for Brasil. Men vant bronsefinalen 4–0 over Bulgaria.
Men der 1994-årgangen hadde store profiler som Thomas Brolin, Thomas Ravelli og Henke Larsson er 2018-årgangen mest kjent som den første ETTER Zlatan Ibrahimovic.
I ettermiddag får eksempelvis Emil Krafth oppgaven med å ta jobben på høyrebacken i fraværet av en suspendert Mikael Lustig. Krafth er ikke United-spiller, han er United-supporter. Og får jobben med å temme et av sine store forbilder, Englands mest rutinerte spiller Ashley Young.
Norges landslagssjef Lars Lagerbäck er lite forbauset over det som skjer. Lagerbäck har vært en av rådgiverne for dagens landslagssjef Janne Andersson og han vet alt om hvordan bygge lag uten stjerner. Det er det han holder på med i Norge. 
Men Sverige har klart dette ganske lenge. De gjør det ved å gi spillere tllit etter at de mislykkes. Spissen Marcus Berg har flest avslutninger i dette VM uten å score mål. Han gråt da kvartfinaleplassen var klar. På andre siden av banen står Harry Kane med seks mål på ni avslutninger. Ingen har vært mer effektiv. Men da er vel tida inne for Berg?
PS. Avspark i Samara lørdag klokka 16.00.

Mer fra: Sport