Maiken Caspersen Falla (f.v.), Kari Vikhagen Gjeitnes, Marit Bjørgen, Celine Brun-Lie og Ingvild Flugstad Østberg utgjør torsdagens norske kvinnelag i sprint. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB SCANPIX

De blomstrer bak Bjørgen

Alle peker på Marit Bjørgen som den store VM-favoritten. Men på torsdagens sprint kan de hardeste angrepene komme fra egne rekker.

Av Terje Alstad

FALUN:  Marit Bjørgen (34) er på alles lepper i Falun for tiden, men bak henne på torsdagens sprint er det fire sultne norske jenter som også går for gull.

– Jeg tror jeg har en bra sjanse her. Jeg har vært tre ganger på pallen denne sesongen og i de fleste finalene. Jeg har hatt en veldig bra periode før VM og gjort alt jeg ønsket i forberedelsene, så jeg er der jeg skal være. Jeg har ingen unnskyldninger hvis ikke kroppen fungerer, sier Maiken Caspersen Falla (24), som ble olympisk mester på skøytesprinten i Sotsji i fjor vinter.

Falla ligger også på tredjeplass i sprintverdenscupen denne sesongen.

– Målet er helt klart medalje, sier hun selvsikkert.

Medaljeambisjoner

Også Ingvild Flugstad Østberg (24), som ble nummer to i OL-sprinten bak Falla, er en annen stor utfordrer til Bjørgen torsdag. Østberg er på andreplass i sprintverdenscupen.

– Det har gått over all forventning denne vinteren. Jeg satte meg som mål før sesongen at jeg skulle ta medalje på den individuelle sprinten. Det er fortsatt målet, sier hun.

Den tredje av de norske utfordrerne er Celine Brun-Lie (26). Oslojenta har vist stigende form og kvalifiserte seg gjennom pallplassen i estiske Otepää for en måned siden.

– Jeg har litt høyere forventninger til meg selv enn jeg har hatt før andre mesterskap. Jeg ser på meg selv som en outsider, men jeg går selvsagt for gull. Det gjør vi nok alle, men jeg må ha litt flaks og ha dagen om jeg skal lykkes, sier hun.

Gjeitnes vant i Falun

Den siste på laget er Kari Vikhagen Gjeitnes (30). Moldejenta har spisset sprintformen denne sesongen og sikret seg den aller siste sprintplassen etter sterk innsats i Östersund sist helg. Der så hun sterkest ut fra prologen og fram til finalen, men en dårlig start der førte til at hun ble nummer fire.

– Jeg prøver ikke å legge noe press på meg selv. Jeg skal se på det som et vanlig skirenn, sier VM-debutanten.

Gjeitnes vant sprintrennet i Falun for litt over en måned siden i skandinavisk cup. Der var sterke løpere som Brun-Lie, Charlotte Kalla og Stina Nilsson på startstreken.

– Det kan kanskje være en fordel at jeg har konkurrert her før, men det blir et helt nytt renn med mye tøffere konkurranse denne gang, sier 30-åringen.

Trekker fram Stina Nilsson

Sprinttrener Roar Hjelmeset vil ikke si så mye om hvem han ser på som den største utfordreren til Bjørgen.

– Vi har fem veldig gode utøvere på start, men det er nok Ingvild og Maiken som har størst sjanse til å kjempe om medaljene i tillegg til Marit. Både Kari og Celine må ha en veldig god dag for å komme på pallen, men det er helt klart mulig. Alle de fem norske er finalekandidater, sier han.

Og av de utenlandske konkurrentene?

– Da er det helt klart Stina Nilsson som er den sterkeste konkurrenten, avslutter Hjelmeset.

Torsdagens prolog starter klokka 13, mens finaleheatene begynner klokka 15.15. (NTB)