Danmarks keeper Stina Lykke Petersen i aksjon i EM i Nederland i sommer.

Danmarks kvinnelandslag spiller igjen

Danmarks fotballforbund (DBU) og Spillerforeningen er blitt enige om en delavtale som gjør at kvinnelandslaget spiller VM-kvalifisering mot Kroatia tirsdag.

Av Sjur Natvig

Avtalen kom på plass samme dag laget skulle møtt Sverige i storkamp i kvalifiseringen, men kampen i Göteborg ble avlyst fordi partene i den danske arbeidskonflikten ikke ble enige i tide.

De uttatte danske spillerne boikottet de oppsatte treningene fra mandag til torsdag, men møtte til samling fredag.

– Det er viktig at vi har fått på plass en delavtale som gjør det mulig å spille VM-kvalifiseringskampene og som samtidig betyr at begge parter har tatt ansvar for å forhandle videre og få til en kollektivavtale så snart som mulig, sa stjernen Pernille Harder i en pressemelding.

De videre forhandlingene vil foregå med det europeiske fotballforbundet UEFA og den internasjonale spillerforeningen FIFPro som meglere.

– Kunne reddet Sverige-kampen

Keeper Stina Lykke hevder at spillerne allerede onsdag tilbød DBU og inngå en delavtale som kunne reddet kampen mot Sverige, men at forslaget ble avslått.

– Vi framsatte forslaget onsdag kveld, da det fortsatt var mulig å spille kampen. DBU valgte likevel å avlyse den. Vi har ikke fått noen forklaring på det, sier Lykke til dansk TV2.

Danmark tok et sensasjonelt EM-sølv i sommer, og spillerne ble helter i hjemlandet, men siden skar det seg helt i forhandlinger om en ny landslagsavtale.

Et krav om at DBU må påta seg arbeidsgiveransvar for spillerne under samlinger viste seg å bli et uoverkommelig hinder, og spillerne boikottet treninger under samlingene både i september og oktober.

I september måtte det utsolgte revansjoppgjøret for EM-finalen mot Nederland avlyses, men en midlertidig avtale gjorde at spillerne stilte opp i bortekampen mot Ungarn i VM-kvalifiseringen og vant den 6-1.

VM-trøbbel

Denne uken blusset konflikten opp igjen, med det resultat at Danmark meldte forfall til storkampen mot Sverige, noe som ventelig medfører 0-3-tap og kjempetrøbbel i VM-kvalifiseringen. Det kan også vente ytterligere straff, og kanskje kastes danskene ut av kvalifiseringen.

Partene ser ut til å ha innsett alvoret og hindret fredag iallfall et dansk forfall også til kampen mot Kroatia i Zapresic.

Avtalen som er inngått er igjen bare midlertidig, men i jakten på en permanent avtale kobles FIFPro og UEFA inn som meglere.

– Med deres hjelp har jeg tro på at vi vil bli enige, sa Stina Lykke. (NTB)