Dagsavisens tabelltips. Hvem kan slå City?

Manchester City vant Premier League på suverent vis forrige sesong. Byrival United kom nærmest da, men kanskje er Liverpool den tøffeste utfordreren for de lyseblå denne gang.

 

Vudert av Espen H. Rusdal, Jørn Henriksen Skjærpe og Haakon Frydenberg Thon

Pep Guardiolas City-mannskap feide all motstand av banen i 2017/2018. Manchester United på 2.-plass var hele 19 poeng bak bynaboen. City endte på rekordhøye 100 poeng, noe ingen var i nærheten av å matche.

Gapet er stort. Veldig stort. City-troppen ser bunnsolid ut også når 2018/2019 sparkes i gang. Den største utfordreren kan fort bli Jürgen Klopp og Liverpool. Merseyside-klubben pekes på som sommerens overgangsvinner. Alisson Becker skal løse Klopps keeperproblem, mens spillere som Fabinho og Naby Keita skal styrke midtbanen ytterligere. Kanskje hjelper det også at Klopp tilsynelatende har et psykologisk overtak på Guardiola. Liverpool slo City ut av mesterligaen på en overbevisende måte forrige sesong.

Manchester United har ikke hatt den sesongoppkjøringen som manager José Mourinho ønsket seg. Portugiseren ville ha flere forsterkninger. Fred, Diogo Dalot og Lee Grant har kommet inn, men er det nok? Da denne avisen gikk i trykken i går, kort tid før overgangsvinduet stengte i England, var det kun de tre som hadde kommet inn av nyervervelser. Mourinhos mannskap har ikke overbevist i treningskampene før sesongstart. Så gjenstår det å se om portugiseren får hevet laget (nok) likevel. Mye av ansvaret hviler på stjernen Paul Pogba.

Tottenham flytter inn på sitt nye stadionanlegg denne sesongen. Dét skal i utgangspunktet slå positivt ut. Men hva med forsterkningene? Heller ikke denne sesongen har Spurs-fansen fått det de ønsket på overgangsfronten. Nøkkelspillerne Harry Kane og Dele Alli er imidlertid fortsatt på plass. Det holder akkurat til mesterligaplass, tror vi.

Chelsea har sparket Antonio Conte ut dørene på Stamford Bridge. Inn har landsmannen Maurizio Sarri kommet. Keeperkjempen Thibaut Courtois har forsvunnet, men er erstattet av rekordkjøpet Kepa Arrizabalaga. Spanjolen er et utrolig talent, men kan han få en tøff start i en mer fysisk liga?

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Arsenal starter livet etter Arsène Wenger. Unai Emery har ikke brukt store summer på spillerkjøp. Hans viktigste oppgave blir trolig å få en nøkkelspiller som tyske Mesut Özil til å fungere bedre enn det Wenger klarte.

Les også: Her er Premier League-oppsettet

1 .Manchester City
+ Ikke mistet noen sentrale brikker, Pep har fått jobbe videre nok et år. Virker bunnsolid over hele fjøla.

- Lengter etter Champions League-trofeet. Hvor mye energi vil forsvinne i kampen om å hevde seg i Europa?

2. Liverpool
+ Ligaens giftigste angrep. Fått inn viktige defensive brikker med ny keeper (Alisson) og to sentrale midtbanespillere (Keita, Fabinho). Dekningen begynner å bli svært god samtidig.

- Til tross for bedre dekning er det likevel litt tynt i midtforsvaret dersom skader og suspensjoner skulle slå til. Må snøre igjen bakover samtidig som de bevarer det offensive.

3. Manchester United
+ Beholdt laget som tok sølv i fjor. Har fått inn Fred som skal gi Pogba muligheten til å vise seg fram i enda større grad. Virker generelt solid.

- Har sett fryktelig tamme ut i oppkjøringen til sesongen. Mange mener mye om klubben. Avhengige av å levere fra start for å få med seg publikum og skape positivitet.

4. Tottenham
+ Kontinuitet både på trener- og spillersida. Ikke mistet noen av sine store stjerner. Godt likt trener som allikevel er avhengige av å ta stadig nye steg. Ny stadion som både spillere og publikum har ventet lenge på. Kan gi laget det lille ekstra.

- Ingen inn, ingen ut. Som vanlig i Tottenham under Pochettino. Det at de ikke har mistet noen betyr samtidig at ingen nye har kommet inn. Ny White Hart Lane kan også by på utfordringen. Hvor fort klarer spillere og supportere å gjøre dette til deres egen hjemmebane?

5. Chelsea
+ Tok gull i 2015 etterfulgt av en skuffende 10. plass året etter. Svarte med å vinne serien på ny i 2017, for så å følge opp med en ny skuffende plassering forrige sesong (5. plass). Lukter nytt seriegull ut fra statistikken.

- Fotball er ikke statistikk. Chelsea er nødt til å heve seg etter fjorårssesongen. Flere spørsmålstegn enn minustegn rundt dette laget egentlig. Hvordan vil rekordsigneringen Kepa Arrizabalaga fylle tomrommet etter Thibaut Courtois og hvordan vil trenerbytte slå ut?

6. Arsenal
+ Klarer lagets nye trener Unai Emery å få enda mere ut av toppspillere som Aubameyang, Lacazette, Özil og Mkhitarjan kan det fort bli enda høyere for Arsenal. Men det er tøff konkurranse i toppen. Forsterker bredden defensivt med målvakt Bernd Leno og backen Stephan Lichtsteiner.

- Arsene Wenger kommer ikke til å ta plass i managerstolen på Arsenals kamper for første gang på 22 år. Dette kan selvfølgelig være en fordel, men Emery har store sko og fylle og publikum forventer forandringer. Til det bedre.

7. Everton
+ Richarlison fra Watford kan vise seg å bli en sterk signering for Everton. Også hentet Lucas Digne som forsterker laget defensivt. Fantastisk hjemmepublikum som alltid støtter opp om laget. Skulle Eveton levere gode prestasjoner i tillegg kan det bli ordentlig trivelig på Goodison.

-  Store utskiftninger i både spillerstallen og i trenerapparatet, som vanlig. De foregående sesongene har også sett oppløftende ut for Everton på denne tiden. Både med tanke på spillerkjøp og som regel en ny trener til første serierunde. Vil det bli noen større forbedring i år? Neppe.

8. West Ham
+ Har vært svært aktive på overgangsmarkedet og hentet kjente navn som Fabianski, Wilshere, Yarmolenko og Felipe Anderson. Spesielt sistnevnte kan bli en joker. Slår Felipe Anderson til har West Ham skaffet seg en klassespiller. Wilshere kan også fort bli en suksess på London Stadium.

- West Ham må finne roen på London Stadium og etter hvert gjøre det til sitt eget. Foreløpig sitter man med følelsen av at West Ham er det eneste laget i Premier League uten hjemmekamper.

9. Leicester
+ Som vanlig kan vi forvente oss masse energi og trøkk når Leicester stiller på startstreken. En herlig mentalitet i klubben om at «alt er mulig». Så får vi se om det er det også i år. God keeper i Kasper Schmeichel.

- Riyad Mahrez har forsvunnet til Manchester City og Leicester har dermed mistet nok en nøkkelspiller fra gullsesongen I 2015/16. Begynner å se mer og mer ut som et helt ordinært Premier League-lag. Men det gjorde de før sesongstart i 2015 også …

10. Crystal Palace
+ Har klart å beholde Wilfried Zaha. Et fyrverkeri av en angrepsspiller som kan skape trøbbel mot absolutt alle forsvar i hele ligaen. Skal også bli spennende å se hva nyinnkjøpte Cheikhou Kouyate og Max Meyer kan bidra med.

- Wilfried Zaha setter vi også her. For det er litt for mye som avhenger av at akkurat han leverer. Lite å falle tilbake på dersom vingen skader seg eller ikke finner formen.

11. Fulham
+ Gikk ubeseira av banen i 27 av de 30 siste kampene i mesterskapsserien da de rykket opp forrige sesong. Skal bli spennende å følge stjerneskuddet Ryan Sessegnon som var en stor del av lagets suksess i fjor. Samtidig har André Schürrle kommet på lån fra Dortmund. Det kan bli morsomt for Stefan Johansens lag denne sesongen.

- Mesterskapsserien er noe annet enn Premier League. Mange spillere må tilpasse seg en litt annen type fotball og et høyere tempo. Hvor fort spillerne klarer å justere seg vil bli avgjørende.

12. Southampton
+ Mark Hughes har hentet inn norske «Moi», Og sarpingen blir en viktig nøkkel for at Southampton skal lykkes. Vi tror han kommer til å lykkes på den engelske sørkysten, slik nordmenn før han har gjort.

- Hadde en svak fjorårssesong og må vise tidlige tegn til forbedringer om ikke et ellers tålmodig hjemmepublikum skal bli rastløse. Mark Hughes har nok det som skal til for å holde Southampton flytende, men har han det som skal til for å løfte de oppover på tabellen? Troppen bør være god nok for en 12. plass.

13. Bunley
+ Bunnsolid defensivt. Klarer de å bevare gjerrigheten fra forrige sesong kan Burnley nok en gang kjempe seg inn høyere opp på tabellen. En av ligaens beste trenere i Sean Dyche. Ikke hentet de store signeringene, men du kan være sikker på at Dyche har en plan.

- Kjemper om spill i europaligaen. Skulle de klare å ta seg til gruppespillet vil det bli en helt ny erfaring for hele klubben, og det kan ta både fokus og energi vekk fra Premier League.

14. Newcastle
+ Rafael Benitez. En smart mann som nok skal få kjenne pusten fra mesterskapsserien i nakken, men vi tror han holder så hardt i tøylene at han ikke vil falle av hesten i år heller. Har fått inn noen forsterkninger, men er det nok?

- Rafael Benitez selv mener i hvert fall at det ikke er nok, og har etterlyst enda flere spillere inn mot sesongstart. Hvordan spillerlogistikken skal utføres er et betent tema i Newcastle og klubben virker splitta mellom trener Benitez og supporterne på den ene siden og styret på den andre. Klarer alle å dra i samme retning og skape positive overskrifter vil det hjelpe. Da trenger de gode resultater.

15. Wolverhampton
+ Vant mesterskapsserien soleklart forrige sesong og har forsterket ytterligere denne sesongen med blant annet Joao Moutinho fra Monaco.

- Seiersvante ulver kan få slite med å justere seg og bli vesentlig mer defensive enn forrige sesong. De må passe seg for å ikke bli naive, men samtidig må de våge. Den vanskelige balansegangen blir nøkkelen for Wolves.

16. Watford
+ Ser ut til å gå mot en ny spennende sesong i bunnstriden for Watford, men vi tror de klarer seg. Det er noe solid og trygt over Watford. De kommer til å plukke poeng jevnt og trutt og til slutt vil det være nok til en 16. plass.

- Har mistet Richarlison til Everton. På papiret ser det ikke ut til at de har klart å erstatte han. Tøffere konkurranse for hvert år gjør at Watford faller noe tilbake.

17. Bournemouth
+ Eddie Howe styrer fremdeles skuta på sørkysten og det skal de være glade for. Treneren er en viktig del av Bournemouths suksess. Få utskiftninger gir kontinuitet som ofte ser ut til å være en undervurdert faktor. Joshua King har virket frisk i sesongoppkjøringen og kan fort bli en nøkkel til Bournemouths suksess.

- Kontinuitet betyr samtidig at klubben ikke har hentet inn noen spennende forsterkninger. Howe må derfor stole på at den samme troppen som gjorde jobben i fjor, vil ta steg og løfte seg ytterligere hakk i år. Spørsmålet er hvor mange flere hakk flere av spillerne faktisk har å gå på. Fare for at de stagnerer litt.

18. Brighton
+ Solid sesong etter opprykket til Premier League i fjor der de til slutt endte som nummer 15. De trenger den samme lidenskapen og energien om de skal gjenta bedriften.

- Akkurat det å beholde lidenskapen og energien er ikke like lett i sesong nummer to. Vi tror Brighton vil måtte ta den tunge veien ned når vi kommer til mai.

19. Huddersfield
+ Har henta Jonas Lössl fra Mainz som ny målvakt. Satser nok på å forsvare seg til en ny kontrakt i Premier League. Og akkurat forsvare seg er Huddersfield gode på.

- Sliter derimot med det offensive, og vi tror ikke de klarer å forsvare seg til nok poeng denne sesongen.

20. Cardiff
+ Tilbake i Premier League igjen etter at de rykket ned i 2013/14-sesongen. Den gang var de seks poeng unna å klare seg så kanskje klubbens erfaring fra Premier League-fotball kan gi dem en liten fordel. Godt hjemmepublikum.

- Hentet inn få forsterkninger og vi tror det skal bli et tøft år for Cardiff. Lite som egentlig tyder på at de skal klare å holde plassen. Men hvem vet? Mange tippet Leicester på nedrykk den samme sesongen de vant serien.