Da Ronaldo satte fyr på fotball-VM

(Portugal - Spania 3-3). Cristiano Ronaldo prøvde på alt. Og lyktes. Han startet med hat trick i VMs første fyrverkeri av en kamp. Diego Costa viste hva Spania har inne. Det var fotball på det vakreste og mest intense vi fikk se fredag kveld.

KOMMENTAR

Fisht stadion i Sotsji tok vi farvel med da tre norske jenter sto på seierspallen under avslutningsseremonien for vinter-OL for fire år siden.

Vi har sans for gjenbruk, men vi så ikke for oss den forestillingen Portugal og Spania leverte fredag kveld. Det var faktisk en kamp for evigheten. Heldigvis er resultatet ingen krise for noen av dem.  For vi får vel begge disse lagene videre uansett? Ja, vi kan til og med få dem i finalen.

Det er ikke alltid mange mål garanterer gode fotballkamper, men når vi ser på hvordan denne thrilleren ble rullet opp, er det bare å la seg rive med. For her var det verdensklasse i mange ledd. Servert av verdens beste spillere. Og en keepertabbe som krydder på en kveld som skulle dekke hele spekteret.

Cristiano Ronaldo viste hva han vil med dette mesterskapet. Straffen for skatteunndragelse som kom noen timer før avspark, preller dessverre bare av. Dette er ikke virkelighetens fotballspillere. Men de unike. Ronaldo satte fart i kampens første angrep og både skaffet straffesparket og satte det selv i mål. Deretter iscenesatte han noen kontringer som er blant de raskeste og mest presise vi har sett. Og han avslutter selvsagt med et frispark oppe i vinkelen. Og vinnerskallen kjempet knallhardt for å få sitt fjerde i en kap der han nitti minutter jobbet beinhardt for laget. Kan det gjøres bedre? Neppe.

På den andre siden: Kraftpakka Diego Costa viste hvilke muskler han har. Og hvordan han kan bruke dem. Ja, noen ville nok blåst av for frispark rett før han scoret sitt første mål, men måten han fullførte bevegelsen på var forbløffende. Og det var altså en kveld der scoringen til Nacho Fernandez ikke når opp i kamp om hyllesten av Ronaldo. Men måtte alle unggutter nyte og lære hvordan et vristspark skal utføres.

Forløpet til kampen var historisk oppsiktsvekkende. Det er jo unikt at en VM-favoritt sparker treneren sin to dager før avspark. Fernando Hierro fikk en debut han aldri vil glemme. Også han måtte dusje da dette fyrverkeriet var over.

Hvordan trenerskiftet ville påvirke Spania var et åpent spørsmål. Men dette veteranlaget vet jo hva de kan. Og hva de kan få til sammen. 

Men denne kvelden hanldet først og fremst om Cristiano Ronaldo. For to år siden måtte han gråtende bryte EM-finalen, men overtok i stedet coachingen på sidelinja. Og vant. Det er sagt at årets VM er den endelige duellen mellom ham og Lionel Messi. Messi entrer scenen lørdag. Nå har Ronaldo scoret i fire VM på rad og de som så kroppspråket hans denne kvelden vet hvor han legger lista: VM-gull. Men da må han altså bringe Portugal til VM-finalen i Moskva søndag 14. juli.

Fikk vi se VMs beste kamp? Det kan hende. Men det er jo faktisk fire uker igjen.....Som vi skrev før kampen: Blir det i finalen vi får se disse lagene mot hverandre igjen? 

KAMPFAKTA
1. runde gruppe B fredag:
Portugal – Spania 3-3 (2-1)

Fisjt stadion i Sotsji, 43.866 tilskuere

Mål: 1-0 Cristiano Ronaldo (str. 4), 1-1 Diego Costa (24), 2-1 Ronaldo (44), 2-2 Costa (55), 2-3 Nacho (58), 3-3 Ronaldo (88).

Dommer: Gianluca Rocchi, Italia.

Gult kort: Sergio Busquets (17), Spania, Bruno Fernandes (28), Portugal.

Lagene:

Portugal (4-2-3-1): Rui Patricio – Cedric, Pepe, José Fonte, Raphaël Guerreiro – William, João Moutinho – Bernardo Silva (Ricardo Quaresma fra 69.), Goncalo Guedes (André Silva fra 80.), Bruno Fernandes (João Mário fra 68.) – Cristiano Ronaldo.

Spania (4-2-3-1): David de Gea – Nacho, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Sergio Busquets, Koke – David Silva (Lucas Vázquez fra 86.), Isco, Andres Iniesta (Thiago Alcantara fra 70.) – Diego Costa (Iago Aspas fra 77.).

Øvrig kamp i denne pulja fredag: Marokko - Iran 0-1.