FFKs reservekeeper Sven «Kula» Halvorsen må se Strømsgodset score enda en gang i finalen i 1969.

Da målfest var garanti

Skeid – Godset i ny duell, og Kråkerøy som stand-in for FFK. Cupen tar de rareste vendinger.

 

Blar man tilbake til 1969 i cuphistorien blir mange våte i blikket.

4-4 på Ullevaal

Den klassiske finalen mellom Fredrikstad og Strømsgodset, som måtte spilles to ganger. Der omkampen ga scoringsrekord, 5-3 til Strømsgodset i deres første cupseier.

Og før det: Kvartfinalen Skeid – Strømsgodset, som også gikk til omkamp etter legendariske 4-4 på Ullevaal stadion.

I kveld møtes Skeid og Strømsgodset, ikke på Ullevaal, men på Nordre Åsen. Og på Fredrikstad stadion er det ikke FFK som er Vålerengas motstander, men Kråkerøy.

– Matservering og VIP på en Kråkerøy-kamp, liksom!

Les også: – Matservering og VIP på en Kråkerøy-kamp, liksom!

Var spesielt

Dagens trenere for Skeid og Strømsgodset, Tom Nordlie og Tor Ole Skullerud, var ikke koblet på da denne cuphøsten utspant seg. Nordlie var ikke hektet på fotballen ennå, og Skullerud var ikke født.

Men det var Kjell Kaspersen, Skeids daværende keeper, som syntes møtene med Strømsgodset var spesielle.

– Det var noe eget med kampene mot dem. Personlighetene. Ingar og Steinar Pettersen, som alltid scoret mot oss, og sikkert de fleste andre også, sier Kjell Kaspersen til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tre omkamper

Kvartfinalen mellom lagene i 1969 endte 4-4 etter en ellevill forestilling. Den gang var det tid til omkamper, og den vant Godset 2-1 på Marienlyst.

I dag skiller det to divisjoner mellom lagene. Så får vi se hvor synlig det blir på Skeids hjemmebane der Godset aldri har spilt før: Nordre Åsen.

Ut med FFK

Seieren over Skeid den gangen ledet Strømsgodset til klubbens første semifinale (Hamkam) og finale mot FFK. Laget spilte altså omkamper i både kvart-, semifinale og finale. Har noen lag hatt lengre vei til gullet noen gang?

For etter 2-2 i den første finalen (utligning på overtid ved Thorodd Presberg) endte det med 5-3 til Godset i finale nummer to, den mest målrike i cuphistorien.

I FFKs mål, den noe overvektige marinesoldaten Svein «Kula» Halvorsen, en smått legendarisk opptreden i cuphistorien, det også.

I kveld er ikke FFK i andre runde, men Kråkerøy. De slo ikke bare FFK i 1.runde, de gjorde det til og med på Fredrikstads hjemmebane, som er «reservearena» for Kråkerøy i kveld også.

– Vårt mål er å vinne cupen. Vi tar selvsagt denne kampen på det største alvor, sier VIF-trener Ronny Deila, som tapte 0-2 i nabobyen Sarpsborg søndag.

 

Utvalgte cupkamper i kveld 18.00

Kråkerøy – Vålerenga, Moss – Sarpsborg, Skeid – Strømsgodset, Grorud – Elverum, KFUM Oslo – Bærum, Mjøndalen – Kvik Halden, Strømmen – Kjelsås, Ull/Kisa – Alta, Brumunddal – Lillestrøm, Finnsnes – Tromsø, Hødd – Molde, Lysekloster – Brann, Raufoss – Sogndal, Tynset – Rosenborg 18.30.