Sport

Da «Ivers» herjet med Sverige. Hans siste scoring på landslaget

KOMMENTAR: Sist Norge møtte Sverige i en tellende kamp? Det var da Odd Iversen scoret sitt siste mål på landslaget. Og Sverige hadde et lag med personligheter.

Du må ha levd en stund for å huske det. Men VM-kampen i september 1977 er altså siste gang disse to naboene har møtt hverandre i en tellende poengkamp i fotball. Siden har de unngått hverandre i all EM- og VM-kvalifisering. Nå skjer det igjen. Det er jaggu på tide.

Det er også hovedgrunnen til at denne kampen nærmest solgte seg sjøl mens vinteridrettene pågikk. Ingen av dagens landslagsspillere var født da Odd Iversen og Rune Ottesen scoret målene i 2-1 seieren høsten 1977. Da tok Norge av og levde i drømmen om å delta i VM i Argentina året etter. Men i stedet for å slå Sveits 4-0 borte i siste kamp (som måtte til), ble det 0-1 og nytt mesterskap uten norsk deltakelse.

Kampen er mest kjent for duellen mellom Norges midtstopper Svein Grøndalen og Sveriges stjernespiss Ralf Edström, der sistnevnte ble kvestet. Det ble nesten svensk opprør. Lars Lagerbäck husker han så kampen på tv.

Da hadde Sverige et lag fullt av personligheter. Nå er de vel så gode, men ble kåret til VMs kjedeligste lag i fjor selv om de nådde kvartfinalen. Tar du en kjapp gallup på gata i Oslo om navn på det svenske landslaget i dag, får du neppe mange svar. Den eneste som ble nevnt i går var Emil Forsberg. Men det var fordi han ikke spiller. Lagerbäck var mest opptatt av faren hans...

Andreas Granqvist er kapteinen, like traust og solid som det svenske laget. Lagets største profil ville vært United-stopper Victor Lindelöf. Men han er hjemme i Manchester etter at han ble far for første gang mandag. Her er ingen Zlatan eller Ralf Edström. Lørdagens målscorere het Robin Quaison og Viktor Claesson.

Men Sverige har den mesterskapserfaringen Norge IKKE har. For Sverige er det næemest en selvfølge å delta i sluttspill. For Norge er det unntaket. Det er 19 år siden sist. Og da var det Odd Iversens sønn, Steffen, som scoret det eneste norske målet i EM 2000.

Så når Stina Nilsson kunne slå Therese Johaug i langrenn i helgen, kan Sverige slå Norge i landskamp på Ullevaal. Sverige vant også kvinnestafetten i Seefeld, også det et mesterskap Lars Lagerbäck fulgte med stor interesse.

Den såkalte VG-svingen blir fylt opp av gult og blått i kveld, de fleste av dem svensker som bor i Osloområdet. De tar det for gitt at Sverige slår Norge i fotball. Slik er det bare.

Norge bør kanskje finne fram bildet av Odd Iversen mot den svenske keeperen Ronny Petterson, det mest ikoniske bildet fra de norsk-svenske duellene, tatt i Gøteborg i 1969. Da tapte Norge 1-4....

FAKTA

Norges lag på Ullevaal 7. september 1977:

Geir Karlsen - Helge Karlsen, Jan Birkelund, Svein Grøndalen, Trond Pedersen - Tor Egil Johansen, Rune Ottesen, Stein Thunberg - Pål Jacobsen, Odd Iversen, Tom Lund.

Innbyttere: Tom R. Jacobsen, Birk Engström, Tore Kordahl, Tom Jacobsen, Ole Johnny Henriksen.

Landslagssjef: Tor Røste Fossen.

Mer fra Dagsavisen