Antonio Conte gratulerer sine spillere med 2-0-seieren over Nederland i hans første kamp som landslagstrener. FOTO: NTB SCANPIX

Contes nye Italia

ITALIA: Antonio Conte (45) har startet jobben med å gjenreise italiensk landslagsfotball. Nå venter Norge.

Jobben med gjenreisingen begynte han like godt med å slå bronsevinneren fra VM i sommer, Nederland, med 2-0.

Og hans budskap er klart:

Er du ikke engasjert, konsentrert og villig til å blø for den blå drakta, ja, da kan du like godt holde deg hjemme. Signalet på dette kom fram ved at han lot Mario Balotelli sitte igjen hjemme på den engelske vestkysten. Og som han sier det:

- Når 90 minutter er gått, vil jeg se sure, svette drakter.

Sånn sett var han fornøyd med det han så i Bari sammen med 50.000 tilskuere torsdag kveld. Og i Italia snakker man allerede om en gjenfødelse av det italienske laget etter VM-fiaskoen.

 

Starter mot Norge

Nå er Antonio Conte fullstendig klar over at seieren over Nederland stort sett bare teller for den italienske landskampstatistikken og for FIFA-rankingen. Ja, og som litt god selvmedisin også, naturligvis.

- Men maskinen er satt i gang, sier han.

- Veien er imidlertid lang. Løpet starter mot Norge, og jeg så dem mot England. De forsvarte seg godt.

 

Kort tid

Men maskinen er altså i gang. Han brukte fire dager og seks treningsøkter på å sparke den i gang. Italia brukte ti minutter på å avgjøre kampen mot Nederland. Og med en mann utvist, Martins Indi, burde Zaza også ha satt inn et 3-0-mål.

Conte er kjent, blant annet fra Juventus, for å spille med en 3-5-2-formasjon. Det gjorde han også mot Nederland. Fra sin tid i Bari ble han også kjent for sin mer uortodokse 4-2-4-formasjon.

 

Bari-suksess

Det var i Bari han virkelig startet sin trenerkarriere. Han overtok laget etter Giuseppe Materazzi i slutten av desember 2007. Klubben sto i fare for å rykke ned fra Serie B, men Conte sørget for at de endte trygt midt på tabellen. Sesongen etter rykket Bari opp til Serie A.

Det samme greide han med Siena, og med slik suksess var veien til Juventus kort. Og den fortsatte der. Juventus tok sitt 30. seriemesterskap i 2012-sesongen og ble det første laget etter at Serie A ekspanderte til 20 lag, som gikk gjennom serien uten tap.

Året etter vant de serien med 87 poeng, ni poeng mer enn Napoli på andreplass og 15 poeng mer enn Milan.

 

40 år uten tap

Nå har han altså fått Italia i gang. Nå har riktignok ikke en italiensk landslagstrener tapt i sin debut på 16 år. Så sånn sett var dette ingen sensasjon, selv mot bronsevinnende Nederland. Men denne statistikken er verre med tanke på Norges muligheter i EM-kvalifiseringskampen på Ullevaal tirsdag:

Italia har bare tapt 14 EM-kvalifiseringskamper.

Bare ett tap har kommet i den innledende kvalifiseringskampen. Og det var mot Nederland. For 40 år siden.

Italias lag mot Nederland (3-5-2): Sirigu - Astori, Bonucci, Ranocchia - Candreva, Parolo, De Rossi, Marchisio, De Sceglie - Immobile, Zaza.

tor.karlsen@dagsavisen.no