City tar innpå Chelsea

(Manchester City - Newcastle 5-0, Chelsea - Burnley 1-1). Avstanden er krympet til fem poeng melom tetlagene i Premier League. Og bak lurer Arsenal.

Av Erik Flesjå Olsen

Manchester City takket pent for Chelseas feilsteg mot Burnley. De lyseblå benyttet muligheten til å kappe ned forspranget til serielederen ved å banke Newcastle 5-0 i Premier League lørdag.

Allerede i kampens første spilleminutt ble hjemmelaget tildelt straffespark da Vurnon Anita felte Edin Dzeko innenfor sekstenmeteren. Sergio Agüero gjorde ingen feil fra ellevemeteren, og derfra og ut så Manchester City seg aldri tilbake.

Samir Nasri doblet ledelsen etter 12 minutter, før kampens store spiller, David Silva, serverte Dzeko på sølvfat med en krempasning. Bosnieren gjorde ingen feil etter å ha tatt med seg ballen med brystet. 3-0 etter 21 minutter og kampen var i realiteten avgjort.

To mål på ett minutt

Det kunne nesten se ut som om hjemmelaget spilte med en ekstra motivasjon, i visshet om at Chelsea kun klarte å ta ett poeng hjemme mot Burnley. Dermed ville de med seier kappe ned forspranget til serielederen til fem poeng.

– Rett før vi gikk ut på banen, fikk vi vite om Chelseas resultat. Det var positivt for oss å vite at vi kunne redusere forspranget til dem. Fem poeng er fortsatt mye, men fortsetter vi som i dag, kan vi definitivt ta dem igjen, sa målscorer Edin Dzeko ifølge BBC etter kampen.

Og selv om kampen var så godt som avgjort etter 20 minutter, satte ikke City på håndbrekket av den grunn. De fortsatte å rulle opp lekre angrep, men vi måtte vente til etter pause før resten av måltidet ble servert.

To mål på ett minutt fra David Silva like etter hvilen var det som skulle til for å gjøre ydmykelsen av Newcastle komplett. Resten av oppgjøret ble mer som en transportetappe å regne, men City hadde flere muligheter til å øke ledelsen.

City på skuddhold

Det ble imidlertid med de allerede scorede målene, og de lyseblå kunne juble for en overlegen 5-0-seier. Dermed ble det forespeilede scenarioet om et mindre forsprang til serielederen, en realitet.

– Jeg er veldig fornøyd med kampen. Vi er tilbake som et scorende lag, og vi klarte å holde nullen. Når andre lag (Chelsea) mister poeng er det bra for oss, men vi må fortsette å vinne samtidig som Chelsea må tape flere poeng, sa City-manager Manuel Pellegrini.

Manchester City er med sine 55 poeng på skuddhold i kampen om seriegullet. Opp til Chelsea er det fem poeng, mens ned til Arsenal på 3.-plass er det nå sju poeng.

Newcastle har nå tre kamper på rad uten seier, men beholder sin posisjon litt i ingenmannsland på 11.-plass. Det er fem poeng ned til Everton på plassen bak, mens Stoke ligger fire poeng foran på 10.-plass.

Chelsea med ti mann

Nemanja Matic ble sendt av banen 20 minutter før slutt. Det var nok til at Chelsea ikke klarte mer enn 1-1 hjemme mot Burnley i Premier League lørdag.

Chelsea hadde full kontroll på oppgjøret, og det var bare et tidsspørsmål før ledelsen skulle bli større enn etter Branislav Ivanovic' 1-0-scoring.

Men da hjemmelaget misbrukte den ene store muligheten etter den andre ble ledelsen aldri utvidet. I stedet valgte dommer Martin Atkinson å spille hovedrolle for et par minutter da han viste ut Nemanja Matic i det 70. spilleminutt.

Serberen ble offer for en grusom takling fra Ashley Barnes, og valgte å reagere ved å storme mot Barnes og dytte Burnley-spilleren i bakken. Matic ble korrekt sendt i dusjen, mens Barnes gikk fri etter taklingen. Han burde også etter alle solemerker fått se det røde kortet.

Mourinho med dommerstikk

I tillegg til at Barnes også burde fått det røde kortet, var Atkinson på tynn is et par ganger i første omgang. Både i det 32. og 43. minutt skulle Chelsea ha fått straffe, men Atkinson vinket spille videre ved begge anledninger. Det likte Mourinho dårlig.

– Det er fire øyeblikk i kampen der historien skrives. I det 30., 33., 43. og 69. spilleminutt. Ikke still meg flere spørsmål, sa Chelsea-manageren med klar henvisning til flere av de kontroversielle situasjonene.

Men portugiseren ga seg ikke med det.

– Jeg kan ikke gå gjennom avgjørelsene. Jeg blir straffet når jeg referer til de situasjonene, og jeg ønsker ikke å bli straffet, sa Mourinho ifølge BBC.

Stolt Burnley-manager

Etter at Chelsea ble redusert til ti mann kunne Burnley utnytte det numeriske overtallet i kampens avslutning. Det resulterte i et par store målsjanser mot Chelsea-målet ti minutter før slutt.

Først parerte Thibaut Courtois med en strålende redning, men på mulighet nummer to måtte belgieren gi tapt. Ben Mee steg til værs på en perfekt slått Kieran Trippier-corner og stanget ballen i korthjørnet.

– Jeg er veldig fornøyd med prestasjonen og kvaliteten vi viser. De produserte noen store muligheter i andre omgang, men jeg er veldig stolt over prestasjonen vår og at vi vokser oss inn i ligaen, sa Burnley-manager Sean Dyche.

Fire minutter på overtid kunne bortelaget røvet med seg alle tre poengene, men Ings' skudd fra like utenfor 16-meteren forsvant like over. Dermed endte det med ett poeng til begge lagene på Stamford Bridge.

Sterkt av Arsenal

Med 2-1-seieren over Crystal Palace lørdag gikk Arsenal forbi Manchester United og overtok tredjeplassen på tabellen.

De tre poengene ble sikret i første omgang. Santi Cazorla satte inn kampens første mål allerede etter åtte minutter på straffespark.

På overtid i første omgang la Olivier Giroud på til 2-0 etter scoring på en retur.Giroud står nå med seks mål og tre målgivende pasninger i sine sju siste kamper for Arsenal.

På overtid reduserte Crystal Palace ved Glenn Murray, men det var for sent for Alan Pardews menn.

Pardew-skryt

Pardew har fått en meget god start som manager for Palace. Tre seirer på de fem siste kampene har sendt dem opp til 13.-plass på tabellen – hvor de også ble værende etter lørdagens tap.

– Fra start til mål hadde vi en plan om å true dem og gi dem liten tid. Vi var meget gode, men noen ganger kan dette spillet være grusomt, sa Pardew etter kampen.

– Prestasjonen til spillerne og fansen var eksemplarisk. Vi kunne ikke gjort noe mer, la han til.

– Som en cupkamp

Arsenal tok sin sjuende seier på de siste ni kampene i ligaen.

Manager Arsène Wenger omtalte Palace i gode ordelag etter kampen.

– Det handlet om å kjempe for seieren. Crystal palace gjorde det til en svært tøff kamp, og vi måtte grave dypt på en vanskelig bane mot et godt lag, så jeg er veldig fornøyd med seieren.

– Palace ga alt de hadde. Det var som en cupkamp, sa Wenger.

Neste kamp for Arsène Wenger og co. er på onsdag. Da kommer Monaco på besøk i mesterligaens åttedelsfinale. (NTB)

LØRDAGENS KAMPER

Engelsk eliteserie fotball lørdag, 26. runde:

Aston Villa – Stoke 1-2 (1-1)

Mål: 1-0 Scott Sinclair (20), 1-1 Mame Biram Diouf (45), 1-2 Victor Moses (str. 90).

Rødt kort: Ron Vlaar, Aston Villa (90). 31.880 tilskuere.

Chelsea – Burnley 1-1 (1-0)

Mål: 1-0 Branislav Ivanovic (14), 1-1 Ben Mee (81)

Rødt kort: Nemanja Matic, Chelsea (70). 41.629 tilskuere.

Crystal Palace – Arsenal 1-2 (0-2)

Mål: 0-1 Santi Cazorla (str. 8), 0-2 Olivier Giroud (45), 1-2 Glenn Murray (90). 24.721 tilskuere.

Hull – Queens Park Rangers 2-1 (1-1)

Mål: 1-0 Scott Sinclair (16), 1-1 Charlie Austin (39), 2-1 Dame N'Doye (89).

Rødt kort: Joey Barton, Queens Park Rangers (33) 24.466 tilskuere.

Sunderland – West Bromwich 0-0

40.943 tilskuere.

Swansea – Manchester United 2-1 (1-1)

Mål: 0-1 Ander Herrera (28), 1-1 Sung-Yueng Ki (30), 2-1 Bafétimbi Gomis (73). 20.809 tilskuere.

Manchester City – Newcastle 5-0 (3-0)

Mål: 1-0 Sergio Agüero (str. 2), 2-0 Samir Nasri (12), 3-0 Edin Dzeko (21), 4-0 David Silva (51), 5-0 Silva (53). 45.602 tilskuere.